PRVI UTISCI<>
012009<><>

Runes of Magic (Open Beta)

Runes of Magic je na ovogodišnjem GDC-u dobio laskavu titulu najočekivanijeg MMORPG-a u free to play kategoriji od strane nekoliko respektabilnih igračkih publikacija. Testirajući beta verziju igre, koja je od 15. decembra postala dostupna svim zainteresovanim igračima, nije teško zaključiti zbog čega su kolege novinari onomad podizali obrve. Sa gotovo svih aspekata, Runes of Magic predstavlja potpuno jedinstvenu pojavu u svetu F2P igara (besplatan download i igranje bez mesečne pretplate): bogatstvo sadržaja relativno visoke produkcione vrednosti, razumna hardverska zahtevnost, bogati PVE i kompleksni PVP sistem igru već sada čine kompletnijom od, recimo, Age of Conana, koga usput snažno šije u kategoriji „udobnosti” i sposobnosti da inicijalnom jednostavnošću i odsustvom bagova privuče igrača.

Skladna dizajnerska premisa, naravno, ima i drugu stranu medalje, čiji ćete karakter i kolorit pozdraviti ili kleti, u zavisnosti od toga da li ste ljubitelj World of Warcrafta ili ne. Čak i površnom posmatraču će posle pet minuta postati jasno da je Runes of Magic prilično bezočna kopija World of Warcrafta: ispeglana, bogata i sređena igra, ali ipak kopija! Zahvaljujući identičnom interfejsu, generalnoj koncepciji, načinu questovanja, levelovanja, gathering i crafting profesijama, svako ko igra ili je nekada igrao WoW neće imati nikakvih problema sa snalaženjem u početku.

Okruženje igre smešteno je u klasično-generički high-fantasy koncept kraljevine/sveta kojem su potrebni heroji. Birajući jednu od šest ponuđenih klasa, koje funkcionišu (ne)prijatno slično WoW parnjacima (warrior, knight, scout, rogue, mage i priest), pol i telesne atribute svog avatara, uz nekoliko klikova mišem krećete u avanturu. Početna zona, koja bezobrazno podseća na Elwyn Forest, prepuna je low-level questova, koji će vas na krajnje jednostavan način progresivno upućivati na istraživanje sveta i produbljivanje inicijalne priče. Igra zasad ne sadrži druge rase osim ljudske, a ne nudi vam ni početan izbor frakcije (za ovo poslednje opredelićete se u toku levelovanja). Odsustvo varijanti horde i alijanse kao suprotstavljenih antipoda, PVP segment igre vuče na stranu Age of Conana: kada dostignete petnaesti nivo, moći ćete da se „flagujete” za PVP i učetvujete u okršajima sa pojedincima ili grupama igrača koji su na isti način označili da su raspoloženi za malo ubijanja. PVP u igri, kako onaj nasumični (tzv. world PVP) tako i organizovani (autori igre za finalnu verziju planiraju nešto slično WoW arenama), podržavaju klasiranje igrača po rankovima i „alignmentu” (dobar ili zao), koji zavisi od mnoštva faktora čije objašnjenje možete naći na službenom sajtu igre.

Najinteresantniji segment igre je koncept duple klase. Bez obzira na to za koju se klasu opredelite na početku igre, kada dostignete deseti level, dobićete priliku da izaberete i sekundarnu, koju morate posebno levelovati („switch” obavljate kod class trenera u gradovima), a čiji se bonusi i određene karakteristike u realnom vremenu preslikavaju i na primarnu. Tako, na primer, možete kombinovati maga i knighta (paladin), čime ćete sa magom steći sposobnost da koristite plate armor, štit i borbene „sealove”; možete ukrstiti warriora i roguea postajući ubilačka mašina u chain armoru koja može da ode u stealth. Klasna sličnost sa World of Warcraftom, koja se ogleda u činjenici da warriori koriste rage, rougovi energiju, magovi, priestovi i paladini manu, podrazumeva da će, na primer, hibrid warriora i knighta imati skale rage i mana, čime se otvara gomila opcija za borbeni angažman. Downside celog koncepta je to što ćete, dok igrate u primarnoj klasi, biti ograničeni na korišćenje isključivo osnovnih atributa i sposobnosti sekundarne klase: složenije magije i udarci, koji svaku klasu finalno uokviruju, postaju dostupni tek ako se pomenutim „switchem” kod trenera prebacite u nju (prebacivanje nije ničim limitirano, bar zasad).

Kao i svaka f2p igra, ni Runes of Magic ne postoji isključivo iz razloga pružanja zabave plebsu, već njeni autori planiraju da zarade neki dolar, ili milion dolara. Sistem mikrotransakcija, uobičajen za ovakve naslove, biće osnovni metod za inkasiranje keša, koji će biti korišćen za izradu i plasiranje novog sadržaja (a on će se distribuirati besplatnim content patchovima). Autori igre tvrde da igrače koji ne žele da troše realni novac ni po čemu neće diskriminisati, već da će roba i usluge koju će nuditi biti u sferi kastomizacije likova i modifikacije određenih parametara igre (napici koji ubrzavaju proces levelovanja, ekstra torbe za vašeg lika, egzotični mounti...).

Beta verziju igre možete downloadovati sa www.runesofmagic.com, uz obavezan proces registracije koji će vam pojesti svega nekoliko minuta.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Drakensang: The Dark Eye
Runes of Magic (Open Beta)
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera