LAKI PINGVINI<>
032008<><>

VideoCut 0.2.0

„Kontakt listići” bez mnogo muke

S vremena na vreme javi se potreba da nekome pokažemo neki video (film, seriju, dokumentarac, spot...) koji imamo, ali je taj neko daleko. Slanje tog videa emailom spada u domen nemoguće misije, a jedna slika govori više od... znate već i sami. Zato je najjednostavnije prijatelju pokazati tzv. contact sheet sa izvučenim frejmovima sa različitih pozicija u video datoteci, sa informacijama o trajanju, veličini datoteke, kodecima korišćenim za pravljenje tog videa i slično. Za ovo možemo da upotrebimo konzolni program VCS (http://p.outlyer.net/vcs/), koji je veoma moćna alatka, ali zahteva proučavanje uputstva za upotrebu i tumačenje parametara. Zato pribegavamo jednostavnoj i brzoj „klik-klik” alatki.

VideoCut je mlad projekat objavljen u junu prošle godine. Zasnovan je na grafičkoj platformi Qt4 i multimedijalnoj biblioteci XINE. Budući da binarni paketi postoje samo za Ubuntu/Debian, korisnici ostalih distribucija moraće da zasuču rukave i sami kompajliraju program.

Za ovaj poduhvat potrebne su razvojne datoteke za Qt4 4.2.3 i xine-lib (za korisnike distribucije Fedora ključna komanda je yum -y install qt4-devel xine-lib-devel). Pošto su međuzavisnosti ispoštovane i .tar.gz paket raspakovan, potrebno je kao root pokrenuti tri komande u nizu, i to: qmake-qt4 && make && cp build/result/videocut /usr/bin/. Ako sve prođe bez greške, a trebalo bi, program se pokreće komandom videocut. Nažalost, instalaciona procedura za verziju 0.2.0 ne kopira izvršnu datoteku programa u odgovarajući direktorijum, pa primenjujemo „ručnu” instalaciju.

Prozor programa je kompaktan, a interfejs intuitivan. Na vrhu su meni i linija alata, središnji deo zauzima prikaz krajnjeg izgleda lista sa interpretacijom promene parametara „uživo”, a ispod njega nalazi se traka sa izvučenim frejmovima koji se mogu uklanjati (radi izbora reprezentativnih frejmova). Desna strana prozora rezervisana je za panel sa osnovnim opcijama (može da se isključi ili „odlepi” od prozora).

Ubacivanje video datoteke obavlja se preko dijaloga Open (podržani su formati avi, mpg, ogg, wmv, mov i mkv). Može se otvoriti jedna ili više video datoteka istovremeno (što nama nije pošlo za rukom), a „čupanje” frejmova čak i iz HiDef videa u formatu Matroska veoma je brzo.

Može da zasmeta to što se uživo primenjuju samo podešavanja sa dijaloga desno od prikaza. Tu je moguće podesiti stil prikaza frejmova (sa senkom ili bez nje), poziciju vremenske oznake na frejmu, procentualnu veličinu frejma u odnosu na originalnu veličinu, razmak između frejmova, margine od ivice slike i boju pozadine. Nažalost, zasad se promena broja kolona i frejmova koji se podešavaju na Config dijalogu ne odražava na već otvoreni video, pa je ovo potrebno uraditi pre učitavanja. Pre toga treba podesiti i željenu poziciju prvog i poslednjeg frejma, stil, veličinu i boju fonta za ispis informacija o videu, kao i informacije koje će biti ispisane. Za snimanje dobijenog „listića” može se izabrati JPG, PNG ili XPM format, kao i stepen kompresije za JPG slike.

Program je mali, brz, efikasan, ne zahteva aždaju od mašine i u poslu koji mu poverite biće na visini zadatka. Samim tim, u potpunosti odgovara svojoj nameni, ali koristi i za nešto više.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
KDE 4.0
Mount system command
VideoCut 0.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
WinFF 0.33

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
144 KB source, 4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://code .google .com /p /videocut /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera