TEST PLAY<>
112008<><>

Sam & Max: Season 2

Koncept epizodnog objavljivanja igara, koji je tako neslavno propao u slučaju Half-Life 2 (što zbog ubitačno dugog razmaka u izlasku, što zbog utiska da je više u pitanju zamena za nespremnost autora da krenu u produkciju čistokrvnog nastavka), u slučaju Telltalesove reinkarnacije legendarnog avanturističko-detektivskog dua i praktično i teorijski predstavljao je pun pogodak, kako za posustali avanturistički žanr tako i za jednu od najpoznatijih Lucasartsovih franšiza, koja je na ovaj način izbegla da ode u zaborav.

Kao i u mnogim aktuelnim serijama gde se najčešće ni uvodna špica u novoj sezoni ne menja, i Sam & Max season 2 predstavlja praktično nastavak uspelog koncepta, koji je besprekorno funkcionisao u prvoj sezoni i gde je praktično sve ostalo identično ranijim igrama, uz minimalna poliranja i ubacivanja neznatnog broja novih sadržaja. Druga sezona sastoji se od ukupno pet totalno nezavisnih igara-epizoda (za razliku od prve, gde ih je bilo šest), koje se, takođe, potpuno samostalno instaliraju i pokreću, bez potrebe da se epizode hronološki prelaze (iako je to preporučljivo zbog referenci u kasnijim epizodama na prethodno pređene, ali one nisu krucijalne za razumevanje i uživanje u igri). Evo kratkog sinopisa epizoda po redosledu njihovog objavljivanja:

S2E1: Ice Station Santa – Neobičan novogodišnji poklon, u vidu džinovskog ratobornog robota koji teroriše grad, odvešće Sema i Meksa na Severni pol, gde će se oni suočiti sa agresivnim (i naizgled zaposednutim) Deda Mrazom, da bi u drugom delu epizode naš dvojac morao da reši slučaj proživljavanjem klasičnog Dikensonovog romana „Božićna priča”, tačnije Sem i Meks će posetiti Božiće iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koje su na neki način nesvesno upropastili.

S2E2: Moai Better Blues – Drugi slučaj vodi naš dinamični duo pravo kroz Bermudski trougao na Uskršnja ostrva, gde će morati da koriste mini-verzije pomenute anomalije, reše se ratobornog Džimija Hofe u pelenama (nestalog vođe sindikata iz pedesetih godina čija je sudbina ostala nepoznata, bar do sada), ubede sektu vodenih majmuna da je Meks njihov davno izubljeni prvosveštenik i oraspolože zaštitni znak ostrva, tri mrzovoljne Moai kamene glave, sve to ne bi li sprečili erupciju obližnjeg vulkana.

S2E3: Night of the Raving Dead – Najezda mumlajućih zombija odvešće Sema i Meksa do Štutgartskog zamka (i obližnjeg TV studija), gde će pokušati cunning planom da osujete planove evropskog emo-vampirskog rejv überlorda Jürgena, koji je opčinio legije svojih zombi podanika „visokim stilom i imidžom” i čije je glavno oružje „zastrašujuća” recitatorska proza kojoj će Sem i Meks morati nekako da pariraju.

S2E4: Chariots of the Dogs – U četvrtoj epizodi Sem i Meks istražuju slučaj nestalog Boska, paranoičnog vlasnika obližnje (bivše) radnje, kome su teorije zavere, izgleda, konačno došle glave. Uz pomoć kolege Flinta Pejpera dinamični duo će, čudnim sledom događaja, proputovati kroz vreme posećujući već poznate lokacije u različitim vremenskim periodima, pokušavajući da reši enigmu Bosko uz snažne reference na lomatanja Marti Mek Flaja iz filmske sage „Povratak u budućnost”.

S2E5: What’s New, Beelzebub? – U poslednjoj epizodi druge sezone Sam i Meks će se zadesiti u samom paklu (predstavljenog u obličju korporacijske zgrade, naravno) iz razloga koji će ostati nenavedeni, jer bi direktno predstavljali teški spoil predhodne epizode Chariots of the Dogs. Dovoljno je reći da će se frilens detektivi uz puno petljancije sukobiti sa samim Sotonom, uz pomoć mnoštva likova poznatih iz ranijih epizoda.

Princip igranja, kao što rekosmo, ne donosi mnogo novina. Na nevelikom broju lokacija Sem i Meks treba da reše trenutnu kriznu situaciju, obavljajući standardan set dijaloga sa dostupnim likovima, uz klasičnu akviziciju predmeta i njihovu primenu na odgovarajućim mestima, bez mogućnosti njihovog međusobnog kombinovanja. Zaštitni znak svih igara su urnebesni zapleti i izvrsni humor koji vrca na svakom koraku i koji je prepun referenci na praktično sve aspekte kulture, umetnosti i života, od filmova, TV serija i video igara, preko poznatih (i manje poznatih) književnih i drugih dela do trenutno (i ne samo trenutno) aktuelnih dnevno-političko-ekonomsko-religijskih zbivanja. Neke od njih nisu toliko poznate na ovim prostorima (jer su najčešće vezane za najrazličitije događaje na severnoameričkom kontinentu), ali će uživati i prosečno informisan igrač sa bilo kog drugog mesta na planeti. Kao što je i red, u novim avanturama naći će se i gomila likova koji su nam poznati odranije (neki koji su imali minorne uloge u prethodnim igrama sada su mnogo bitniji učesnici dešavanja u novim epizodama, baš kao što je to često slučaj i u mnogim televizijskim pandanima), neki su izbačeni ili zamenjeni, a najviše je novih koji dodatno obogaćuju „semendmeksovski” univerzum za buduće sezone.

Minimum novina koje donosi nova sezona tiču se vizuelnog doterivanja igre (grafika je tek blago unapređena, ali je vidljivo popravljena animacija likova), ubacivanja podrške za widescreen monitore, višestrukog hint sistema i nekoliko novih, jednostavnih mini-igara, čije kompletiranje najčešće donosi predmete koji su neophodni za dalji progres u trenutnom slučaju (uz mogućnost njihovog ponovnog, proizvoljnog igranja). Sve ovo krasi stilizovana i krajnje jednostavna i funkcionalna grafika, bez nasviranih specijalnih efekata i uz očuvanu hardversku zahtevnost, a poslovično dobra glasovna gluma svih protagonista u igri (definitivni favorit je emo-vampirski lord Jirgen) i primerena džez-detektivska svirka se podrazumevaju. Stay tuned for season three...

Aleksandar DINIĆ

 
Fallout 3
King’s Bounty: The Legend
Far Cry 2
Sacred 2: Fallen Angel
Brothers in Arms: Hell’s Highway
Lego Batman
Pipe Mania
Dead Space
Sam & Max: Season 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Worldshift
Everlight: Power to the Elves
Civilization IV: Colonization
Dark Horizon
Pro Evolution Soccer 2009
NBA Live 09
FIFA 09: All-Play
Fable II
Smash Court Tennis 3
Fracture

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel Pentium III 800 MHz ili AMD ekvivalent, 256 MB RAM-a, nVidia GF 32 MB ili ATI ekvivalent
Poželjno:
Intel Pentium IV 1,5 GHz ili AMD ekvivalent, 512 MB RAM-a, nVidia GF 64 MB ili ATI ekvivalent
Veličina:
download epizoda sa Interneta (1 DVD kompletna sezona)
Adresa:
www .telltalegames .com /samandmax

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera