LAKI PINGVINI<>
072008<><>

Yakuake 2.8.1

Još jedan fensi terminal

Plašljivim korisnicima i početnicima pri smom pomenu da u GNU/Linuxu nešto treba otkucati, a da to nije tekst, navire fobija od „onog crnog”. Znate već šta je to: terminal u kom može da se radi svašta, ali prevashodno ukucavanjem dugačkih nerazumljivih komandi. Iako to nije baš tako (u šta smo se uverili u prethodnih par bojeva rubrike „Laki pingvini”), i pored toga što pored shell konzole postoji pregršt terminala koji rade u grafičkom okruženju (xterm, rxvt, aterm, gnome-terminal, Konsole i drugo), pokušaćemo da vas opustimo još malo predstavljajući krajnje zanimljiv koncept konzole u grafičkom okruženju.

Yakuake je grafički emulator terminala zasnovan na tehnologiji programa Konsole (podrazumevani terminal u KDE okruženju). Ono što Yakuake izdvaja od ostale „braće” jeste poseban način prikazivanja – „razvijanjem” sa vrha ekrana na dole, poput konzole u igri Quake (koja je, između ostalog, autora i inspirisala za koncept i naziv programa).

Program se nalazi u odeljku Extragear projekta KDE i od međuzavisnosti zahteva jedino instaliran Konsole (a on dalje zahteva niz drugih međuzavisnosti koje su ispoštovane postojanjem samog KDE okruženja u verziji 3.4 ili novijoj). Dakle, ako ste korisnik KDE-a, već ispunjavate sve preduslove da postanete korisnik programa Yakuake. Dovoljno je instalirati program preko menadžera paketa (npr. yum install yakuake za korisnike Fedore). Ukoliko za vašu distribuciju nema pripremljenih binarnih paketa, dobro će vam doći poznavanje osnova kompajliranja iz izvornog kôda koje smo ponovili nebrojeno puta do sada: ./configure && make && sudo make install.

Nakon instalacije, program može da se pokrene izborom stavke „Yakuake” iz podmenija „Tools” (Alat) u meniju „K”. Pri prvom pokretanju korisnik će biti upitan da odredi prečicu na tastaturi kojom će pozivati, tj. „razrolati” prozor programa (podrazumevano je ’F12’). Svakim sledećim pokretanjem, u gornjem levom uglu ekrana biće prikazana informacija o tome da je program pokrenut i naznačena prečica kojom se on poziva, dok je glavni prozor inicijalno sakriven.

Pritiskanjem tastera ’F12’ (ili drugog korisnički definisanog) s vrha ekrana će se, poput roletne, spustiti prozor Yakuake terminala. Najveći deo prozora zauzima površina terminala sa belom pozadinom i crnim tekstom. Na dnu prozora smeštena je traka za jezičke (tabove) sa dugmadima za dodavanje novog (levo), odnosno zatvaranje aktivnog jezička (desno). Ispod ove nalazi se traka za naslov sa tri dugmeta na desnoj strani: prvo dugme omogućava zabranu zatvaranja prozora (rolanje) kada se izgubi fokus, drugo dugme služi za pristup meniju za brzo podešavanje i pozivanje naprednog, dok je treće namenjeno zatvaranju programa. U pomenutom meniju mogu se brzo podesiti širina i visina prozora (podrazumevane vrednosti su 90% za širinu i 50% za visinu od rezolucije ekrana). Podešavanja samog programa vrše se na dijalogu Configure do kog se dolazi u istom meniju.

Desnim klikom na prostor terminala dobija se iskačući meni koji, pored ostalih opcija, pruža mogućnost slanja POSIX signala u terminal iz podmenija Send Signal (STOP, CONT, HUP, INT, TERM, KILL). Ovde se nalazi i podmeni Settings, koji služi za podešavanje prikaza terminala (vrsta i veličina fonta, enkoding, šema boja itd.), što se može pronaći i u istoimenom meniju Konsolea.

Yakuake ima mogućnost prilagođavanja izgleda okvira prozora pomoću skinova. U paketu dolaze tri skina, podrazumevani i dva „plastična”, a takođe je moguće instalirati i druge teme.

Osim što „iskače” sa vrha ekrana na korisnikov „mig”, Yakuake je u svim ostalim aspektima identičan Konsoleu. Potpuna Unicode podrška dobro će doći ljudima koji imaju potrebe za „nestandardnim” tekstom u konzoli, ili možda koriste lokalizovani Midnight Commander (vidi sliku).

Yakuake za rad zahteva KDE 3.4 ili noviji, a takođe je portovan na KDE4 (verzija 2.9.3 koju ovog puta nismo testirali jer čekamo KDE 4.1 krajem jula). Svejedno, bilo na KDE3 ili KDE4, Yakuake će svakako osloboditi plašljive i nove korisnike, a dobro će zabaviti sve ostale.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
cp6Linux 2008 (Home Edition)
soundKonverter 0.3.8
Yakuake 2.8.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Exaile 0.2.13
recordMyDesktop 0.3.7.3

Potrebno:
GNU/Linux, KDE
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
190 KB RPM, 500 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
yakuake .kde .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera