PD KUTAK<>
102008<><>

Zip Express 2.6.0.1

Poštanski i telefonski kodovi

Ne znamo da li ste u poslednje vreme imali prilike da nešto šaljete poštom, bilo unutar naše države bilo u inostranstvo. Ako niste, možemo da kažemo da se stvari nisu mnogo promenile u odnosu na period od pre desetak i više godina. Poštanski službenici nisu previše zainteresovani za svoj posao (čast izuzecima), pa se autoru ovog teksta jednom dogodilo da na pitanje o nekom poštanskom kodu, umesto odgovora, od službenika dobije knjigu veličine telefonskog imenika sa ljubaznim odgovorom „Sve vam tu piše!” Da bi se takve situacije izbegle u budućnosti, možete sami potražiti ZIP kodove, a jedan od kandidata koji bi mogao da posluži toj svrsi je program Zip Express.

Prvenstveno zamišljen kao alat koji će pomoći da se pronađu ZIP kodovi, Zip Express je evoluirao u nešto više od toga. Iako je namenjen američkoj populaciji, odnosno korisnicima koje interesuju ZIP kodovi u SAD-u, pošto je samo ova država detaljno pokrivena (barata se podatkom od oko 42.000 kodova). Pretraga se može vršiti po ZIP kodu, po gradu, saveznoj državi ili okrugu. Osim ovih, postoje još dve opcije za pretragu koje su internacionalizovane, i praktično jedino one mogu da imaju malo veću primenu u našim uslovima. Radi se o telefonskim državnim kodovima i pozivnim brojevima za različita mesta. Ovde je dozvoljeno upisivanje imena države da bi se pronašao telefonski kod ili upisivanje koda da bi se videlo kojoj državi pripada. Nasumičnim pokušajima utvrdili smo da su u ovom delu verovatno podržane sve države sveta, ali isto tako otkrili smo da postoje i neke nepravilnosti. Na primer, u ovom programu i dalje su isti telefonski kodovi za Srbiju i Crnu Goru, a naišli smo i na još dosta grešaka što se našeg podneblja tiče. Recimo, u opticaju su neka stara imena gradova (Titograd, Titovo Užice...), što i nije baš toliko strašno. Ali, Bar i Titograd, prema informacijama iz ovog programa, pripadaju Srbiji, a interesantno je to da pored Titograda postoji i Podgorica (koja pripada Crnoj Gori). Očigledno da autori programa nisu baš najbolje znali geografiju dok su išli u školu, a ovakve greške bacaju senku i na ostale podatke koje nismo proveravali. Ako ništa drugo, pored pomenutih informacija, za bilo koji grad u svetu (a koji postoji u bazi) može se videti kojoj vremenskoj zoni pripada, što može da bude korisna informacija.

S druge strane, američki kontinent detaljno je pokriven. Osim pomenutih informacija, program nudi i pregled mapa za odabrani grad. Na raspolaganju je osam različitih online map servisa kojima se direktno iz programa prosleđuju informacije o traženoj lokaciji. Kvalitet mapa je različit, pa prepručujemo da probate svaku, jer ćete samo tako naći optimalan prikaz za vaše potrebe. U programu postoji i opcija za eksportovanje baze, mada je ona u neregistrovanoj verziji limitirana. Od ostalih opcija pomenućemo prečicu preko koje se informacije iz programa mogu proslediti u tekst procesor, mogućnost formatiranja prikaza podataka onako kako vama odgovara, periodično apdejtovanje baze kodova itd. Voleli bismo da se detaljnost podataka koja postoji za američki kontinent proširi makar na Evropu, ali čak i sada Zip Express može da pruži neke korisne informacije. Jedino nam se čini da je program precenjen. U retkim slučajevima kada ovi podaci zatrebaju, možda i nije tako loše rešenje listanje knjižurine pomenute na početku teksta.

Branislav BUBANJA

 
Google Chrome Beta
AVI ReComp 1.4.3
Zip Express 2.6.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
SpywareBlaster 4.0
Nadgledanje hard diskova
Sumatra PDF Beta 0.8.1
TwitBin 1.5, TwitterBar, TwitterFox 1.6.1, TwitKit 1.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,31 MB (trial), 6,04 MB na HD-u
Cena:
25 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .getzips .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera