TEST PLAY<>
042008<><>

Warhammer 40,000: Dawn of War: Soulstorm

Kao poslednji deo sage Dawn of War, ekspanzija koja bi trebalo da zaokruži sve dosad viđeno i ispuni vreme do drugog dela ove sjajne RTS igre, Soulstorm donosi dovoljno novina i napete akcije da nas zadrži vezanim za stolicu.

Najveća i najvažnija novina jesu dve nove strane u sukobima koji besne svemirom: Sisters of Battle i Dark Eldar (da, da, i mi se pitamo gde su već jednom ti Tiranidi). „Sestrice” su zapravo poseban odred marinaca, religiozni fanatici svoje vrste, žene u potpunosti posvećene služenju Imperatoru i uništavanju (to jest, „vatrenom pročišćavanju”) jeretika bilo koje vrste. Po jedinicama i strategiji u igri mnogo su slične drugim frakcijama marinaca, uz nekoliko novina koje ih čine veoma zanimljivim izborom. Naime, početne jedinice su nešto slabije, a sestre jačaju prikupljanjem vere (faith), posebnog resursa koji služi kao mana za bacanje magija, a sakuplja se na osnovu broja regrutovanih faithfull jedinica i putem nadogradnje listening pointsa na resursnim tačkama.

S druge strane, zli Eldari, nastali u najdaljim bespućima svemira pod uticajem mračnih sila Haosa, najbliže bi se mogli opisati kao posebna vrsta svemirskih pirata. Horde brodova krstare galaksijom i ubijaju ili porobljavaju sve što im se nađe na putu, ostavljajući za sobom samo pustoš. Relativno su slabi sami po sebi, međutim velika brzina i spretno manevrisanje čine ih opasnim protivnikom. Ova odlika iz stone igre vešto je preneta i u Soulstorm te ćete u početku pomisliti da je armija preslaba, ali zapravo samo zahteva malo navikavanja. Jedna od stvari koje ih razlikuju od drugih jeste činjenica da u kampanji startuju na teritoriji sa portalom koji im omogućava da napadnu i oblasti sa kojima nisu direktno povezani. Druga odlika (objašnjena kletvom koju je na njih bacio bog Haosa Slaanesh) jeste neutaživa potreba da „piju” duše neprijatelja. Slično kao što je sestrama neophodan faith, tako su i Eldarima potrebne duše kako bi mogli da koriste jake magije bez kojih bi bilo jako teško odneti prevagu u borbi sa mnogo snažnijim trupama imperijalnih ili marinaca haosa.

Pored novih frakcija, tu je naravno nova kampanja, smeštena na nekoliko planeta, te samim tim vrlo duga. Bez neke posebno razvijene priče, krasi je dugi niz brzih misija, uz povremene napade na protivničku „bazu” koji su znatno izazovniji i traže nešto više strateškog planiranja. Pored svega toga, i stare frakcije dobile su nove jedinice: letelice. Iako na prvi pogled zanimljive, one ne donose mnogo izmena. Jesu brze i naizgled opasne, ali su i veoma, veoma ranjive i brzo bivaju uništene.

Obe nove frakcije donose neke zanimljive novine u igru i prilično su verno prenete iz sveta WH40K stonih igara, kako po izgledu, tako i po stilu igre (doduše, Sisters of Battle ne postoje kao posebna armija u svetu stonih bitaka) i to je ukratko rečeno i ono najbolje što ova ekspanzija ima da ponudi. Nova kampanja jeste duga, na momente izazovna i zabavna, međutim, malo „jača” priča koja bi poduprla njenu strukturu ne bi bila na odmet. Nove leteće jedinice su lep dodatak koji, međutim, traži nešto dorade u budućnosti. No, i pored svih sitnih mana, Soulstorm donosi ono najvažnije: brzu, napetu akciju i mnogo sati zabave. Sve drugo brzo pada u drugi plan.

Jovana ERČIĆ

 
Assassin’s Creed: Director’s Cut
Lost: Via Domus
Warhammer 40,000: Dawn of War: Soulstorm
Šta mislite o ovom tekstu?
The Club
Seven Kingdoms: Conquest
Imperium Romanum
Jack Keane
Turning Point: Fall of Liberty
Condemned 2: Bloodshot
Army of Two
No More Heroes
Wii Chess
FIFA Street 3
Lair
Frontlines: Fuel of War

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4 / 2 GHz, 512 MB RAM-a, D3D 64 MB VRAM-a
Poželjno:
Pentium 4 / 2,4 GHz, 512 MB RAM-a, D3D 128 MB VRAM-a
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .dawnofwargame .com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera