LAKI PINGVINI<>
012008<><>

Gedit 2.20

Univerzalno dobar

Često se događa da pojedine aplikacije budu jedan od glavnih aduta grafičkog okruženja uz koje se isporučuju. GNOME poseduje upravo jedan takav program, koji je uspeo da napravi skoro savršen balans između svih faktora koji program ovog tipa čine dobrim.

Instalacija Gedita u većini slučajeva događa se bez direktnog mešanja korisnika, ukoliko se koristi grafičko okruženje GNOME. Ako iz nekog razloga u meniju nema ovog programa, pretraga po „gedit” u paket menadžeru daće valjan rezultat. Pojedine distribucije u repozitorijumima imaju i pakete koji sadrže pluginove za Gedit – u slučaju Debiana radi se o paketu gedit-plugins.

Korisničko okruženje programa tipično je za familiju kojoj pripada, pa se glavni meni i paleta sa prečicama ka uobičajenim akcijama ispod njega podrazumevaju. Paleta sa alatima nije podesiva, pa je raspored elemenata na njoj konačan i ne može se menjati. Prilikom rada s više dokumenata, oni se razmeštaju u tabove nazvane po imenu fajla i sa dugmetom za njegovo zatvaranje. Iako pozitivna po produktivnost, ovakva organizacija nije jedina, već se po uključivanju bočnog panela (taster ’F9’, odn. odabirom iz menija View) dokumenti prikazuju sa strane u obliku liste.

Mogućnost proširivanja pluginovima još jedna je vrlo upotrebljiva odlika Gedita. Na taj način može se proširiti funkcionalnost bočnog panela tako što će, umesto liste dokumenata, u njemu biti prikazan fajl menadžer sa podrškom za GNOME VFS. Pluginovi imaju najrazličitije mogućnosti, od promene veličine slova i konverzije postojećeg teksta u mala ili velika, preko sortiranja, do postavljanja prečica ka eksternim programima i komandama koje mogu biti potrebne. Nove opcije koje pluginovi donose uredno se smeštaju u adekvatne menije programa.

Syntax highlighting kod ovakvih programa skoro da se podrazumeva. Gedit poseduje podršku za većinu, ako ne i za sve popularne jezike (C/C++/C#, Perl, Python, Ruby, PHP, XML, HTML, CSS), koja se naknadno može podešavati posebno za svaki jezik. Kao deo GNOME-a, Gedit poseduje podršku za rad sa fajlovima na udaljenim lokacijama zahvaljujući GNOME VFS-u. Za one koji se ne bave programiranjem (a i za one koji se bave) i u Geditu žele da pišu tekst čitljiv većini, provere pravopis, ubace datum i vreme, odnosno prikažu statistike u vezi sa dokumentom ili nekim njegovim delom (broj znakova sa belinama ili bez njih, broj reči i linija, veličina) dobro će doći. Pretraga i zamena su na nivou koji se očekuje od ozbiljnog tekst editora.

Podesivost programa ne može se oceniti kao odlična, ali ostaje utisak da je većina opcija za podešavanje posvećena upravo bitnim aspektima korišćenja. Syntax highlighting je odličan primer za to, a moguće je podešavati i vizuelni identitet teksta u smislu boja i fontova. Automatsko čuvanje promena ipravljenje bekapa fajlova takođe postoje kao opcije, zajedno sa ostalim kozmetičkim podešavanjima izgleda i osnovne funkcionalnosti programa.

Gedit se pored očiglednog bogatstva mogućnostima odlikuje velikom univerzalnošću. Ovaj program je svoje mesto našao među najrazličitijom populacijom korisnika, bilo da se radi o onima koji ga koriste kao zamenu za pisaću mašinu, ili o programerima i ljudima koji umeju da iskoriste njegove napredne mogućnosti. Pri tom se Gedit prema hardverskim resursima odnosi veoma korektno, pošto ga bezmalo svi računari nastali u poslednjih nekoliko godina praktično neće ni osetiti.

Ivan JELIĆ

 
Cron daemon
Ubuntu knjiga na makedonskom
Gedit 2.20
Šta mislite o ovom tekstu?
Nicotine+ 1.2.9
DVD Styler 1.5
Xpdf
Istanbul

Platforma:
GNU/Linux, *BSD
Veličina:
4,7 MB binarno; 15,5 MB na HD-u
Licenca:
GNU GPL
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .gnome .org /projects /gedit
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera