LAKI PINGVINI<>
112007<><>

FLVGET 1.5

Web TV greber i konverter

Umoran od posla na kraju još jednog hladnog dana, naš junak sedi ispred ekrana i zahvaljujući čarima širokopojasne konekcije bez cilja krstari beskrajnim prostranstvima Interneta. Zadržava se na nekoj od mnogobrojnih web TV stranica i počinje da gleda u budućnost – televizija preko neta (Metacafe, Live Video, YouTube/Google Video, Blip.TV). Ugleda spot koji ga podseti na detinjstvo i pomisli: kako bi bilo dobro da ovo sada snimim da bih gledao i kasnije. Zlatna ribica to čuje i ispuni mu želju – FLVGET.

FLVGET je proširivi Kommander (http://kommander.kdewebdev.org/), skript koji pomoću pluginova omogućava preuzimanje video materijala sa mnogobrojnih web TV stranica, konvertuje ih u željeni video format i snima na korisnikov računar. Jedino što pre obavljanja tih poslova treba uraditi jeste obezbediti Konqueror, FFmpeg i pomenuti Kommander. Na većini modernih GNU/Linux distribucija prisutni su ako ne svi, onda bar prva dva, dok je dodavanje Kommandera trivijalan posao (vidi sajt).

Instalacija FLVGET-a za sve korisnike na računaru sastoji se u raspakivanju arhive u privremeni direktorijum i izvršavanje pod root nalogom komande make install, nakon čega se ikonica programa smešta u meni okruženja u sekciji Internet.

Interfejs progama krajnje je jednostavan. Sastoji se iz jednog dijaloga na kom su polje za unos URI-ja do strane za prikaz videa (npr. http://youtube.com/watch?v=S–W_3gVsO98), dropdown listu za izbor izlaznog enkodinga (MPEG-4, DivX, XviD, MPEG-1, MPEG-2, H.264, QuickTime, iPod i PSP) sa opcijom da se ne konvertuje preuzeti video (ostaje u izvornom FLV formatu) i opciono automatsko odnosno ručno podešavanje parametara izlaznog videa (dimenzije, fps i audio/video bitrate). Tu su još dugmad za pokretanje procesa preuzimanja i konverzije, resetovanje parametara dijaloga, listanje instaliranih pluginova i neizostavni About.

U ovoj verziji postoji 51 plugin za podršku isto toliko web TV sajtova (lista je, dakle, podugačka, a izdvajamo neizostavni YouTube/Google Video, MySpace Video i Metacafe). Prošitivost pluginovima, koji su zapravo bash skripti koji imaju ulogu parsera URI-ja, omogućava naknadno dodavanje podrške i za druge web TV sajtove.

Pri upotrebi programa FLVGET otkrili smo nekoliko nedostataka, što pokazuje da je program još uvek u razvojnoj fazi. Za početak, ne postoji dugme za zatvaranje programa, pa je za tu akciju potrebno posegnuti za opcijom Close u kontekstnom meniju titlebara programa (ili jednostavno pritisnuti kombinaciju ’Alt+F4’). Slede ozbiljniji nedostaci koji su prijavljeni autoru i verovatno će do izlaska ovog broja SK već biti otklonjeni. Ukoliko ciljni naziv datoteke (uzima se iz naslova web strane) koju treba preuzeti sadrži znak slash (kosa crta) u nazivu, preuzimanje je nemoguće (razlog ovome leži u ograničenju UNIX fajl sistema: slash označava delimiter direktorijuma i ne može se koristiti za nazive datoteka). Ukoliko radite u drugom programu dok FLVGET radi svoj posao (jer verovatno nećete gledati u indikator preuzimanja datoteke), kada završi preuzimanje i konverziju, FLVGET će otvoriti Save As dijalog za izbor lokacije i naziva datoteke u koju će snimiti video. Ukoliko se tada pritisne taster ’Esc’, sav dotadašnji posao biće izgubljen, što znači novo čekanje na preuzimanje i konverziju.

Od mogućnosti koje bi dobro došle, ali nedostaju, tu su nadgledanje clipboarda i integracija u popularne web browsere. Drugih zamerki nemamo, a posao koji mu je poveren FLVGET obavlja kako treba, što navodi na zaključak da služi svrsi.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Avidemux 2.3.0
FLVGET 1.5
Šta mislite o ovom tekstu?
PSI 0.10
Jubler 3.3.0
Twinkle 1.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL v2
Veličina:
65 KB arhiva, 197 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .kde -apps .org /content /show .php ?content =33973
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera