LAKI PINGVINI<>
112007<><>

Jubler 3.3.0

Titlovanje, upucavanje, rekodiranje...

Verovatno ste u svom entertainment pingvinskom životu naišli na momenat kada prevod za neki film koji ste nedavno nabavili ne pasuje vašem primerku filma – kasni, žuri, traje duže/kraće od filma... Ako ste se pitali šta na GNU/Linuxu tada da radite, odgovor bi bio – pokrenete Jubler.

Jubler je Java alat za uređivanje podtekstova (titlova) u tekstualnom formatu. Podržava datoteke sa titlovima u formatima Advanced SubStation (ass), SubStation Alpha (ssa), SubRip (srt), SubViewer (sub), MicroDVD (sub), MPL2 (txt) i Spruce DVD Maestro (stl). Jubler uredno prihvata za nas najinteresantnije kôdne rasporede UTF-8, ISO-8859-2, ISO-8859-5, cp1250 i cp1251, kao i sve ostale koji su podržani Java platformom.

Interfejs programa je jednostavan i intuitivan. Glavni prozor je sastavljen od menija, linije alata sa prečicama za upravljanje datotekama, upucavanje i testiranje podnapisa, dok najveću površinu zauzima popis replika u titlu s početnim, krajnjim vremenom prikaza i tekstom replike. Ispod ovog dela se po učitavanju titla pojavljuje panel za uređivanje sa kontrolama za tajming, formatiranje teksta i postavljanje stilova.

Za živi prikaz formatiranog teksta izabrane replike (familija, veličina, boja i stil fonta) koristi se biblioteka ffmpeg. Ovo je bitno kod formata koji podržavaju formatirani tekst, ali kod za nas interesantnih SRT i SUB to nema nikakvog efekta.

Za testiranje i upucavanje titlova koristi se MPlayer, pri čemu se titlovi automatski učitavaju, a video se postavlja na poziciju izabrane replike u uređivaču. Da bi se ispravno prikazivala naša slova u prozoru za prikaz titlova na videu, potrebno je u podešavanjima programa u Player sintaksu naknadno (samo jednom) dodati opciju –subcp utf8.

Od standardnih mogućnosti za obradu i korekciju podnapisa tu su funkcije za deljenje i spajanje (jedan na dva CD-a i obratno), pravopisna provera teksta zahvaljujući podršci za Aspell (za srpski Aspell rečnik posetite srpski.org/aspell). Za korekciju tajminga postoje funkcije za sinhronizaciju (preuzimanje vremenskih oznaka iz druge datoteke), rekodiranje (npr. 25 fps na 23,976 fps), pomeranje vremena (napred/nazad), korekciju vremenskih neslaganja (preklapanje vremena, vreme prikaza replike, ubacivanje pauze između replika) i zaokruživanje vremena. Sve ove funkcije mogu se primeniti na sve titlove, segmentno u određenom vremenskom intervalu ili po grupama boja (posebna mogućnost Jublera za pravljenje sekcija postavljanjem tri boje replika).

Jedini ozbiljan nedostatak na koji smo naišli jeste mušičavo parsiranje datoteke podnapisa. Naime, ako se desi da u SubRip datoteci postoji zadato vreme ali nema replike, Jubler će automatski redni broj, vreme i tekst sledeće replike kompletno ubaciti kao tekst za prethodnu repliku (koja ne postoji). Zasad jedini način da se ovo reši jeste brisanje problematičnih linija iz nekog editora teksta. Sve ostalo je na mestu.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Avidemux 2.3.0
FLVGET 1.5
PSI 0.10
Jubler 3.3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Twinkle 1.1

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
GNU GPL v2
Veličina:
853 KB RPM, 952 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .jubler .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera