INTERNET<>
112008<><>

Internet televizija

Wega7

Još jedan projekat emitovanja TV i radio kanala preko Mreže

Internet televizija sve je popularnija vrsta multimedijalnog sadržaja na Mreži, pa nije neobično to što sve veći broj kompanija pokušava da uzme učešća u ovom trendu. S obzirom na to da već imamo izvore ili kreatore određenog video sadržaja, ove kompanije pokušavaju na nove i inovativne načine da organizuju sav ovaj sadržaj i učine ga lakšim i jednostavnijim za konzumiranje internet korisnicima. Tako su se pojavile različite verzije softvera, koji na bolji ili lošiji način, u okviru jednog korisničkog interfejsa, nudio pristup različitim TV i radio kanalima i omogućava njihova reprodukcija. Jedan od novih programa ovog tipa je Wega7, softver koji dolazi iz Nemačke, a u čijem je razvoju učestvovao i jedan naš programer.

Neobičan korisnički interfejs

Sa adrese www.wega7.com ovaj softver može se preuzeti za nekoliko minuta, ali da bi download programa uopšte bio moguć, neophodno je pristupiti sa operativnog sistema Windows i uz korišćenje web browsera Internet Explorer. Ako je u pitanju bilo koji drugi browser, dugme za download biće onemogućeno, pa je neophodno koristiti pomenuti, i to kao default aplikaciju za pregledanje web stranica na sistemu. Pored toga, tu su i druga očekivana ograničenja, kao što je neophodnost Windows Media plejera, kao i Real plejera. U slučaju da vam ova ograničenja ne predstavljaju otežavajuću okolnost, vrlo brzo možete preuzeti izvršni fajl veličine 3,8 MB.

Nakon aktiviranja dugmeta za download, pojavljuje se neizbežan pop-up prozor za registraciju, nakon čijeg kompletiranje korisnik dobija mogućnost downloada programa. Instalacija je krajnje brza i jednostvna, i posle nje se pojavljuje default prozor aplikacije. Dizajn korisničkog interfejsa neobičan je, mada se može reći da je u stilu sličnih programa i da donekle asocira na Appleov iTunes.

Sastoji se od tri glavna elementa. Putem okna Online Media Library biraju se kategorije TV kanala i internet radio-stanica. Sa desne strane je prozor plejera, dok je u donjem oknu izlistana grupa dostupnih TV i internet radio-stanica. Upotreba programa krajnje je jednostavna: u donjem oknu klikne se na ime stanice, dok plejer nudi standardne komande Play, Pause i Stop. Tu su još i klizač za jačinu tona kao i dugme koje obezbeđuje prikaz videa u većoj rezoluciji.

Očekivanja i obećanja

Nakon pokretanja aplikacije, ona se automatski povezuje sa serverima Wega7, odakle povlači listu dostupnih kanala. Ne postoji bilo kakva mogućnost memorisanja dodatnih radio i TV stanica, već korisnik mora prihvatiti ono što je ponuđeno. Na web sajtu kompanije napisano je da se nudi preko 300 TV i 300 radio-kanala, i to besplatno, što u ovom trenutku nije tačno. Korisnik besplatne verzije uvideće da mu je ponuđeno samo oko 160 TV kanala. Dodatni TV kanali dostupni su samo iz plaćene verzije programa, a do ovih kanala dolazi se kada se u oknu Online Media Library aktivira kategorija Special TV and Video channels.

Pošto korisnik shvati da mu je dostupno samo oko 160 TV kanala i 64 internet radio-stanice, oseća se pomalo prevarenim, s obzirom na obećanih 600...

Među ponuđenim TV i radio stanicama nalaze se i domaći mediji, što je pohvalno, ali ako poželite da ih memorišete u bookmarks kategoriju TV channel, sa razočaranjem ćete shvatiti da je ovako banalna funkcija dostupna samo u plaćenoj verziji.

S obzirom na to da se besplatna verzija izdržava putem oglašavanja, neizbežno je da primetite, na mestu gde se standardno nalazi toolbar, nervirajuće skrolujuće reklame, koje su aktivne i u periodu kada je zaustavljena reprodukcija. Možemo pretpostaviti kako će se iz dana u dan osećati korisnik koji je već zamoren reklamama u okviru samog TV kanala koji gleda, uz dodatni iritirajući reklamni skrol.

S tehničke strane, smatramo da je Wega7 dobro zamišljena i dobro izvedena aplikacija, ali je suviše agresivno i nespretno izvedena reklamna funkcija, dok je koncept programa suviše ograničavajući u razdvajanju plaćene od besplatne verzije. Kompanija planira u budućnosti izdavanje verzije softvera za mobilne telefone i druge ručne uređaje, ali datum njihovog objavljivanja još nije poznat. Za ugodno gledanje biće vam neophodna zdrava 512 Kbit/s internet konekcija. U suprotnom, i u kombinaciji sa ograničavajućim konceptom aplikacije, sve postaje besmisleno.

Mariana PERAK

 
.rs
Internet televizija
Šta mislite o ovom tekstu?
Internet pretraživači
Geo-bazirani Web sadržaj
Internet i piraterija
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera