NA LICU MESTA<>
122008<><>

Pad piraterije

BSA konferencija, Medija Centar, 13. novembar

Konferenciju o suzbijanju softverske piraterije organizovala je BSA (Business Software Alliance), a učestvovali su i Microsoft i IDC (International Data Company). Gospodin Dragomir Kojić, pravni zastupnik BSA, izložio je rezultate rada poreskih inspektora. Naime, primenjen je zakon o posebnim ovlašćenima radi efikasnije zaštite intelektualne svojine. Po njemu, od 2006. godine sve inspekcijske službe države Srbije dobile su ovlašćenje da po službenoj dužnosti prilikom provere poslovanja preduzeća i preduzetnika izvrše i proveru toga da li preduzeće koristi legalan softver. Ipak, trebalo je da prođe godinu dana da bi Poreska uprava počela da primenjuje ovaj zakon. Nedavno su dati rezultati Poreske uprave u primenjivanju ovog zakona za prvih deset meseci rada i oni su bili izuzetni. Izvršeno je 1150 provera i podneto je 101 prijava za privredni prestup, koje su trenutno u procesu obrade. Novi sistem je efikasniji od prethodnog, a proces obrade pravnih lica je ubrzan, jer se ne podnose krivične, već privredne prijave. Što se fizičkih lica tiče, i dalje se koristi sistem prijave krivičnog prekršaja i za prvih deset meseci doneto je 13 presuda. U našem društvu i sudstvu došlo je do pomaka, pa se sad krađa intelektualne svojine posmatra drugačije, a ne više kao apstraktna stvar. Sada se za ulične prodavce koji su uhvaćeni u prodaji piratskog softvera prvo određuje pritvor.

Gospodin Vladan Živanović, generalni direktor Microsofta u Srbiji, pričao je o gubicima naše privrede uzrokovanim piraterijom. Microsoft je zadovoljan radom poreskih organa, ali je nivo piraterije i dalje visok. Prema nekim istraživanjima, na jedan dolar koji Microsoft gubi na piratizovanom softveru, partnerski kanal, tačnije firme koje se bave informatičkim tehnologijama u Srbiji, gube pet dolara. Analogno tome, država godišnje gubi i do 72 miliona dolara.

Miša Ognjanović, menadžer za zaštitu intelektualne svojine u Microsoftu, izložio je rezultate istraživanja tržišta u Srbiji koje je izvršio IDC. Studija obuhvata rezultate iz 2007. godine i pokazuje da je u toku prošle godine u Srbiji došlo do smanjenja piraterije za dva odsto, pa je sada na 76 odsto. U svetu je došlo do rasta stepena piraterije za tri odsto, pa je prosečni nivo piraterije u svetu 38 odsto. U regionu, najviši stepen piraterije je u Moldaviji (92 odsto), a najniži ima Češka (39 odsto). Pošto je u pitanju studija za prošlu godinu, nisu obuhvaćeni rezultati rada poreskih inspektora, tako da su procene da će rezultati za 2008. godinu biti znatno bolji (pretpostavka – ispod 70 odsto).

Ivan ČABRILO

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Casino”

 NOVE TEHNOLOGIJE
„Hightech” razglednica iz Čikaga

 PRIMENA
QR Code i Datamatrix 2D kodovi

 NA LICU MESTA
Vatrosprem prezentacija
BSA konferencija
Šta mislite o ovom tekstu?
Cisco Expo 2008
BizBuzz, Niška Banja
OpenIT v3.0
Asus prezentacija
Intel prezentacija
JobFair 08
Telix dilerski skup, Kopaonik

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (5)

 SERVIS
Live streaming – Internet TV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera