PD KUTAK<>
102008<><>

TwitBin 1.5, TwitterBar, TwitterFox 1.6.1, TwitKit 1.1

Mikroblogovanje

Fenomen mreža za druženje (SocNet) svakim danom sve je prisutniji, pa otuda i potreba da se upotreba socijalnih mreža maksimalno pojednostavi što izvornim, što nezavisnim rešenjima. Za blogovanje su svi čuli, a širi se i „zaraza” mikroblogovanja, gde je jedan od najpopularnijih servis Twitter.com. Iako postoji veći broj samostalnih rešenja za twittovanje (na primer, Twhirl i Spaz, koji rade na platformi Adobe AIR), nije loše imati „nadohvat miša” alatku ugrađenu u web browser. Slede četiri proširenja za Mozilla Firefox, koji twittovanje čine lakšim (i lepšim).

TwitBin 1.5

 
TwitBin je ekstenzija preporučena na samom sajtu twitter.com, zbog čega prvo na njega bacamo pogled. Poziva se prečicom ’Ctrl+Shift+M’ (ili klikom na ikonicu plave ptice u toolbaru ili iz menija View: Sidebar: TwitBin), nakon čega se otvara u sidebaru. Podrazumevano prikazuje kanal Public, dok je za pristup korisničkom profilu potrebno postaviti korisničko ime i lozinku za prijavljivanje na Twitter server klikom na treću ikonicu kućice, a potom izborom opcije Friends (prijatelji), D Messages (privatne poruke) ili @ Messages (replike upućene korisniku) iz menija koji se dobija klikom na drugu ikonicu u obliku zupčanika. Kada se piše poruka, u zaglavlju je prikazan broj preostalih karaktera (Twitter dozvoljava poruke od maksimalno 140 karaktera). Dugački URL-ovi skraćuju se pomoću servisa tinyurl.com, dok su u spisku poruka linkovi označeni sa link » . TwitBin nam se nije svideo jer zahteva nešto više kliktanja nego što smo želeli, a uz to nema ni opciju brisanja sopstvenih poruka i umetanje URL-a trenutno prikazanog sajta.

TwitterBar

TwitterBar je minimalističko rešenje koje omogućava samo slanje twittova, bez mogućnosti pregledanja drugih poruka. U podešavanjima ekstenzije upisuju se korisničko ime i lozinka za prijavljivanje na Twitter server. Poruke se šalju tako što se u address bar browsera ukuca poruka, a potom klikne na dugme na kraju adresne linije ili jednostavno dokuca ––post u nastavku poruke (ako korisnik ne želi da sklanja ruke sa tastature radi kliktanja na dugme). Ukoliko korisničko ime i lozinka nisu uneti, korisnik će biti upitan za njih prilikom prvog twitta. Dugački URL-ovi se skraćuju preko servisa tinyurl.com, i to je sve što ova ekstenzija pruža. Ni manje ni više, što je čini veoma korisnom za brzo deljenje zanimljivog sajta uz propratni komentar.

TwitterFox 1.6.1

 
TwitterFox je nešto naprednije rešenje od TwitterBara. U podešavanjima se može definisati više Twitter naloga (na primer, lični, poslovni i projektni), učestalost osvežavanja poruka i ponašanje proširenja. Na desnom kraju statusne trake „čuči” ikonica TwitterFox, koja prikazuje broj novih i nepročitanih poruka. Kada po osvežavanju pristignu nove poruke, one se jedna po jedna prikazuju u oblačiću tik iznad ikonice u statusnoj traci. Za čitanje poruka prijatelja, replika upućenih korisniku i ličnih poruka, odnosno pisanje twittova potrebno je kliknuti na ikonicu, nakon čega se otvara prozor u obliku oblačića. Ovo proširenje ne pruža mogućnost praćenja javnog (Public) kanala kao TwitBin i TwitKit. U gornjem desnom uglu poruke nalazi se dugme za pisanje replike autoru te poruku. Prilikom kucanja poruke prikazuje se broj preostalih karaktera, dugački URL-ovi se skraćuju pomoću servisa tinyurl.com, a tu je i pogodnost umetanja linka trenutno aktivne web stranice klikom na dugmence karike u samom oblačiću, što TwitBin i TwitKit ne pružaju. Balončiću nije moguće menjati dimenzije, kao ni podrazumevanu tirkiznu boju. Pozadina novih poruka obojena je tirkiznom, za replike zelenom, a za lične poruke narandžastom bojom. Kada su pročitane, pozadina poruka je „zasenčena” u odgovarajućoj nijansi. Kod ovog poširenja nije nam se svidelo to što vreme slanja poruke nije odmah prikazano, već je potrebno zadržati kursor iznad poruke kako bi se u tooltipu prikazalo vreme slanja.

TwitKit 1.1

Najbolje rešenje u ovom četvercu predstavlja TwitKit. Poziva se prečicom ’Alt+Ctrl+A’ (ili iz menija View: Sidebar: TwitKit), nakon čega se kao i TwitBin smešta u sidebar, ali ga je moguće izdvojiti u plutajući prozor klikom na drugu ikonicu u gornjem levom uglu proširenja (levo od podešavanja). Podrazumevano prikazuje kanal Public, dok je za pristup nalogu potrebno uneti korisničko ime i lozinku za prijavljivanje na Twitter server klikom na tekst sign in. Prilikom pisanja poruke prikazuje se koliko je karaktera preostalo, ima ikonicu za kopiranje izabranog teksta u clipboard i ikonicu za skraćivanje izabranog linka pomoću servisa tinyurl.com, ali nedostaje dugme za umetanje URL-a trenutno aktivne web stranice u browseru (što nudi TwitterFox). Još jedna pogodnost koju TwitKit ima, a ostalim igračima u ovoj priči nedostaje, jeste dugme za brisanje korisnikove sopstvene poruke – minus u crvenom kružiću smešten u donji desni ugao poruke. Pored kanalâ Public i User, omogućava uvid u listu Friends na kojoj su prikazani svi prijatelji koje korisnik prati, sa njihovom poslednjom porukom, kartica Followers na kojoj su svi koji prate korisnikov nalog, @s na kom se nalaze replike upućene korisniku, odnosno kartica me na kojoj se prikazuju informacije o korisnikovom profilu. TwitKit jedini ima mogućnost izbora tema, odnosno kolorne šeme proširenja, kao i veličinu fonta za prikaz teksta.

• • •

Optimalna kombinacija opisanih alatki, prema našem skromnom mišljenju, jeste TwitterBar + TwitterFox, jer prvi pruža minimalističko rešenje za brze twittove, bez potrebe za upotrebom miša, dok drugi pruža osnovnu komunikaciju sa prijateljima, poseduje „čarobno” dugme za umetanje linkova i povrh svega pruža jedinstveno rešen interfejs preko balončića. S druge strane, TwitBin deluje kao nedorađeni pokušaj pravljenja vrhunskog rešenja, dok je TwitKit najnaprednije rešenje kojem ipak nedostaje dugme za umetanje linka, a ni statusna ikonica sa informacijom o broju poruka i balončići za listanje pristiglih poruka nisu na odmet. Šta god da izaberete, biće vam potreban Twitter nalog koji se besplatno, brzo i jednostavno može dobiti registracijom na sajtu twitter.com.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Google Chrome Beta
AVI ReComp 1.4.3
Zip Express 2.6.0.1
SpywareBlaster 4.0
Nadgledanje hard diskova
Sumatra PDF Beta 0.8.1
TwitBin 1.5, TwitterBar, TwitterFox 1.6.1, TwitKit 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera