PD KUTAK<>
122008<><>

Gadwin PrintScreen 4.3

Greb, greb – skrin, skrin...

Tokom godina rada autor ovih redova „načupao” se toliko screenshotova da mu ih je dosta do kraja života. Računari, mobilni telefoni, konzole – you name it! Ipak, kada je pravljenje slika ekrana pod operativnim sistemom Windows u pitanju, stvari ni izbliza nisu tako zaguljene kao na nekim drugim platformama. Pritisnete taster ’Print Screen’, potom otvorite neki od programa za obradu grafike i sadržaj Clipboarda pastujete u okvir nove slike. Easy as a pie! Međutim, postoje situacije kada ovakav metod ne prolazi i kada je potrebno imati alatku koja će vam pružiti „treću ruku”. Pretpostavljate, reč je o igrama, pa čak i o radu na desktopu kada imate potrebe da „izvadite” više screenshotova zaredom, a konstantna Copy-Paste procedura vas zamara.

„Čupaj i u sliku pretvori” programa ima kao šaše, a da se pred nama trenutno ne nalazi još jedno besplatno ostvarenje, ovaj opis ne biste ni čitali. Gotovo svi programi u klasi funkcionišu na sličan način, nude sličan dijapazon mogućnosti i sličan korisnički interfejs... Gadwin PrintScreen je po mnogo čemu drugačiji, a prvenstveno zbog toga što ne pokušava da dopre do korisnika kojima je „grebovanje” sadržaja ekrana životni zanat. Ne, ovde se radi o jednostavnoj nadogradnji generičke Print Screen podrške i ništa više od toga. Doduše, autori nude program i u komercijalnoj varijanti koja je natutkana svekolikim mogućnostima, ali to nije tema ovog teksta.

Šta dobijate ako se odlučite na instalaciju Gadwin PrintScreena? Pre svega, postupak rada ostaje gotovo identičan kao onaj na koji ste već navikli, s tim što je eliminisan korak u kojem je potrebno iskoristiti neki program za obradu grafike. Nakon pritiskanja tastera ’Print Screen’ (ili već koju kombinaciju izaberete iz mora ponuđenih), pred vas će „iskočiti” ekran sa snimljenim sadržajem. Sada samo preostaje da prihvatite snimanje i nastavite sa daljim radom ili ga jednostavno otkažete. To je sve! Nema tone zbunjujućih opcija, obradnih alata i sličnih kerefeka. Jednostavno, kratko i jasno. Naravno, autori su ostavili mogućnost da izlazni proizvod modelujete po sopstvenom ukusu i potrebama. Tako se ovaj svojevrsni Preview korak može izbeći, pre snimanja ekrana može se postaviti tajmer u trajanju od jedne do 60 sekundi, dozvoljeno je biranje izlaznog formata slike (BMP, JPG, GIF, PNG i TIF), dela ekrana koji će se „čupati” i slično...

Program sasvim lepo funkcioniše u praksi i predstavlja dobru alternativu generičkoj Print Screen metodi. Jasno je da mu iz cuga možemo naći hiljadu i jednu manu, ali ne zaboravite da autori nisu imali nameru da prave alternativu HyperSnapu.

Vladimir PISODOROV

 
TortoiseSVN 1.5.2
PC Fixer 2.5.1
K-Meleon 1.5.1
Better JPEG 2.0.0.3
DriverScanner 2009
Media Convert Master 2.1.1.2
DVDStyler 1.7.1
Gadwin PrintScreen 4.3
Šta mislite o ovom tekstu?
SUMo 2.3.6.62
PC Lighthouse 2.5.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,7 MB, 3,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .gadwin .com /printscreen
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera