TEST PLAY<>
012009<><>

Sonic Unleashed

Zli doktor Robotnik skovao je ko zna koji po redu genijalan plan za osvajanje sveta i pretvaranje Zemlje u farmu jajolikih kreatura. Sonic je rešen da uzvrati istom merom uz pomoć sedam paklenih smaragda, kojima će nevaljalom doktoru isprašiti tur kao nikad ranije. Ali, avaj, lukavi Robotnik nekako je iscedio moć iz dragulja, a našeg junaka zarobio i pretvorio u opasnu zver koja svoje lice pokazuje kada se sunce upokoji na horizontu. Da zlo ne bude jedno, pojavljuju se i demonske sile iz utrobe Zemlje, koje imaju samo jedan cilj – da osvoje i porobe čitavo čovečanstvo. Da li će obogaljeni Sonic smoći snage da, uz pomoć čudnovate kreature po imenu Chip, povrati moć smaragda i natera Robotnika da pokusa čorbu koju je zakuvao?

Možete prestati da zevate. Dosadna priča u suprotnosti je sa konceptom igre koji uključuje raznovrsnu mehaniku, odnosno nekoliko gamplay varijanti (naročito su efektne smene 3D i 2D perspektive) i promenljivo okruženje koje se uklapa u dualitet glavnog junaka. Preko dana Sonic je onakav kakvog ga znamo – nasmejan, brz i razdragan, spreman da se trka s vremenom dok stepuje po protivnicima i sakuplja dodatke rasute po nivoima veselog kolorita. Pod okriljem noći on poprima čudovišno obličje Werehoga („Ježodlaka”), kreće se sporije i u borbi s hordama zlih kreatura satkanih od mračne energije uglavnom pribegava surovoj sili.

Adaptacijom izvornog 2D koncepta na trodimenzionalno okruženje programeri se bave u kontinuitetu već čitavu deceniju, a Unleashed se, u tom smislu, nalazi na korak do cilja. Utisak je naročito dobar tokom dnevnih misija, koje potenciraju brzinu i ne smaraju igrača uskim platformama i skrivenim zamkama na svakom koraku. Jednostavno, ubacite u petu brzinu, stisnite gas i uživajte u frenetičnoj akciji. Upravljanje pomoću wiimotea i nunchuka sasvim je jednostavno, ali ipak preporučujemo klasičan kontroler koji je bolje prilagođen ovakvom izvođenju. Pohvale neće zaobići ni grafiku, koja jasno odskače od proseka (uvodni video klip predstavlja nesumnjivo najlepšu animaciju koju je Wii video); slično važi i za muziku s obilatim orkestarskim partiturama.

Na konačnu ocenu negativno su uticali bespotrebno iskomplikovan sistem mapa, besciljni dijalozi sa nezainteresovanim seljacima i relativno loš utisak koji prati igranje noćnih nivoa – oni se karakterišu sporijim izvođenjem i tendencijom grupisanja, tako da traju i po nekoliko puta duže od dnevnih deonica. Poenta igre je u brzini, a nje ovde nema dovoljno.

Dok čitamo pleonazam u naslovu nove „brzalice” s plavokosim ježićem (da li je Sonic ikada bio zauzdan?), Seginoj maskoti moramo odati dužno poštovanje. Prvo, ime s liste „ko je ko u igračkom biznisu” iz ere šesnaestobitnih mašina i dan-danas zabavlja igrački podmladak, čiji su roditelji stasavali uz MegaDrive i „Kviskoteku” (onu pravu). Uprkos neverovatno dugom stažu, ne treba očekivati da će Sonic, kao ni Mario, uskoro završiti u penziji. Sve dok ima dobrih ideja i publike koja traži još, biće i naslova poput ovog, koji će graditi mostove između generacija.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Prince of Persia
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir
Gothic 3: Forsaken Gods
Grand Theft Auto IV
Legendary
Rise of the Argonauts
Silent Hill: Homecoming
CSI: NY - The Game
A Vampyre Story
Hired Guns: The Jagged Edge
FaceBreaker K.O. Party
Sonic Unleashed
Šta mislite o ovom tekstu?
Resistance 2
Pyroblazer
Panzerkrieg: Burning Horizon 2
Football Manager Live

Platforma:
Wii, Xbox 360, PlayStation 3/2
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .sega .com /gamesite /sonicunleashed

78
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera