LAKI PINGVINI<>
022008<><>

Periodic Calendar 2.1

Intimni kalendar za geek dame

Bliži se Dan zaljubljenih, a program koji ovoga puta opisujemo može da posluži kao koristan poklon vašoj lepšoj polovini. Periodic Calendar nema nikakve veze sa periodnim sistemom elemenata. U pitanju je, naime, lični tzv. ženski kalendar za praćenje menstrualnog ciklusa.

Program je prestao da se razvija novembra 2005, ali ga to ne čini manje zanimljivim. Ako ne možete da pronađete odgovarajući paket za svoju distribuciju (za Fedoru ne postoji), kompajliranje iz izvornog kôda od međuzavisnosti zahteva jedino libglademm24-devel, a izgradnja i instalacija binarnog RPM paketa na aktuelnoj verziji Fedore, sa zadovoljenjem međuzavisnosti, sastoji se od tri koraka:

# yum install -y libglademm24-devel
# rpmbuild rebuild PeriodicCalendar-2.1-0.src.rpm
# sudo rpm -ivh /usr/src/redhat/RPMS/i386/PeriodicCalendar-2.1-0.i386.rpm

Po instalaciji, prečica za pokretanje Periodic Calendara smešta se u grupu Utility menija okruženja, dok se izvršna datoteka naziva pcalendar (u slučaju da poželite da napravite prečicu na desktopu).

Pri prvom pokretanju programa dobija se jednostavan prozor sa praznom pcal bazom. Na vrhu su meni i toolbar sa kontrolama za kretanje kroz mesece i godine, kao i dugme za odlazak na tekući datum na kalendaru. Središnji deo zauzima kontrola kalendara s leve strane, u sredini je legenda boja za obeležavanje događaja na kalendaru, dok su na desnoj strani informacije o trenutno izabranom danu (datum, dan od početka ciklusa, da li je u pitanju plodni dan, PMS, kao i naznaka da li se radi o proceni ili unetim podacima). Na dnu prozora je deo za dodavanje beležaka po danima, sa spiskom dana za koje postoje beleške na levoj strani. Na dnu prozora je statusna linija koja prikazuje broj ubeleženih ciklusa, najkraće, prosečno i najduže trajanje ciklusa u danima, procenjenu preciznost proračuna prikazanih na kalendaru za nastupajuće dane i trenutni datum i vreme.

Za individualno prilagođavanje kalendara koristi se dijalog Preferences (prečica ’F9’) u kojem se, pored boja za obeležavanje događaja na kalendaru, mogu podesiti broj dana za dodavanje pre plodnih dana i posle njih, broj dana PMS-a pre i nakon menstruacije, kao i procenjeno najkraći i najduži period ciklusa u danima. Dodavanje prvog dana menstruacije obavlja se prečicom ’Shift+Ctrl+A’ dok je izabran dan na kalendaru, odnosno izborom stavke Add Menstruation Record iz menija koji se dobija desnim klikom na dan u kalendaru. Ovaj dan je označen tamnocrvenom bojom, dok je procenjeni prvi dan naredne menstruacije svetlocrvene boje. Procenjeni plodni dani su svetlozelene, dok su prethodni označeni tamnozelenom bojom.

Pored ovoga, program omogućava proračun trajanja trudnoće i određivanje termina porođaja, na osnovu zadavanja prvog dana poslednje menstruacije u slučaju postojanja trudnoće. Period trudnoće u kalendaru obeležen je svetloplavom bojom, dok je kruna ovog proračuna – termin porođaja – označen svetloljubičastom bojom. Program nudi i statistički grafikon trajanja ciklusa za sve unete termine, a ono što nedostaje jeste mogućnost obeležavanja prekida trudnoće, jer se, nažalost, i to dešava.

Program je informativnog karaktera ali koristan, mada nije bez mana. Autorima zameramo nemogućnost izbora podrazumevane baze, jer se pri svakom pokretanju programa otvara prazna baza te je prethodno sačuvanu potrebno ručno učitati otvaranjem .pcal datoteke, ili kao argument dodati putanju do baze u prečici za pokretanje programa. Nije se vodilo računa ni o zaštiti privatnosti pa ne postoji mogućnost zaštite baze lozinkom, tako da svako sa pristupom bazi može da vidi njen sadržaj (mada na kućnim računarima i nema potrebe za paranojom).

Napominjemo da Periodic Calendar, kao i bilo koji drugi softverski alat za praćenje ciklusa, ne može da zameni kontraceptivna sredstva u cilju sprečavanja neželjene trudnoće, niti treba da bude zamena za ginekologa, a sasvim je izvesno da ne predstavlja nikakvu zaštitu od polnih bolesti. Periodic Calendar je jednostavna zamena za „ženski” džepni kalendar, i kao takvog ga preporučujemo čitateljkama koje vode računa o sebi i drugima. A za sve ostalo, pamet u glavu.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Wine HQ 0.9.51
PyPanel, PerlPanel
Akregator 1.2.8
Periodic Calendar 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
459 KB RPM, 953 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
linuxorg .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera