TEST PLAY<>
032008<><>

Aquadelic GT

Igra češkog studija Hammerware koja se pod kapom austrijske kompanije Jowood distribuira po simboličnoj ceni od 15 evra nastala je na temelju projekta Aquadelic, enginea koji je odneo prvu nagradu na Becherovka Game festivalu pre tri godine (nemojte da se smejete, to je najznačajnija smotra freeware igara u Češkoj, praćena obaveznom degustacijom piva, prim. aut.). Radi se o akcionoj simulaciji vožnje sportskih čamaca, u kojoj se vozači oslanjaju na snažne motore, energetske dodatke i blesavo oružje kao što su torpeda, eksplozivne žabe, usporavajuće mine i druge spravice za ometanje suparničkih čamaca. Budući da je, kako autori tvrde, namenjena casual igračima, igra je maksimalno pojednostavljena u svakom pogledu: upravljački interfejs svodi se na šest tastera (četiri za usmeravanje i dva za aktiviranje oružja i dodataka), nema podrške za analogne kontrolere, a na meniju su samo dva režima – pojedinačne trke i story režim.

Koncept story režima podseća na originalnu postavku GTA igara: radnja se odvija na sistemu kanala u Rusiji, Grčkoj i na Karibima, gde obitavaju razne „njuške” s kojima glavni junak mora da opšti ne bi li skupio dovoljno novca za ulaganje u čamce i dodatnu opremu. Put od kapetana zarđalog šporeta koji se jedva održava na površini do šampiona Aquadelic GT takmičenja dug je i trnovit, pretežno mučan i monoton pohod u kojem će istrajati samo najuporniji. Igrač ima punu slobodu kretanja i do mile volje može da krstari i upoznaje okolinu dok ne opauči o nevidljivu prepreku koja označava granicu dizajnerske mašte (ili pak dno kasice budžeta). Orijentaciju u prostoru pomaže radar u donjem levom uglu ekrana, na kojem su ucrtane najvažnije lokacije – sponzori, serviseri, luke, prodavnice i privatni posedi. Na objašnjavanje principa igre zaista ne treba uzalud trošiti centimetre LWC papira, jer je sve više nego poznato: glavnu zaradu donose uspešno okončane trke, a možete zaraditi i neki dinar sa strane, obavljajući sporedne posliće (taksiranje, šverc, spasavanje davljenika i drugo). Tako stečena sredstva koristite za kupovinu novih brodova, luka u koje ćete ih smestiti i funkcionalnih i estetskih unapređenja od kojih nema neke naročite koristi. Savet je da štekate kintu i što pre pazarite bolji čamac, neki brzi katamaran kojim se teško upravlja ili tromiju mašinu koja bolje „leži” u krivinama.

Osećaj tokom vožnje je odličan; iako je zamišljena kao arkadna simulacija, fizika u igri iznenađujuće je uverljiva – štaviše, utisak je da je Aquadelic GT najverodostojnija simulacija vožnje čamaca koju smo dosad videli. Na stazama se mogu naći i skakaonice za izvođenje akrobatskih skokova koji popravljaju rejting i kasnije olakšavaju pregovore sa sponzorima. Simpatična je i mogućnost fotografisanja virtuelnim fotoaparatom i objavljivanja fotosa na ličnoj web stranici. Grafika je izuzetno dobra, a oku najviše prijaju svetlosni efekti i perfektno oslikana površina vode, naročito na lokacijama na kojima je vreme sunčano a voda izrazito plava i bistra. Muzička podloga sastoji se iz tridesetak originalnih kompozicija koje se uklapaju u folklor ambijenta u kojem se odvijaju trke. Da su Česi još malo zasukali rukave i poradili na raznovrsnosti režima, staza i čamaca, Aquadelic GT sigurno bi prošao mnogo bolje na tržištu, a kod nas dobio mnogo bolju ocenu.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sins of a Solar Empire
Monster Jam
Aquadelic GT
Šta mislite o ovom tekstu?
Hard to be a God
Aquaria
Sinking Island
Undercover: Operation Wintersun
Conflict: Denied Ops
The Spiderwick Chronicles
Red Ocean
Escape from Paradise City
Super Paper Mario
Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure
Burnout: Paradise
Devil May Cry 4
Turok
Folklore

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4 / 2 GHz, 512 MB RAM-a, Radeon X600 Pro / GeForce 5500
Poželjno:
Pentium 4 / 2,5 GHz, 1 GB RAM-a, Radeon X800 / GeForce 6600
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .aquadelic .com /en

72
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera