NA LICU MESTA<>
122008<><>

Budućnosti, evo nas

JobFair 08, zgrada tehničkih fakulteta, Beograd 3-4. novembar

Sada već tradicionalni sajam zapošljavanja pod nazivom „JobFair 08” (www.jobfair.rs) održan je u zgradi tehničkih fakulteta i to u kompletnoj realizaciji studenata okupljenih oko dve studentske organizacije Best i ESTEEC. Od same zamisli pa do realizacije sitnih detalja sve je bilo u rukama studenata i sve su odlično realizovali.

Sajam ima za cilj da poveže diplomce, apsolvente i studente završnih godina sa poslodavcima. Korist od ovog sajma mogu imati uglavnom studenti tehničko-tehnoloških fakulteta, jer su firme koje se na njemu pojavljuju iz te branše. Kako vreme odmiče i kako iza sebe imamo već nekoliko ovakvih sajmova, moramo priznati da se sa svakim novim sajmom organizacija poboljšava i podiže na viši nivo. To se može videti kako po direktnoj organizaciji samog sajma tako i po broju i renomeu firmi koje su uzele učešće na njemu. Pored globalnog partnera Microsofta i generalnog pokrovitelja Mozzarta, bili su tu i Coca Cola Hellenic, Titan Kosjerić, Telekom Srbija, Pexim Solutions, Telenor, Ericsson, Alcatel-Lucent i mnogi drugi.

Ovogodišnji sajam okupio je 57 firmi, a kroz njega je prošlo oko četiri hiljade posetilaca. Ono što je svakako neizbežno jeste reklamni karakter firmi učesnica, pa je tako među posetiocima bilo i predstavnika drugih firmi, a sve u cilju ostvarivanja poslovnih kontakata i saradnje.

Do dana zatvaranja sajma, u samo dva dana, pristiglo je oko dve hiljade biografija u elektronskoj formi. Servis za online predaju biografija bio je aktivan sve do 15. novembra. Neki studenti ostavljali su biografije i firmama direktno, tako da se tačan broj biografija koje su „prošle” sajmom ipak ne zna. Firme učesnice najavile su potencijalno zapošljavanje oko 200 mladih kadrova i preko 100 ponuda za praksu, dok planovi koji se odnose na budućnost hrabro pominju cifru od preko 500 radnih mesta.

Pored samog oglasnog aspekta sajma, održana su i predavanja koja su za cilj imala edukaciju studenata. Tako su studenti mogli da slušaju predavanja o tome kako napisati biografiju i da gledaju simulaciju razgovora za posao. Takođe, organizovane su i tribine koje su imale za cilj da objasne (opravdaju!) bolonjski proces i prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje približe studentima potrebe poslodavaca.

Prezentacioni tim Mozzarta bio je najprimećeniji na celom sajmu. Naime, pre sajma raspisan je konkurs za programersko nadmetanje. Takmičari su imali zadatak da programiraju botove za logičku igru Gomoko. Ono što je i izazvalo najveće interesovanje posetilaca jeste to što su se botovi takmičili između sebe, pa smo prvog dana imali takmičenje po grupama, a drugog play off. Za dobru atmosferu pobrinuo se sportski komentator Gojko Andrijašević koji je dva dana vodio celo takmičenje. Pobedu na ovom takmičenju zasluženo su odneli studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu Marko Savić, Nemanja Škorić i Rajko Nenadov, koji su osvojili vredne nagrade: Apple Mac Book, Samsung i900 Omnia i Apple Ipod.Kada se uzme u obzir to da je ceo sajam pratilo oko 60 javnih glasila, a samo otvaranje ispratilo 18 medijskih kuća, da je sajam imao i podršku državnih institucija – Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, jasno je da JobFair iz godine u godinu raste i veoma brzo prerasta u ozbiljan događaj. Nadamo se samo da će sledeća godina doneti manje reklamiranja, a više zapošljavanja od strane firmi učesnica.

Nebojša BOŽIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Casino”

 NOVE TEHNOLOGIJE
„Hightech” razglednica iz Čikaga

 PRIMENA
QR Code i Datamatrix 2D kodovi

 NA LICU MESTA
Vatrosprem prezentacija
BSA konferencija
Cisco Expo 2008
BizBuzz, Niška Banja
OpenIT v3.0
Asus prezentacija
Intel prezentacija
JobFair 08
Šta mislite o ovom tekstu?
Telix dilerski skup, Kopaonik

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (5)

 SERVIS
Live streaming – Internet TV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera