LAKI PINGVINI<>
112007<><>

Twinkle 1.1

SIP telefon za GNU/Linux

Iako se na pomen internet telefoniranja obično misli na Skype, OpenWengo ili Gizmo, ostvarivanje glasovne veze putem protokola IP nije jednostavno, a pre svega se oslanja na protokol kojim se informacije prenose. Skype je među najvećim krivcima za identifikaciju protokola i aplikacije, s obzirom na to da protokol koji ovaj program koristi razume samo on, što je manje-više tipično ponašanje jednog vlasničkog programa, ali veoma netipično za svet kojem GNU/Linux pripada. Drugim rečima, u svetu slobodnog softvera protokol i programi u većini slučajeva su nezavisni, poput automobila i saobraćajne infrastrukture.

Kada je VoIP (Voice over IP – glas preko internet protokola) komunikacija u pitanju, kao standard se iskristalisao protokol SIP. In je implementiran u nizu programa među kojima su i OpenWengo, odnosno Gizmo. U industriji, ali i van nje, veoma su česte SIP mreže kojima se može pristupiti bilo kojom aplikacijom koja podržava ovaj protokol. Korisnici GNOME-a svakako se sećaju GNOME Meetinga, koji je u novijoj istoriji postao EKiga, dok u KDE-u, odnosno QT svetu, nema toliko očiglednog rešenja za SIP telefoniranje. To ipak ne znači da ga uopšte nema i da nije kvalitetno.

Twinkle je „softverski telefon za Linux” s podrškom za protokol SIP. Osnovni motiv pri njegovom kreiranju jeste razvoj jednostavnog programa za SIP komunikaciju što je, nakon prvog pogleda na prozor programa, čini se, uspelo. Interfejs Twinklea je koncipiran tako da uobičajene akcije prilikom telefoniranja stavlja u prvi plan. Prečice ka akcijama poput pozivanja, prekida veze, odbijanja ili stavljanja poziva na čekanje smeštene su u glavnu traku sa alatima, koja se nalazi ispod glavnog menija. Levi deo prozora je rezervisan za kontakt listu, dok je centralni deo namenjen opcijama aktuelnog naloga, manipulaciji linijama i porukama sistema. Na ovaj način korisniku je praktično sve na dohvat ruke, pa nema potrebe za potragu po menijima kada su uobičajene akcije u pitanju.

Lista mogućnosti koje Twinkle poseduje je pozamašna (i može se videti na sajtu), a pored glasovne komunikacije, moguće je razmenjivati tekstualne poruke u plain text i HTML formatu. Twinkle poseduje podršku za dve linije i sijaset audio kodeka (GSM, Speex, G711/G726). Kada je u pitanju audio harver korisnika, u program je ugrađena podrška za drajvere ALSA i OSS. Program se veoma dobro snalazi sa NAT-om, što je prilikom testiranja demonstrirano na najbolji način, dok se za bezbednost brinu GPL implementacije protokola ZRTP i SRTP, odnosno MD5 kriptografija. Saradnja sa KDE-om je veoma dobra – Twinkle može koristiti KAddressBook, poseduje podršku za smeštanje u sistemsku kasetu i kontrolu odatle.

Na prvom mestu valja znati da Twinkle postoji, iako sfera njegove primene nije previše popularna i opšte zastupljena. Ukoliko, pak, dođete u situaciju da vam treba dobar SIP klijent, Twinkle je prava stvar, naročito ako ste na KDE-u.

Ivan JELIĆ

 
Avidemux 2.3.0
FLVGET 1.5
PSI 0.10
Jubler 3.3.0
Twinkle 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera