NA LICU MESTA<>
112008<><>

Petrovaradinski gambit

PiN iDay ’08, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad, 4. oktobar

Redovna „godišnja gimnastika” za distributere novosadskog uvoznika kompjuterske robe PiN Computers održana je u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinu. „Sportsko” druženje uvoznika i distributera, obogaćeno prisustvom brojnih novinara i gostiju, bilo je usredsređeno na izučavanje šahovskog sporta. Jednostavno, delovanje uvoznika i distributera na IT tržištu Srbije i jeste slično partiji šaha – sve zavisi od otvaranja i poteza, te je cela manifestacija organizovana u sportskom, tačnije u šahovskom duhu.

Svrha šahovskog treninga bila je da predavači, koji su pričali o brendovima čije proizvode uvozi PiN, objasne pametne poteze, a naročito otvaranje ka tržištu (čitaj: probleme u prodaji proizvoda i njihovo prevazilaženje). Ipak, ono što je nama bilo najzanimljivije bile su novotarije koje ćemo uskoro videti na lageru PiN-a i njegovih distributera. Fujitsu Siemens se priključio trendu „prenosnih liliputanaca” svojim netbookom Amilo Mini UI 3520, koji su prisutni mogli da isprobaju. Za ovu srpsku premijeru bio je obezbeđen samo jedan beta primerak, te na pravi test moramo sačekati kraj ovog meseca, kada je najavljena „navala” iz serijske proizvodnje. Zaokret na tržištu priredio je Lenovo, koji se do sada svojim proizvodima „obraćao” samo krajnjim korisnicima. Na njihovom štandu bila su izložena serverska rešenja, ali je pravi hit bio glomazni laptop – prenosna radna stanica ThinkPad W700. Ovaj monstrum od notebooka namenjen je profesionalnoj upotrebi, o čemu svedoči grafička tabla firme Wacom, ugrađena pored touchpada, kao i kalibrator boja za TFT ekran (kalibracija se vrši svaki put kada se otvara notebook, te Lenovo garantuje da je prikaz boja na 17-inčnom ekranu, rezolucije 1920 x 1200, identičan prikazu na papiru). Ako zagrebete još malo po tehničkim karakteristikama, shvatićete zašto ovom računaru tepamo „monstrum”: procesor Intel Core 2 Quad – Core Extreme, do 8 GB DDR3 memorije, nVidia Quadro FX 3700M... I MSI se bavio prenosnim računarima, a istaknut je poseban uspeh na srpskom tržištu, gde su „Windom” oduvani konkurenti, te ova firma drži lidersku poziciju u Srbiji u prodaji notebookova od početka godine.

Predstavnik Canona najavio je novu generaciju digitalnih fotoaparata, koja se oslanja na novi procesor Digic IV, te smo prvi put videli EOS 5D Mark II (CMOS senzor od 21 megapiksela, snimanje videa u HD rezoluciji). I u prezentacijama firmi LG i Sony provejavao je duh HD tehnologije, pa je prvi predstavio familiju plazma i LCD televizora Scarlet, a drugi HD projektora familije Bravia. Od „notornih hardveraša” interesantno je bilo predstavljanje „ponovo rođenog” AMD-a, kao i Intela (tu smo dosta čuli o dolazećem Nehalemu). Predstavila nam se i firma J&W, specijalizovana za matične ploče za desktop i SFF računare, dok je predstavnik Gainwarda pričao o novim grafičkim karticama. Za nova kućišta (i ostale „iznutrice”) bili su zaduženi Chieftec i CoolerMaster, ali i sam PiN, koji će uskoro predstaviti nove modele kućišta Blueberry.

Primetno je to da je broj predavanja na engleskom jeziku iz godine u godinu sve manji, što znači da se sve više otvaraju strana predstavništva u Srbiji. Na radost korisnika, naravno, jer to garantuje i bolju zastupljenost proizvoda u Srbiji. Dakle, ko je naučio petrovaradinski gambit, znaće i da se otvori prema tržištu.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 AKCIJE
Projekat našeg finaliste na takmičenju Europrix
SK Case Chase: Kućište „Electro”

 AKTUELNOSTI
Promene u AMD-u

 NOVE TEHNOLOGIJE
Cloud Computing

 NA LICU MESTA
PiN iDay, Novi Sad
Šta mislite o ovom tekstu?
Hewlett-Packard konferencija
Paperworld 2009, Frankfurt (najava)
Microsoft Sinergija 08, Novi Sad
Dell turneja „The Future of Computing”
Seminar „OpenIT v3.0” (najava)
Festival „ArtTech”, Pančevo (najava)
Adobe CS 4 prezentacija

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (4)

 SERVIS
Umrežavanje dva računara USB kablom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera