TEST PLAY<>
052008<><>

Pro Evolution Soccer 2008

Prvi kontakt s Wii verzijom Pro Evolution Soccera toliko je stresan da ćete odmah poželeti da odustanete i vratite se „regularnoj” varijanti. Ipak, nemojte se obeshrabriti i pokušajte na trenutak da zaboravite da pred sobom imate simulaciju fudbala; prepustite se novom iskustvu, pažljivo proigrajte tutorijal i budite spremni na intenzivno polučasovno navikavanje na neobičan upravljački sistem, zasnovan na dosad neviđenoj kombinaciji point & click i click & drag mehanike. Osećaćete se kao da ponovo učite da hodate...

Držeći teren na nišanu wiimotea aktivnom igraču pokazujete tačku prema kojoj želite da krene i označavate je pritiskom na ’A’. Saigrača kome želite da dodate loptu označićete pointerom i pritisnuti taster ’B’, a protivnika koji vam stoji na putu predriblaćete tako što ćete ga označiti i držite ’A’. Kad poželite da uputite jači šut, drmnućete odsečno nunchuk, ofsajd zamku pokrenućete podizanjem daljinca... Postoji još nekoliko kombinacija koje se uvežbavaju tokom igre. Svaka akcija predstavljena je animiranim strelicama koje pomažu da održite „priključak”, iako i same ponekad mogu da zasmetaju, naročito ako igrate na TV aparatu manje dijagonale.

Zbog složenijeg upravljačkog sistema, PES 2008 za Wii je osetno sporiji od verzija za PC i konzole nove generacije, i više liči na real-time strategiju nego na klasičnu sportsku simulaciju (prvi put u nekoj igri taktička dimenzija fudbala dolazi do punog izražaja). Tromije izvođenje nimalo ne kvari utisak i omogućuje brže navikavanje na komande. Za kratko vreme, frustracija s početka potpuno iščezava a igranje se pretvara u pravo uživanje. Naravno, nije sve savršeno. Igra je mnogo zanimljivija u fazi napada, jer je izvođenje odbrambenih zadataka znatno složenije – čini se da se veće šanse da vidite NLO nego da protivničkom napadaču oduzmete loptu bez faula, u trenutku kada to želite. U ovoj fazi igre masa komandi može da stvori konfuziju koja često završava primljenim pogotkom ili teškim prekrašajem koji je obavezno praćen kartonom. Uprkos ovim nedoslednostima, PES 2008 ne gubi mnogo na šarmu.

Grafika je u svakom slučaju najslabija karika. Kvalitet na nivou verzije PlayStation 2 nije nešto čime Konami može da se pohvali: igrači izgledaju kao neuverljive voštane figure, a publika kao da je plod kreativne inspiracije trogodišnjaka. Iako poenta igre nije u blještavoj prezentaciji, teško je oteti se lošem utisku. Siromašna opcija za editovanje timova još je jedno razočaranje, a nismo oduševljeni ni opcijom za online igranje, koje se odvija putem sistema Wii Connect 24. Režim Championship Road je dovoljno zanimljiv i omogućuje postepeno napredovanje i kupovinu sve boljih igrača. Posle nekoliko utakmice pojaviće se i opcija za importovanje Mii likova u tim, što je zabavna, ali ne naročito korisna mogućnost.

PES 2008 za Wii je odličan debi i više nego uspešna provera Konamijevog inventivnog upravljačkog sistema, koji će sigurno zaživeti i u drugim sportskim simulacijama.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Rainbow Six: Vegas 2
Lost Empire: Immortals
XIII Century: Death or Glory
Europa Universalis: Rome
Command & Conquer 3: Kane’s Wrath
Warriors Orochi
Ford Racing Off Road
Aggression: Reign over Europe
Overclocked: A History of Violence
Fate of Hellas
The Golden Horde
Enemy Engaged 2: Desert Operations
The Lost Crown: A Ghost-Hunting Adventure
Fritz 11
Dark Sector
Worms: A Space Oddity
Pro Evolution Soccer 2008
Šta mislite o ovom tekstu?
Guitar Hero III: Legends of Rock
Gran Turismo 5: Prologue

Platforma:
Wii, PC, PlayStation 2 / 3 / Portable, Xbox 360, PSP, NDS
Veličina:
1 DVD
Adresa:
http://uk .gs .konami -europe .com /game .do ?idGame =167
Kontakt:
Virtual Master

89
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera