LAKI PINGVINI<>
072008<><>

soundKonverter 0.3.8

Da prebacivanje iz ovog u onaj zvučni format bude lako kao dečja igra

Bilo da rodbina ili prijatelji izvoljevaju sa audio-formatima za telefon, mp3/4 plejer, iPod, i-ovo, i-ono, ili pak sami imate potrebu da na brzaka prebacite pesmu iz jednog u drugi format (ili zvuk iz FLV-a spakujete u Ogg), da pesma bude samo deo kolekcije spakovane u šumu poddirektorijuma, kao i da konverzijom budu preneti meta tagovi, soundKonverter u svakom slučaju ispunjava sve navedene želje. Čestitke i pozdrave ostavljamo za kraj.

SoundKonverter je KDE3 program za konverziju audio-formata. Instalacija se najčešće svodi na preuzimanje binarnog paketa (dostupnih za distribucije Fedora, openSUSE, Mandriva, (K)Ubuntu i Slackware) nakon čega sledi ručna instalacija (za Fedoru važi: rpm -ivh paket.rpm), dok će ostali morati da kompajliraju iz izvornog kôda (i pročitaju README!). Po instalaciji, program se integriše u KDE okruženje i u Amarok (samo treba aktivirati dodatak iz menadžera skripti), a pokreće se iz odeljka Multimedia menija okruženja.

Tehnički govoreći, soundKonvertor je grafički frontend za 19 backendova koji omogućavaju svakojake konverzije (oggenc, faac, ffmpeg, mplayer, lame, itd.). Proširiv je pluginovima koji takođe omogućavaju konverzije, omogućava ripovanje AudioCD-ova preko kio_audiocd (SK 8/2007), cdda2wav i cdparanoia (sa kojom na testu nismo imali sreće), a omogućava i peglanje prekomernih decibela tehnikom Replay Gain. Čita iz 33, piše u 21 format datoteka (ako su prisutni svi backendovi) i podržava prenos meta tagova.

Interfejs programa je intuitivan i kompaktan. Prozor se sastoji iz menija na vrhu (toolbar je podrazumevano isključen, ali se naknadno može uključiti), a ispod su dve kartice (Simple i Detailed) za manje i više kompleksne postavke kvaliteta i formata izlaznih datoteka, kao i putanje i strukture naziva izlaznih datoteka. Sledi okno sa spiskom datoteka koje čekaju ili su u toku konverzije, o čemu kazuje boja reda stavke u spisku i State podatak (prva kolona). Na dnu je padajuća lista za izbor medija za dodavanje u spisak za konverziju (dodavanje pojedinačnih datoteka, direktorijuma, AudioCD traka ili adrese mrežnog strima), što se može izabrati i iz menija File. U produžetku sledi dugme za zaustavljanje i nastavak prekinutog posla, indikator napretka i izveštaj o brzini izvršavanja i procenjenom vremenu do završetka posla. Za svaku stavku u spisku poslova mogu se urediti meta tagovi (npr. id3 za mp3) na dijalogu koji se poziva iz kontekstnog menija (desni klik na stavku).

Ako ste mislili da je to sve, varate se. Naizgled redundantno izveštavanje o konverzijama kulminira kada se otvori log iz menija Conversion (prečica ’Ctrl-L’). Punu snagu programa otkrivamo tek na dijalogu za podešavanja. Tu se mogu odrediti pravila za režim pokretanja programa, prioritet procesa, šta će se raditi kada dođe do konflikta sa nazivima izlaznih datoteka, broj datoteka koje se istovremeno konvertuju, mogu se, takođe, izabrati različiti backendovi za dekodiranje/kodiranje i normalizaciju svakog pojedinačnog audio-formata, kao i videti koji su backendovi pronađeni na mašini, a koji nedostaju (sekcija Environment).

SoundKonverter obavlja posao na visini zadatka. Jednostavan je za upotrebu i dovoljno ga je samo instalirati pre početka eksploatacije (nisu neophodna dodatna podešavanja). U slučaju da dođe do preopterećenja procesora i memorije toliko da čak i mrdanje kursora počne da trza (što se dešava pri pokušaju konverzije iz audio-formata za koji nema instaliranog backenda, što je ujedno i jedina zamerka, jer ne postoji zaštita od takvog upada u neprekidnu petlju), opcija Stop nudi trenutno prekidanje ili zaustavljanje nakon završetka tekućeg posla, što je za svaku pohvalu.

Jedna ovakva alatka predstavlja još jedan dodatak „švajcarskom” meniju casual korisnika, jer se nikad ne zna kad može da zatreba. A kada zatreba, ispravna sintaksa za konverziju konzolnim alatom obično zbog čika Marfija neće na um. Ali, eto rešenja!

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
cp6Linux 2008 (Home Edition)
soundKonverter 0.3.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Yakuake 2.8.1
Exaile 0.2.13
recordMyDesktop 0.3.7.3

Potrebno:
GNU/Linux, KDE3
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
533 KB RPM, 1,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .kde - -apps .org /content /show .php /soundKonverter ?content =29024
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera