TEST DRIVE<>
012008<><>

Logitech Wave Keyboard

Uhvatite talas

Logitech Wave Keyboard
Logitech Wave Keyboard
Iako lekari preporučuju da se na svakih 45 minuta provedenih pred računarom napravi kraća pauza, retki su oni koji se tog saveta pridržavaju. Ipak, svako čiji se posao sastoji od nekoliko sati kucanja dnevno sigurno je nekad iskusio bolove u zglobovima usled neprirodnog položaja šaka koji je nametnut neergonomskim oblikom klasičnih tastatura. Da bi ovaj problem eliminisali ili bar delimično ublažili, inženjeri Logitecha potrudili su se da osmisle tastaturu koja omogućava prirodniji položaj šaka nego što to uspevaju klasične tastature. Koncept tzv. natural tastatura nije nimalo nov, jer se prva takva tastatura pojavila davne 1995. godine, ali su današnji modeli prilično komforniji za rad od prvih, relativno neuspešnih pokušaja.

Pošto je ergonomija glavni adut ove tastature, krenimo najpre od ovog detalja. Ono što odmah privlači pažnju svakako je širok oslonac za šake, koji se ne može odvojiti od same tastature, a koji je obložen prilično udobnom reljefnom gumom, koja sprečava proklizavanje šaka i obezbeđuje dobar oslonac za vreme kucanja. Svi tasteri su postavljeni pod uglom, dok su oni koji se nalaze na sredini tastature blago izdignuti u odnosu na ostale, što najviše odgovara prirodnom položaju šaka. Ovakav položaj tastera asocira na oblik blagog talasa, po čemu je tastatura i dobila naziv. Sam raspored tastera delimično se razlikuje u odnosu na klasične modele. Grupe funkcijskih tastera ovde nisu postavljene u tri grupe po četiri tastera, nego u četiri grupe po tri tastera. Dalje, desni ’Windows’ taster je izostavljen, kao i taster koji ima funkciju desnog tastera miša, a na čijem mestu se sada nalazi taster ’Fn’ o kojem će biti reči nešto kasnije. Taster ’Scroll Lock’ takođe je izostavljen, a na njegovom mestu se sada nalazi ’Insert’, dok je raspored tastera ’Home’, ’End’, ’Page up’ i ’Page down’ promenjen. Ovo možda izgleda kao velika zbrka, ali zaista nije potrebno previše vremena da biste se navikli na ove promene. Dobroj ergonomiji svakako doprinosi i podesiva visina tastature na tri različita nivoa. Oni su odlično odmereni i mišljenja smo da će svako uspeti da pronađe položaj koji mu najviše odgovara. Tastatura poseduje 16 dodatnih tastera koji su prilagođeni Windows Visti, ali je uz pomoć softvera koji se dobija u paketu njihove predefinisane funkcije moguće promeniti i prilagoditi ih sopstvenim potrebama. Pored Viste, softver podržava i Windows XP, kao i Mac OS X. Instalacijom softvera, tasteri ’Print Screen’ i ’Pause’, kao i funkcijski tasteri, takođe dobijaju sekundarnu funkciju koja se aktivira istovremenim pritiskom na ranije pomenuti taster ’Fn’. I sekundarnu funkciju ovih tastera moguće je promeniti po želji, što ukupno proizvodi 30 programabilnih tastera i za svaku je pohvalu. Kvalitet izrade je vrhunski, što je sasvim očekivano od Logitecha. Tasteri su nešto mekši i hod im je nešto plići nego na klasičnim tastaturama, tako da je postignut odličan odnos koji će prijati šakama posle višesatnog kucanja. Tastatura se proizvodi isključivo u crnoj boji, a pored ovog modela koji se sa računarom povezuje putem USB kabla, postoji i bežična verzija, vizuelno i po funkcionalnosti identična ovoj, s tim što se uz nju dobija i bežični miš.

I pored visoke cene (od oko 50 evra), ova tastatura zaslužuje svaku preporuku, jer će komfor koji pruža dugotrajni rad za računarom svakako učiniti daleko prijatnijim.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
Platforma AMD Spider
AMD Phenom 9500
Radeon HD 3800 serija, Gigabyte RX385256H-B i GV-RX387512H-B
GeForce 8800GTS, Gigabyte GV-NX88S512H-B
ComTrade PerfeCT 5710
Gigabyte GA-MA790FX-DQ6
Western Digital WD3200AAJS i WD3200YS, Hitachi HDT725032VLA360, Samsung HD321KJ i Seagate STM3320820AS
Samsung SyncMaster 245T, LG L246WH
Palit 8500GT Sonic, Palit 8600GT Sonic +, Palit 8600GTS Super, Leadtek Winfast PX8500 GT TDH, Leadtek Winfast PX8600 GTS TDH
BenQ E1000
AirLive AirVideo-2000
Logitech Wave Keyboard
Šta mislite o ovom tekstu?
Vito i-Play
NetGear RangeMax WPN824v2 i RangeMax WPN111 USB 2.0 adapter
Genius G-Note 5000
Genius GHT-S200 i SW-HF5.1
Logitech QuickCam Deluxe for Notebooks, Trust HiRes USB2 Webcam Live
Opticon H19A, Opticon OPN 2001, Motorola Micro Kiosk 1200
Razer Lachesis i Diamondback 3G
BenQ MP622 Digital Projector
Labtec Pulse-386

Dodatni tasteri:
16 (+ 14 na standardnim)
Ostalo:
gumiran oslonac za šake, USB veza
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera