TEST PLAY<>
012009<><>

Football Manager Live

Football Manager Live je prva MMO igra iz radionice Sports Interactivea, kompanije poznate po serijalu Football Manager, koji se do sada mogao opisati kao „masovan”, ali samo u smislu da neverovatno veliki broj ljudi igra tu igru. Sa FM Liveom serijal dobija novu dimenziju i stvara novi paralelni svet obožavalaca menadžerskih simulacija. Nakon nekoliko meseci kašnjenja, 4. novembra lansiran je prvi FM Live gameworld pod nazivom Cantona, a usledilo je stvaranje još osam svetova tokom novembra i decembra (uz najavu novih svetova početkom 2009. godine). Svaki od svetova ima po hiljadu korisnika koji se dalje grupišu u „asocijacije”, koje su pre svega zasnovane na količini vremena koje je igrač spreman da odvoji za igranje ove igre. Igra funkcioniše po principu stvaranja novih klubova – timovi u igri nisu pravi, već svaki igrač osniva svoj novi fudbalski klub i dodeljuje mu ime, grb, dresove i ime stadiona. Nakon toga, na raspolaganju ima bazu pravih igrača iz velike SI baze podataka (koja za potrebe ove igre broji oko 330.000 igrača). Tim se zatim priključuje takmičenjima u okviru asocijacije koja odgovara njegovim mogućnostima i afinitetima. Na početku svaki od timova u okviru jednog sveta ima ograničen budžet, pa se ne može dogoditi da jedan tim pokupi najbolje igrače, jer za to nema sredstava. Tek serijom pobeda i nagrada tim može da dođe do kapitala, koji dalje može da iskoristi za kupovinu i angažovanje novih i boljih igrača.

Bilo da se priključi već postojećim takmičenjima ili da pokrene sopstvena takmičenja, igrač uvek ima na raspolaganju veliki broj protivnika, jer je otprilike četvrtina korisnika istovremeno na vezi. Način na koji ćete razvijati svoj klub birate sami – linija manjeg otpora donosi i manje bodova i novca, dok će za put do zvezda biti potrebni pravi podvizi. Sistem transfera koji je igraču na raspolaganju toliko je razgranat i aktivan da će vas kupovina i prodaja igrača u ovoj igri vrlo često podsećati na trgovinu na eBayu, zbog postojanja mnoštva oglasa i dopisa. Upravljanje timom i organizacija igre veoma je slična onoj u redovnim izdanjima iz ovog serijala, pa će se dosadašnji igrači donekle lako snaći. Sistem je uprošćen zbog brzine igranja na Internetu, pa bi novim igračima verovatno bilo lakše da se priviknu na FM Live nego na, recimo, FM 2009. FM Live po svojim vremenskim zahtevima svakako ne prelazi granice mogućeg, kao što zna da bude slučaj sa masovnim online igrama. U slučaju da igrač nije u mogućnosti da bude na mreži onda kada je njegova utakmica na redu, AI će odigrati meč umesto njega i to na vrlo dobar način – online AI je, u stvari, zamena za pomoćnog trenera, koga srećemo u igrama iz FM serijala. Kako se klub razvija tako i igrač razvija svoj lik u igri (veoma slično onome što znamo iz RPG i MMORPG žanra) – stiče bonuse i biva ocenjen u raznim kategorijama, pa se zajedno sa klubom penje uz (ili silazi niz) lestvicu koju čine svi članovi njegovog gameworlda.

Cena igranja može se označiti kao pristupačna, čak i za naše uslove – mesečna naknada za igranje iznosi 9 evra, a postoje paketi od 3, 6 i 12 meseci. Igra, nažalost, još nije dostupna igračima iz Srbije, ali se nadamo da će se ovo promeniti 2009. godine. Iako se igra zasniva na protoku podataka, za igranje nije potrebna prebrza internet konekcija, dovoljno je imati 256/64 vezu za sasvim pristojno igranje. Kao što je bilo i očekivano, igra je naišla na izuzetno dobar prijem kod igrača i zahtevi za otvaranje novih svetova pristižu svakodnevno. Sega se pobrinula za to da proxy serveri koji služe igri funkcionišu sa vrlo malo smetnji, pa ovo dovodi do zaključka da Sega i SI polako počinju da sarađuju na način koji će doneti mnogo toga dobrog u godinama koje dolaze. Naravno, postoje i mnoge sfere igre koje bi trebalo popraviti, i to se trenutno radi putem patcheva. Sledeći patch očekuje se početkom 2009. godine, i on će u igru uvesti izgradnju i unapređenje stadiona, uticaj navijača, klupske profile i još mnogo novina. Iako je FM Live donekle omeo razvoj „običnih” FM-ova, može se reći da je vredelo – FM Live pruža jednu vrstu zadovoljstva koju normalni Football Manageri nikada nisu mogli da pruže – zadovoljstvo igranja sa ogromnim brojem živih protivnika iz praktično svih delova sveta.

Dušan STAMENKOVIĆ

 
Prince of Persia
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir
Gothic 3: Forsaken Gods
Grand Theft Auto IV
Legendary
Rise of the Argonauts
Silent Hill: Homecoming
CSI: NY - The Game
A Vampyre Story
Hired Guns: The Jagged Edge
FaceBreaker K.O. Party
Sonic Unleashed
Resistance 2
Pyroblazer
Panzerkrieg: Burning Horizon 2
Football Manager Live
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
PC, Mac
Potrebno:
Intel Pentium 3 / 1,2 GHz ili AMD ekvivalent, 256 MB RAM-a, 256 Kbit/sec (DL), 64 Kbit/sec (UL) konekcija
Veličina:
60 MB
Adresa:
www .footballmanagerlive .com

87
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera