PD KUTAK<>
092008<><>

OpenOffice.org 3.0 Beta 2

Ofanzive treće revolucije

Možda vam zvuči kao da stvaramo tradiciju, ali ovog puta ipak predstavljamo krupne pomake kancelarijskog paketa OpenOffice.org u verziji 3.0 Beta 2 (verziju 2.0 Beta 2 opisali smo u SK 10/2005). Iako postoji i paket lokalizovan na srpski jezik, mi smo ovoga puta „pročešljali” originalnu englesku verziju sa upakovanim Java radnim okruženjem (JRE), koje omogućava funkcionisanje ekstenzija i drugih mogućnosti paketa.

Ono što se nama na prvi pogled nije svidelo, a zapravo je potez „na mestu”, jeste neasociranje ekstenzija dokumenata za podrazumevano otvaranje, u ovoj verziji. Ako se pri instalaciji i odabere asociranje DOC, XLS i PPT datoteka, one ipak neće biti otvarane u 3.0 Beta 2, kao ni ostali formati, već će za to biti potrebno ručno asociranje. Ovaj potez sproveden je zbog činjenice da je u pitanju beta softver, koji ne treba podrazumevano i automatski da dominira nad eventualno već postojećim kancelarijskim paketima na računaru.

OpenOffice.org sadrži samostalne programe Writer (obrada teksta), Calc (tabelarni račun), Impress (izrada prezentacija), Draw (vektorsko crtanje), Base (baze podataka) i Math (pisanje formula). Svaki od ovih programa može se pokrenuti posebno iz Start menija, ali se takođe može pokrenuti i centralizovani program OpenOffice.org, koji u verziji 3 donosi prvu uočljivu novinu – Start centar. Radi se o svojevrsnom panelu iz kog se može kreirati novi tekstualni dokument, radna sveska za tabelarni račun, prezentacija, crtež ili baza podataka, odnosno dokument na osnovu templatea ili otvoriti postojeći dokument sa diska. U donjem desnom uglu ovog panela nalaze se četiri dugmeta za dodavanje novih templatea sa Interneta (pri testiranju ovo dugme uopšte ne funkcioniše), dodavanje novih mogućnosti proširenjima, registracija korisnika (besplatna i neobavezna, ali poželjna) i pregled detaljnijih informacija o paketu (poseta Home stranici projekta).

Podrazumevani format datoteka dokumenata u „trojci” jeste OpenDocument Format (ODF) u verziji 1.2 (ODT, ODS, ODP, ODG, ODB i ODF). Pored ranije podržanih Microsoft Office formata DOC, XLS i PPT, „trojka” donosi i podršku za Microsoft Office 2007/2008 i za Mac OS X formate DOCX, XLSX i PPTX. Svi ostali formati podržani prethodnim verzijama paketa podržani su i u novoj verziji.

Writer

Najznačajniji deo paketa svakako je Writer, pandan Wordu. Ono što prvo privuče pažnju pri pogledu na prozor ovog programa jesu tri ikonice na desnoj strani statusne trake koje služe za izbor načina slaganja stranica na ekranu (jedna u redu, koliko god može da stane u red i dve strane u redu nalik na raspored knjige). Takođe, uočljiva je i klizna traka za zumiranje prikaza (ideja, čini nam se, preuzeta iz Worda 2007). Novina je i blokovski režim izbora teksta.

Korisna stavka za pisce (a i sve ostale kojima je to potrebno) jeste polje za prikaz i izbor jezika u kojem je tekst napisan (kompletnog dokumenta ili aktivnog pasusa). U zavisnosti od izbora jezika biće primenjena pravila za proveru pravopisa, rastavljanje reči na kraju reda i stilsku proveru (nije dostupna za srpski jezik). Počev od verzije 3, jezička proširenja distribuiraju se kao ekstenzije, a u paketu sa instalacijom dolaze samo jezički paketi za engleski, francuski i španski jezik. Nezvanični paket za srpski (ćirilica i latinica) u verziji 4.2 može se preuzeti sa adrese goranrakic.com/tmp/dictonaries-sr.oxt (1,2 MB).

Korisna sitnica za višekorisnički rad je novi sistem obeležavanja teksta napomenama (Note). Svaki „papirić” sa napomenom, datumom i vremenom pisanja, te imenom autora smešten je sa desne strane lista i povezan isprekidanom linijom sa početkom dela teksta na koji se odnosi. Kada se kursorom pređe iznad „papirića”, odnosno iznad teksta, linija postaje puna i jasno pokazuje na šta se napomena odnosi. Za svakog autora koristi se druga boja „papirića”.

Calc

 
Druga najkorišćenija komponenta svih kancelarijskih paketa jeste program za tabelarne račune, što ovde predstavlja Calc. Ono što kod njega prvo privlači pažnju jesu lepa glossy zaglavlja, prijatnija mreža ćelija, izgled izbora i druga vizuelna poboljšanja. Zaglavlja, redovi i izabrane ćelije mogu se lako premeštati metodom prevlačenja. Ukoliko se dogodi da podaci uvezeni iz CSV liste nisu podeljeni u kolone ili su zalepljeni kao običan tekst, funkcija Text to Columns iz menija Data omogućava reformatiranje i deljenje sadržaja podešavanjem opcija za rastavljanje podataka, kao prilikom uvoza i/ili otvaranja CSV dokumenta. „Trojka” donosi i višekorisnički rad u radnim sveskama opcijom Share Document iz menija Tools. Ni pravljenje „torti” i grafikona neće biti problem jer postoji niz 2D i 3D statističkih objekata sa velikim brojem podesivih opcija za štelovanje najsitnijih detalja. Kada je obim proračuna u pitanju, od sada jedan radni list može da ima do 1024 kolone umesto ranijih 256 (dok je broj redova i dalje ograničen na „svega” 65.536).

Impress

Kada nešto treba predstaviti publici, kolegama, rođacima ili prijateljima, u pomoć priskače Impress, pandan PowerPointu. Ovaj program nas je iznenadio na samom početku testiranja i odao utisak veoma nestabilnog i neupotrebljivog programa. Naime, uspeli smo da ga srušimo svaki put igrajući se opcijama za izbor stilova naslova pri kreiranju nove prezentacije iz jednog od priloženih templatea. Međutim, to je bio kraj nestablinosti i neupotrebljivosti. Izbor podrazumevanih vrednosti ili praznog templatea i sam rad na prezentaciji pokazao je da Impress na tom polju odoleva i najtežim zadacima. Novina koju donosi nova verzija jesu „prirodne” tabele, koje se mogu umetnuti i uređivati poput onih u Writeru. Takođe, postoji i set predefinisanih formatiranja tabela, pa će uklapanje u izgled prezentacije biti lakše i brže. Novu mogućnost opkrajanja umetnutih slika uživo na slajdu (crop) pozdraviće svako ko je ranije pokušao da barata većim brojem nedovoljno obrađenih slika.

Draw, Base i Math

Komponenta za vektorsko crtanje Draw upotrebljiva je na nivou izrade blok šema i jednostavnijih crteža, ali za naprednija ostvarenja daleko je od takođe besplatnog Inkscapea (SK 5/2008). Ovaj program integrisan je unutar prethodno pomenuta tri programa u vidu trake alatki Drawing.

Program za rad sa bazama podataka Base zasnovan je na HSQLDB Java mašini za baze podataka. Ovaj program omogućava ručno projektovanje, kreiranje baza podataka korišćenjem „čarobnjaka”, kao i izradu formulara za lakši unos, pregled i izmenu podataka u bazi. Program je stabilan, ali je veoma trom, te smo mišljenja da je fleksibilnost koju Base pruža daleko od onoga što je doneo Microsoft Access 97.

Math za izradu matematičkih (i drugih) formula obavlja posao na visini zadatka. Nije komplikovan za upotrebu jer je sintaksa jednostavna i dostupna iz panela. Formule se mogu sačuvati u posebnoj datoteci i/ili ugraditi kao objekat unutar tekstualnih dokumenata, tabelarnih računa, prezentacija i vektorskih crteža.

Nije teško zaključiti da su perjanice paketa Writer, Calc i Impress (da ne zaboravimo i maleni Math), dok se za Draw i Base slobodno može reći da su tu čisto reda radi, za jednostavnije poslove, i daleko su od onoga što nude prva tri navedena programa.

Proširenje mogućnosti

Novina koju je donela verzija 2.x jesu ekstenzije. U pitanju su proširenja spakovana u OXT datoteku koja se instaliraju jednostavno dvoklikom na datoteku i integrišu se u predviđenu komponentu paketa. Na stranicama sr.openoffice.org mogu se preuzeti ekstenzije za preslovljavanje teksta u Writeru i Calcu (OOoTranslit autora ovog članka), ispisivanje broja slovima u Calcu i „pisanje” notnih sistema, dok se na extensions.openoffice.org nalazi prava riznica raznolikih proširenja. Većina ekstenzija omogućava automatsku nadogradnju na noviju verziju iz samog Extension Managera, u kojem se već instalirane ekstenzije mogu isključiti (recimo, radi štednje memorije).

Ako je korisnik vešt u programiranju, onda on može i sam da napiše pokoju funkciju pomoću Jave, Pythona ili integrisanog skript jezika StarBasic, a ako je jedino što zna VBA, nije problem ni njega koristiti jer „trojka” i to omogućava (mada to nismo probali u praksi).

• • •

Opšti utisak o upotrebljivosti Beta 2 paketa više je nego pozitivan. Primetan je hitriji odziv programa i renderovanje interfejsa u odnosu na stabilnu dvojku, iako je zauzeće memorije neznatno veće. Writer, Calc i Impress, kao primarne komponente na testu, pokazale su se izuzetno stabilno i zrelo. Pa ipak, Microsoft Office 2007 prilično je živahniji od OpenOffice.org 3.0 Beta 2, ali ako uzmemo u obzir da je „otvorena kancelarija” jeftinija za tačno onoliko koliko komercijalni kolega košta i da nudi podršku za novi format zapisa dokumenata Microsoftovog čeda, ostaje nam da zaključimo kako će paket steći znatno više korisnika nego što trenutno ima „dvojka”.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
OpenOffice.org 3.0 Beta 2
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Smart Web Printing 4.03
USB Safely Remove 4.0 beta 6
Pictomio
FreeRIP 3.09 Basic
BurnQuick 4.9.0.0
Random Mix Tape Maker 1.8.28.77
FormatFactory 1.42
MyDesktop Server
CD Label Designer 3.53
Template Shaker 2.3

Platforma:
Windows, GNU/Linux, Solaris, Mac OS X
Veličina:
116 MB (145 MB sa JRE), 320 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .openoffice .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera