TEST PLAY<>
042008<><>

Jack Keane

Nakon dve solidne pustinjske avanture iz sage Ankh, autori iz nemačkog Decka 13 (pod izdavačkim „pipcima” 10tacle Studiosa) više nego spremno, početkom marta, uhvatili su se u koštac sa noćnom morom svakog autora p&c avantura: drznuti se i napraviti kvalitetno ostvarenje smešteno u piratsko-humorističko okruženje koje je oduvek bilo rezervisano za igre iz majmunskoostrvskog serijala. Da li su hrabri Nemci uspeli? Dovoljno je reći da je Jack Keane skoro isto onoliko kvalitetna avantura koliko su lepe priložene slike iz igre...

U ulozi ste Džeka Kina, „opasne” gusarske njuške, koji se zanosi mišlju da je čuveni pirat avanturista čiji će podvizi na dalekim morima biti zabeleženi u mnogim legendama. Surova istina je da je Džek izgleda u školi delio klupu sa Gajbrašom Tripvudom: neisplaćena i nezadovoljna posada, stalni peh sa nasukavanjem na finalna odredišta, tovarišni prostor u kojem uglavnom obitavaju samo pacovi i sprdnje sa legendarnom brzinom njegovog broda „Šarmantna princeza”, kao zla para prate našeg baksuznog junaka. Ovo ga, međutim, čini savršeno neupadljivim rešenjem za specijalni zadatak koji mu je pripremila britanska tajna služba: prebacivanje specijalnog agenta službe na udaljeno ostrvo Zub u Indijskom okeanu kako bi se razotkrila moguća zavera odmetnutnog upravnika ostrva, doktora Tija, koji u srcu džungle sprema pakleni plan sabotiranja kraljevskih plantaža čaja modifikovanom armijom biljki mesožderki! Igrom slučaja, Džek će na putovanje povesti i misterioznu Amandu, bounty-huntera kojeg poremećeni doktor angažuje da osujeti pomenutog agenta a zatim i da uhvati samog Džeka, jer će se ispostaviti da je njegova prošlost (a i budućnost) usko povezana sa tropskim ostrvom i više nego što sluti.

Već nakon početnog gustiranja avantura maleroznog Džeka, većini avanturista će igrački barometar u glavi iz zone zanimljivog vrlo brzo krenuti ka kraju skale označenom sa izvrsno. Jednom rečju, Jack Keane je sjajna igra. Odlična i zanimljiva priča koja se odmotava na kvalitetan način (lišena patentirano isforsiranih preokreta), simpatični i harizmatični likovi, sjajna grafička i zvučna podloga, kvalitetne i ne preterano teške zagonetke i originalan, prelep i sjajno osmišljen dizajn lokacija na kojima se Džekova avantura odvija ne predstavljaju samo očigledan i obavezan izbor za svakog ljubitelja p&c avantura u ovom trenutku, već i igračko štivo za svačiju kolekciju. Humoru, kao elementu svake „neozbiljne” avanture na kojem je i najveći akcenat, ovde je potrebno neko vreme da se „zaleti” i napusti mračni realm isforsiranog i usiljenog, nakon čega počinje da funkcioniše na pravi način, uz velik broj referenci na poznate landmarkove savremene pop-kulture (biser sa britanskim stražarima na ulazu u ostrvsko selo i „Ratovima zvezda” kao jedan od uspelijih primera). Kontrolna shema ne krije mnogo iznenađenja, prilično je intuitivna i laka za korišćenje, pojedine deonice igraćete i iz Amandine perspektive (što dodatno osvežava gameplay, jer ćete posećivati lokacije po kojima ste do malopre vodili Džeka), pojedine probleme moguće je rešiti na različite načine, a u igru su ubačene i posebne operacije kojima otključavate dodatni sadržaj. Ovo podrazumeva upotrebu pojedinih predmeta na određenim mestima, njihovo skupljanje ili izvršavanje određenih elemenata glavnih zadataka, čime „skupljate” voštane figure svih likova iz igre koje zatim možete posetiti u svojevrsnom muzeju, nezavisno od glavne avanturističke „kampanje”. Nakon pet otključanih likova, moći ćete da aktivirate i sepija grafički filter koji igri daje izgled starog igranog filma (za sve ljubitelje besmrtnog Erola Flina).

Nedostataka nema mnogo i uglavnom ne remete normalno igranje. Najveća zamerka ide razigranoj kameri, koja ponekad zna da preterano „ljulja” i onemogući precizno kliktanje na predmete i likove usled činjenice da je većina scena iz jednog „komada”, a zatim se različito kadriraju u zavisnosti od Džekovog položaja na lokaciji. Pixel-hunting je predupređen tasterom ’X’ koji otkriva hot-spotove na lokacijama, ali su oni često neprecizno pozicionirani na ekranu (usled pomenutog problema sa kamerom) ili su pojedini (bitni) predmeti i potpuno ignorisani. Mala zamerka ide i materijalizaciji određenih itemsa na lokacijama nakon što, bilo u razgovoru sa likovima, bilo rešavanjem zadataka, aktivirate određeni „okidač” za nastavak radnje. Uz to, hardverska zahtevnost nije velika, ali su primetna pojedina neobjašnjiva usporenja na istim mestima, bez obzira na igračku konfiguraciju.

Vizuelni stil identičan je onom iz spomenutih egipatskih avantura. Šarena i prebogata grafika sa puno šljaštećih elemenata i nasviranim bloomom i HDR-om efikasno sakriva manjak poligona kako na lokacijama tako i na samim likovima, kao i isprane i jednostavne teksture. Kao što smo spomenuli, izgled i dizajn lokacija je predivan i sigurno će vas (često) naterati da zastanete i divite se nekom prelepom predelu ili lokalitetu, što je efikasan dodatni motiv za nastavak igranja. Glasovna sinhronizacija je izvrsna i na nivou je kvalitetnog animiranog filma, bez ijednog glasa koji otaljava posao ili zvuči neprirodno (dobro, Amandin lik je mali izuzetak od ovog pravila).

Nakon svega ovoga, verovatno nema više dvoumljenja oko toga da li će Džek Kin zaploviti većinom igračkih monitora. Odlično realizovana sa bukvalno svih relevantnih aspekata, uz neznatne i ne preterano ometajuće nedostatke, igra predstavlja dobar putokaz nekom od izbeglica iz LucasArtsa u kojem pravcu bi mogao biti realizovan peti nastavak iz ipak najbolje piratsko-avanturističke sage.

Aleksandar DINIĆ

 
Assassin’s Creed: Director’s Cut
Lost: Via Domus
Warhammer 40,000: Dawn of War: Soulstorm
The Club
Seven Kingdoms: Conquest
Imperium Romanum
Jack Keane
Šta mislite o ovom tekstu?
Turning Point: Fall of Liberty
Condemned 2: Bloodshot
Army of Two
No More Heroes
Wii Chess
FIFA Street 3
Lair
Frontlines: Fuel of War

Potrebno:
Intel Pentium 4 / 2 GHz ili AMD Athlon 2,4 GHz, 512 MB RAM-a, 128 MB DirectX 9.0 video card
Poželjno:
Intel Pentium 3 GHz ili AMD ekvivalent, 1 GB RAM-a, nVidia GF 6xxx / ATI 9600 256 MB
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .jackkeane .com

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera