LAKI PINGVINI<>
122007<><>

Parted Magic 1.9

Alatka za seckanje i opravku diskova

Pre nego što se prione na instalaciju bilo kakvog operativnog sistema na računar, hard disk treba pripremiti za tu operaciju. Najčešće se poseže za komercijalnim Partition Magicom, ali on ne može da se iskoristi za povratak izgubljenih podataka. Za to je korisno uz sebe uvek imati minijaturnu GNU/Linux distribuciju za pomenute operacije.

Parted Magic je GNU/Linux distribucija čiji paket teži svega 35,4 MB u varijantama za CD, USB stick i PXE (Pre-execution environment) za boot preko mreže. Verzija za USB stick u sebi sadrži uputstvo za instalaciju na stick, za koju su potrebne alatke fdisk, mkdosfs i syslinux, najčešće već prisutne na svakoj distribuciji. Jedino sa čime se tamo ne slažemo jeste veličina particije; umesto navedenih 35, morali smo da zadamo particiju veličine 38 MB.

Svi podaci na USB fleš disku biće uništeni, pa ih zato pre instalacije treba bekapovati. Nažalost, USB varijantu nismo mogli da isprobamo na test mašini jer stara ABIT KD7E ploča ne podržava boot sa fleš diska, pa smo zato uposlili Live CD varijantu.

Inicijalizacija i podizanje Parted Magica protekli su brzo i bez ikakvih problema. Hardver je dobro dijagnostikovan i pred nama se ubrzo pojavilo ogoljeno XFCE okruženje (SK 4/2007). Zbog blagog treperenja slike smo radi ugodnijeg rada preko priložene alatke za promenu X podešavanja izaberali nv video drajver i rezoluciju 1024 x 768 umesto automatski postavljenih 1600 x 1200 tačaka.

U dnu desktopa dominira taskbar sa izborom jednog od četiri desktopa na levoj strani, i setom dugmića za gparted, Thunar fajl menadžer, terminal, screenshot, meni za pristup ostalim programima, help meni za uputstva za upotrebu alata i dugme za isključivanje ili restartovanje računara sa desne strane.

 
Pogled na meni sa programima otkriva očiglednu namenu ove distribucije – za održavanje i popravku računara, spasavanje podataka i particionisanje diskova. Podržan je niz fajl sistema, uključujući sve FAT varijante, NTFS, ext2 i ext3, ReiserFS, hfs, xfs i jfs. Kako parted nema mogućnost postavljanja labela za particije, u paketu se nalazi samostalna GUI alatka koja podržava sve pomenute fajl sisteme. Funkcija Automount nije aktivna već svaki disk, odnosno particija moraju ručno da se montiraju preko pratećeg grafičkog mount menažera, što dodatno povećava sigurnost da se podaci povrate na drugi hard disk, fleš disk, zaboravljene zipete, floppy ili čak narežu na CD/DVD medije pratećim grafičkim rezačem. Napominjemo da stiže read/write podrška za NTFS fajl sistem, alatka za upravljanje logičkim grupama particija (LVM) i RAID nizovima.

Za detekciju uništene particione tabele i spasavanje izgubljenih podataka staraju se TestDisk i PhotoRec alati, respektivno. PhotoRec omogućava detekciju i povratak izgubljenih video datoteka, dokumenata, slika i drugih fajlova sa hard diska, CD/DVD medija i memorijskih kartica digitalnih aparata. Program je uspešno pronašao i sačuvao obrisane fotografije i video snimke sa SD kartice koja je nakon brisanja formatirana. Nažalost, povratak podataka sa medija tretiranih low format akcijom nije moguć, ali će slučajno obrisane fotografije sa putovanja ipak biti vraćene.

Od priručnih alatki postoje kalkulator za precizno proračunavanje projektovanih particija (htedosmo reći: digitron), jednostavan Conky monitor resursa, feh preglednik slika, Leafpad tekst editor, Xarchiver za upravljanje arhivama, dd i još nekoliko konzolnih alatki. Dakle, sve što je potrebno da bismo savladali „gremline” i povratili „otete” podatke.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Parted Magic 1.9
Šta mislite o ovom tekstu?
D3lphin 0.9.2
Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon)
openSUSE 10.3

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
35,4 MB ZIP; 35,8 MB raspakovano
Cena:
OS je besplatan
Adresa:
www .partedmagic .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera