SK CASE CHASE<>
022008<><>

Retrospektiva prvog ciklusa

Završetak prvog ciklusa koristimo i za svojevrsnu retrospektivu onoga što smo dosad uradili.

Ponavljamo slike svih sedam kućišta zbog naših novih čitalaca i onih kojima je jednostavno promakao neki broj „Sveta kompjutera”. Obratili smo se i svim dosadašnjim dobitnicima da vidimo kako kod njih stoje stvari. Ono što nas je najviše zanimalo jeste da su sva kućišta u funkciji, i to nas posebno raduje. Dobitnici su prepakivali stare komponente, kupovali neke ili sve nove, kako je ko mogao, ali svi dobitnici rade na svom računaru sa veoma, veoma posebnim kućištem. E, sad, u zemlji Srbiji ne može svako da priušti sebi dovoljan stambeni prostor, pa su neki dobitnici primorani da svoje kućište drže pod stolom, ali svi kažu da je to tako „samo privremeno”. Dosadašnje dobitnike pitali smo i to koje od sedam kućišta im se najviše sviđa. Prirodno, svi vole svoju kreaciju, ali najčešće su pomenuli „Samurai Champloo”, a poneko i „Hitman”.


 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Novi Bluetooth, USB, Wi-Fi i Ethernet standardi

 KOMPJUTERI I FILM
„Cloverfield”

 PRIMENA
Tehnologija za praćenje zaposlenih

 SITNA CREVCA
UPS uređaji

 SERVIS
Male lokalne (kućne) mreže

 SK CASE CHASE
Retrospektiva prvog ciklusa
Šta mislite o ovom tekstu?

Pravila konkursa
Ponavljamo pravila konkursa. Prednost imaju:
• predlozi koji imaju jasno definisanu „temu” (iz igre ili filma, objekat na koje bi završeno kućište trebalo da liči i slično),
• predlozi koji su detaljno predočeni (nacrtani i/ili opisani); ako izaberemo vaš predlog, što detaljnije objasnite – to će modifikovano kućište više ličiti na ono što ste zamislili,
• predlozi koji imaju naročito interesantan tehnički zahvat. Ne navodimo primer: istražite malo sami šta je sve moguće, šta su drugi radili sa kućištima i dajte svoj predlog. Jednostavno, pustite mašti na volju i skrojte svoje kućište iz snova. I ne razmišljajte o tome da li je nešto izvodljivo ili nije – to je naš problem.
Sponzori konkursa:

• Akciju ostvarujemo u saradnji sa firmom List Computers i na raspolaganju su nam, kao dobra osnova, kvalitetna Chieftec kućišta i dodatna oprema.
• Svoje predloge možete nam slati u bilo kom obliku (na papiru, mejlom, u formatu bilo kog programa u kojem ste ga nacrtali/projektovali). Uz svoj predlog obavezno navedite ime i prezime, datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona.
• Predlozi se šalju elektronskom poštom (adresa glasi casechase@sk.co.yu) ili na poštansku adresu redakcije (Svet kompjutera (za Case Chase), Bulevar despota Stefana 24, 11000 Beograd).
• Svi predlozi koji nam stižu od početka akcije (SK 6/2007) pa nadalje u konkurenciji su za modifikacije koje ćemo raditi sledećih meseci.

About SK Case Chase
SK Case Chase is a prize competition organized for the readers of "Svet kompjutera" ("Computer World"), the oldest and best selling computer magazine in Serbia and Montenegro. Competition is sponsored by Chieftec and List Computers, distributor of Chieftec products in Serbia. Readers of "Svet kompjutera" are participating by sending their proposals (description, images, sketches) for modification (modding) of any Chieftec computer case to became an object of their desire. After jury in "Svet kompjutera" selects best proposal of one of the readers, the particular case is then modified by magazine's team to best reflect the proposal of the reader. Finished case is then presented in the magazine and in local TV shows, and selected participant of the competition is awarded by "case of his dreams".
The competition has started in July 2007 and in the first round the seven cases have been modified. This article is an retrospective of the first round, and you can see all seven cases by clicking on their pictures bellow.
The second round will be held from March to December 2008, so you can expect at least 10 more great modifications yet to come.

Aha, evo ga dobitnik
Kao što smo obećali, evo na slici Njegoslava kako prima svoje Predator kućište. Nismo uspeli da ga slikamo za prošli broj koji je, zbog Nove godine, ranije izašao i ranije otišao u štampu. U međuvremenu, Predator kućište bilo je i u jednoj beogradskoj umetničkoj galeriji, na izložbi koju su Sendi i njegova ekipa upriličili da bi prikazali svoje radove, prvenstveno one nastale tokom pripreme rekvizita i fizičkih efekata za igrane filmove. Vratimo se našem dobitniku: teško je opisati njegovo oduševljenje kućištem, koje i jesmo zamislili kao krunu prvog ciklusa SK Case Chase nagradnog konkursa.
No, idemo dalje. Posle male pauze, pošto smo „napunili baterije”, nastavljamo sa kućištem koje je na listu ušlo u prošlom broju:
Arsenal FC” – Nikola Vučićević, Subotica
Nikola se svojski potrudio i poslao nam je predlog tako što je svoje postojeće kućište obložio papirom, napravio makete svih dodatnih elemenata, sve nacrtao i obojio kako je zamislio, te nam poslao fotografije (skoro) gotovog modela. Pored toga što je predlog dobar jer je tako precizan, ovo će verovatno biti kućište kod kojeg ćemo najmanje odstupiti od autorovih zamisli. Naravno, u sledećem broju videćete kako kućište izgleda.
Što se tiče novopristiglih predloga, kao što smo i očekivali, praznične dane ste dobro iskoristili i stiglo nam je mnogo novih predloga. Međutim, u oštroj konkurenciji predloga koji se već nalaze na listi, probila su se samo dva nova:
• „Beograd/Minas Tirith” – Nebojša Milić, Vršac
• „The Book” – Miloš Petković, Vreoci
• „Crvena zvezda ’91” – Aleksandar Manjenčić, Beograd
• „Cube 2: Hypercube” – Mihailo Kitanović, Beograd
• „Gajba” – Ivan Krstin, Novi Sad
• „Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
• „Halo” – Marijana Gajević, Vršac
• „Halo 3” – Siniša Delić, Apatin
• „Jimmy Page” – Ivan Čukić, Beograd
• „Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
• „London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
• „Lord of the Rings” – Branislav i Franciska, Beograd
• „Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
• „R2D2” – Bojana Marković, Vršac
• „Su-47 Berkut” – Goran Rogić, Banja Luka, RS
• „Twisted Metal 2” – Milan Brajković, Kladovo
• „The Zwer” – Robert Moldvaji, Novi Sad
• „ZX Spectrum” – Darko Petrović, Ćuprija
SVI sa liste mogu da se nadaju svom kućištu u sledećim brojevima. Ipak, i svaki novi predlog, ako je zaista dobar, može da zaseni sve sa liste.