TEST PLAY<>
082008<><>

Battlefield: Bad Company

Vreme klasičnih, „suvih” multiplayer pucačina izgleda da lagano prolazi. Naslov koji ne nudi kompletan paket, odnosno singleplayer kampanju kao dodatak multiplayer segmentu nema preterane šanse da izdubi tržišnu nišu u kojoj bi se mogao osećati prijatno, bez obzira na kvalitet multikorisničkog modula koji poseduje. Bolji dokaz za ovu tvrdnju ne treba tražiti dalje od (ne)uspeha koji su ostvarili Unreal Tournament 3 i Quake Wars u poređenju sa Call of Duty 4, čija je mikrokampanja za jednog igrača napravila zemljotres koji je u zamamni svet multiplayera uvukao i igrače kojima napucavanje sa strancima nije uobičajeni hobi.

Battlefield: Bad Company polazi od ove dobitne premise: nudi kvalitetan singleplayer, koji predstavlja mnogo više od pukog mamca za navlačenje igrača na multiplayer. Kao prva igra ove drevne MP franšize koja poseduje suvisli sadržaj za jednog igrača, BF: Bad Company tradiciju ranijih naslova prekida i na jednom „neveselom” polju: preskakanje PC platforme i izdavanje igre isključivo u verzijama za Xbox 360 i PlayStation 3 sa pravom se neće dopasti legiji originalnih fanova, koji su upravo na PC-u proslavili ovaj popularni multiplayer trejdmark. EA Games strikes again...

Bad Company je priča o četiri pripadnika B-čete 222. bataljona američke vojske, kaznene vojne formacije najsličnije brdsko-planinskom bataljonu pešadije iz bivše kaznene kasarne JNA u Pljevljima. Sastavljen od ražalovanih oficira, osuđenika i armijskog otpada svih zamislivih vrsta, B company služi kao topovsko meso koje komanda koristi za ispunjavanje rizičnih zadataka u budućem sukobu SAD i Rusije. Sam sukob, njegovi uzroci, koreni i posledice nisu čak ni ovlaš pomenuti u kampanjskom sinopsisu, već je akcenat bačen na naša četiri vagabunda, od kojih vi preuzimate ulogu Prestona Marloua, novopridošlog PFC-a, koji neposredno po transferu u novu jedinicu biva bačen u samo središte sukoba. Kompletan kampanjski zaplet u najvećoj meri podseća na „Three Kings” (1999), ratno-komedijaški flick sa Džordžom Klunijem – Preston i ekipa takođe otkrivaju da su zlatne poluge, čiji su trag namirisali, daleko bolja motivacija za „rokanje” sa Rusima i internacionalnim plaćenicima od bedne vojne plate, a svaka eventualna moralna dilema prestaje da bude aktuelna kada ih komanda usred opasne misije ostavi na cedilu.

Sama akcija sledi klasičnu skriptovanu formu, akcionu metodiku koju su Call of Duty naslovi planetarno proslavili: Bad Company donekle produbljuje koncept fiksnih zadataka u lineranom sledu misija, dajući igraču otvoreniji teren koji ne forsira jedan jedini pristup ispunjavanja zadatka. Pored klasičnog pešadijskog napucavanja, Bad Company unosi borbena vozila kao ravnopravni akcioni element: tenkovi, džipovi, nekoliko vrsta oklopnih transportera, jurišni helikopteri i ostali hardver daju smisao širokim mapama, istovremeno bivajući ekstremno zabavni za kros-kontri i razulareno razaranje. Kad smo se već dotakli teme razaranja, valja istaći i to da 3D engine koji pogoni igru dozvoljava ograničenu mogućnost demoliranja eksterijera: paljbom iz teškog naoružanja (pa čak i granatama) možete obarati drveće, delimično rušiti zgrade, bušiti rupe u zidovima i slično. Sistem, nažalost, nije savršen jer nijednu kuću ne možete do kraja sravniti sa zemljom – potporni zidovi ostaće da stoje bez obzira na količinu pirotehnike koju istresete na njih.

Mnogobrojni kvaliteti igre, a pre svega solidna akcija prošarana humorom i dijalozima četvorice simpatičnih bolida, donekle stoje u senci svojevrsne mikrodebilizacije izazova koji se stavljaju pred igrača. Kao prvo, ne trpite apsolutno nikakve penale ukoliko poginete: ako vas „umlate”, jednostavno ćete se rematerijalizovati na tački prethodnog autosavea, a neprijatelji koje ste eliminisali ostaće mrtvi, što čak i najteže deonice čini trivijalnim. Drugo, popunjavanje linije zdravlja svodi se na ubrizgavanje neke injekcije, posle koje ste kao novi; ona se upotrebom ne troši i ima cooldown od nekoliko sekundi, što igru, u kombinaciji sa prethodnim faktorom, čini ekstremno lakom, a misije prostom šetnjom u parku (osim onih koje imaju vremenski limit ili one u kojoj za zadatak imate da pratite tenkovske kolone).

Multiplayer segment igre, nekada dominantna crta Battlefield igara, ovde ima sekundarni karakter. Igra poseduje samo jedan MP mod (Gold Rush) i osam mapa, uz klasičan konzolni limit od 24 igrača na obe strane. Gold Rush predstavlja klasičan attack/defend scenario, u kojem napadački tim ima za zadatak da rasturi kovčege sa zlatom koje defender tim mora da odbrani. Klasičan BF mod, sa zarobljivanjem i odbranom strateških tačaka na mapi, ovde ne postoji, mada Dice i EA Games obećavaju da će biti dostupan za skidanje posle nekoliko meseci. Ne znamo da li će biti besplatan, pogotovu zbog šuškanja da EA Games namerava da igračima naplaćuje download novih primeraka naoružanja. Bilo kako bilo, ostaje činjenica da BF: Bad Company ne treba kupovati ukoliko vas interesuje isključivo multiplayer. Srećom, superiorna singleplayer kampanja predstavlja mnogo više od običnog bonusa, jer daje snažnu motivaciju za eventualnu nabavku igre.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Devil May Cry 4
Supreme Ruler 2020
SBK-08 Superbike World Championship
Samurai Warriors 2
Alone in the Dark
WALL•E
Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor
Elements of Destruction
So Blonde
Okami
Bully: Scholarship Edition
Sid Meier’s Civilization: Revolution
Battlefield: Bad Company
Šta mislite o ovom tekstu?
Time Crisis 4
Top Spin 3

Verzija za PS3
Vlasnici PlayStationa 3, počnite da drhtite od sreće. Od izlaska Battlefield: Bad Company na tržište, imate prilike da uživate u još jednom natprosečnom multiplatformskom naslovu koji, pored svega, donosi snažnu podršku za online prašenje. Na PSN-u ceo zahvat potpuno je besplatan. Ukupno iskustvo ne može se staviti u ravan sa Call of Duty 4, ali vas svakako očekuje tona sadržaja koji svakim bitom opravdava cenu zalepljenu na kutiji. Tehničke karakteristike su solidne, doduše, povremeno je prisutno tzv. „cepanje ekrana”. Nismo iskusili ni jedan pad frameratea, a zadovoljni smo i zvučnim efektima. Autorskom timu možemo jedino da zamerimo to što nije malo više poradio na implementiranju Sixaxis drangulija... Ukoliko volite franšizu Battlefield i first person pucaljke uopšte, sa Bad Company teško da možete da pogrešite.vp

Platforma:
Xbox 360, PlayStation 3
Cena:
4999 dinara
Adresa:
http://badcompany .ea .com
Kontakt:
Extreme CC

84
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera