PHONE ZONE<>
092008<><>

HTC Touch Diamond

Dragulj protiv Jabuke

Manija zvana iPhone nastavlja se i ovog leta, sa novim modelom koji je doneo podršku za 3G i GPS. Konkurencija se još jednom našla u rebusu i bez odgovora na pitanje kako oteti deo „kolača” američkom gigantu, koji nesumnjivo beleži ogroman uspeh svojim proizvodom. Tajvanski HTC je sa prvim modelima iz porodice Touch (SK 1/2008) bio na odličnom putu da barem malo pomrsi konce Appleu, ali im je za duel sa modelom iPhone 3G bilo potrebno još ubojitije oružje. Tako je nastao Diamond, oko kog se u protekla dva meseca podigla velika prašina na Netu. Mnogi su u njemu videli ubicu iPhonea, pa smo i mi sa nestrpljenjem očekivali da nam ovaj model dopadne šaka.

Već na osnovu pakovanja mogli smo da zaključimo da je ovde reč o posebnom proizvodu. Crna kutija dopadljivog dizajna ima izgled zarubljene piramide, a u njoj se pored samog uređaja nalaze i rezervna olovka, punjač, slušalice, USB kabl za povezivanje sa računarom, softver za sinhronizaciju i pozamašno uputstvo za korišćenje uređaja, sa posebnim akcentom na novi TouchFLO 3D interfejs. Da su zaposleni u HTC-u vodili računa o svakom detalju govori i podatak da punjač ima oblik prizme, sa belim HTC logoom koji svetli kad se telefon puni. Sam uređaj je obojen u crnu boju i izrađen od veoma kvalitetne ali i uglačane plastike, što u praksi znači često brisanje telefona od neželjenih otisaka prstiju. Ispod ekrana osetljivog na dodir nalazi se četvorosmerni kursor; oko njega su pozicionirana četiri tastera, koji se primećuju tek prilikom dodira. Krug koji se nalazi oko četvorosmernog kursora takođe je osetljiv na dodir, i preko njega se može vršiti zumiranje ili skrolovanje. Iznad ekrana nalazi se VGA kamera, namenjena video pozivima, kao i zvučnik, dok sa bočnih strana nalazimo tastere za regulisanje jačine zvuka. Najupečatljiviji detalj spoljašnosti „dragulja” jeste zadnja strana, koja kod Diamonda nije ravna i sastoji se od više poligona, smeštenih pod različitim uglovima, tako da se od njih svetlost odbija u različitim pravcima i podseća na brušeni dijamant. Uprkos neravnoj poleđini, uređaj odlično leži u ruci, te funkcionalnost nije narušena na uštrb vizuelnog doživljaja. Dimenzije uređaja iznose impozantnih 102 x 51 x 11,5 mm, i uz težinu od samo 110 grama, HTC Touch Diamond potpuno odskače od koncepta PDA uređaja, za koje je do sada važilo pravilo da su velikih dimenzija, teški i ružni. HTC sa Diamondom definitivno okreće novu stranicu u eri „pametnih telefona”, što je za svaku pohvalu, imajući u vidu da u PDA svetu dugo nismo videli neke značajnije inovacije.

Hardverske specifikacije uređaja su impresivne, a još je više začuđujuće to kako je sve spakovano u malo kućište „dragulja”. Srce sistema čini procesor Qualcomm MSM7201A koji radi na frekvenciji od 528 MHz, a izbor ovog procesora inženjeri iz HTC-a opravdavaju tvrdnjom da TouchFLO 3D interfejs traži jak procesor, kao i zaseban grafički čip! Da, dobro ste pročitali, HTC Touch Diamond poseduje zasebno grafičko rešenje koje može da alocira i do 64 MB od 192 MB DDR SDRAM memorije, koju, takođe, prvi put srećemo kad je reč o nekom PDA uređaju. Korisniku je za smeštanje podataka na raspolaganju čak 4 GB fleš memorije, što je, po našem mišljenju, sasvim dovoljno, te razumemo izostanak slota za memorijske kartice, ali će nekim cepidlakama ova činjenica sigurno zasmetati. Kad je reč o displeju, HTC je kod dugo najavljivanog Diamonda otišao korak dalje u odnosu na svoje prethodne modele. Ekran dijagonale 2,8 inča poseduje VGA rezoluciju (640 x 480 piksela), a najveći dobitak povećane rezolucije vidi se prilikom surfovanja ili korišćenja softvera za navigaciju. Slika je kristalno čista, boje su žive i verno prikazane, uglovi gledanja mnogo su bolji nego kod ostalih „pametnih” telefona, a najvažnija prednost ovog displeja jeste to što je ekran sasvim upotrebljiv i pri veoma jakom dnevnom svetlu, što je prava retkost kad je reč o mobilnim telefonima. Bez ikakve sumnje, HTC Touch Diamond ima najsavršeniji displej na tržištu mobilnih uređaja, i konkurencija će morati dobro da se pomuči da bi nadmašila tajvansku kompaniju na ovom polju. Od opcija za povezivanje, pored nezaobilaznih WiFi i BlueTooth modula najnovije generacije, mesto se našlo i za GPS risiver. U pitanju je Qualcomm čip gpsOne, koji se nalazi i kod drugih HTC uređaja kao što su TyTN II i Cruise. HTC Diamond podržava i tehnologiju A-GPS, čija je uloga da podatke vezane za dostupne satelite preuzmete putem WiFi ili 2G/3G mreže i tako izbegnete višeminutno čekanje. Jačina i kvalitet zvuka prilikom obavljanja telefonskih poziva na najvišem su nivou, kao i što smo navikli kod HTC-ovih telefona. Treba pomenuti i podršku za HSDPA 900/2100 mreže, koje omogućavaju maksimalnu brzinu primanja podataka od 7,2 Mbit/s, ali, nažalost, mi to nismo mogli da isprobamo u praksi. Digitalni fotoaparat rezolucije 3,2 megapiksela sa autofokusom pravi solidne fotografije na dnevnom svetlu, ali kako ne sadrži LED blic, slikanje noću ili pri vrlo slabom svetlu možete praktično da zaboravite. Ipak, svima je jasno da je kamera ovakvog uređaja više tu da se nađe i da mu to nije jedna od primarnih funkcija. Baterija kapaciteta 900 mAh poslužiće za dva dana umerenog korišćenja, slično kao i kod drugih HTC telefona.

Za potrebe „dragulja” osmišljen je potpuno nov TouchFlo 3D interfejs, koji u potpunosti zamenjuje operativni sistem Windows Mobile i donosi mu toliko čekanu treću dimenziju, uz veoma dopadljiv dizajn. Ekran „Today”, koji je pandan „desktopu” ili „radnoj površini”, sada je podeljen na više tabova i na njemu su smeštene sve najčešće funkcije, od digitalnog sata, preko kalendara, kontakta, SMS, MMS i email poruka do onih manje korišćenih, kao što su audio/video plejer, kamera, vremenska prognoza i druge, tako da nije više potrebno pritiskati dugme „start” u gornjem levom uglu i tražiti željenu funkciju. Prelaz između tabova i kretanje kroz njihove opcije urađeno je kroz više prelepih animacija, a sam utisak nakon nekoliko dana korišćenja Diamonda više je nego pozitivan. Iako je HTC u dobrom delu iskopirao Apple i iPhone, TouchFlo 3D ipak predstavlja revoluciju kad je reč o Windows Mobile svetu, jer je sad moguće kompletno koristiti PDA uređaj bez upotrebe olovke. HTC Touch Diamond uz operativni sistem Windows Mobile 6.1 poseduje i pregršt dodatnog softvera. Od programa naročito ističemo Task Manager, koji će vam u znatnoj meri olakšati multitasking, zatim Opera Mini 9.5 browser, Adobe Reader LE za pregled PDF dokumenata i YouTube klijent za lakše korišćenje jednog od trenutno najpopularnijih servisa na Webu.

Dizajn i elegantno minijaturno kućište, pred kojima će i mnogi „fancy” telefoni da se postide, uz veoma snažan hardver ispod haube i odličan displej, odlikuju HTC Diamond, za koji slobodno možemo da kažemo da je telefon ili PDA uređaj bez mane. Cena od oko 580 evra, naravno, prati sve dobre strane „dragulja” i treba imati u vidu da ovo nije telefon za svakoga, već za one koji znaju da savršenstvo mora skupo da se plati, a HTC Touch Diamond je upravo to – savršenstvo u svetu mobilnih telefona. Diamond ili iPhone – izbor je težak, i dok autor ovih redova ipak naginje više „dijamantu”, možda malo i subjektivno zbog svoje ljubavi prema HTC-ovim proizvodima, nekom drugom više će se svideti „Jabuka”. Ali ne brinite, kako god odlučite, sigurno se nećete pokajati.

Petar MARINKOVIĆ

 
HTC Touch Diamond
Šta mislite o ovom tekstu?
Slide Helper
SecureMe
LexLook!
AlcohoLite

Operativni sistem:
Windows Mobile 6.1
Ostalo:
procesor Qualcomm MSM7201A na 528 MHz, 192 MB DDR SDRAM-a, 256 MB ROM-a, 4 GB fleš memorije, 2,8-inčni ekran VGA rezolucije (640 x 480), WiFi, BlueTooth, GPS, tri band telefon (900/1800/1900 MHz), HSDPA (900/2100 mreže, 7,2 Mb/s download / 384 Kbit/s upload), TouchFlo 3D interfejs, 3,15 megapikselna kamera sa auto-fokusom, 900 mAh baterija
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Coral Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera