LAKI PINGVINI<>
112007<><>

Avidemux 2.3.0

Seckanje, opkrajanje i obrada videa

Gotovo je sigurno da je svako makar jednom u životu imao potrebu da neki video materijal dotera, bilo da se radi o jednostavnom isecanju dela videa, opkrajanju crnih štrafti ili konverziji u drugi format. Korisnici Windowsa već dovoljno dugo imaju VirtualDub kao pionira za te namene. S druge strane, mi imamo Avidemux.

Avidemux je jednostavan uređivač video datoteka standardnih video formata, intuitivnog i modernog interfejsa za operativne sisteme GNU/Linux, Windows i Mac OS X, izgrađen na Gtk2 biblioteci. Prozor programa je organizovan u tri dela; na vrhu su meni i linija alata (otvaranje i snimanje videa, prikaz audio/video informacija, Bitrate/size Calculator, prikaz procesiranog videa u posebnom prozoru i prikaz procesiranog videa u prozoru programa), na dnu su kontrole za reprodukciju, pozicioniranje i markiranje videa, kao i statusna linija za prikaz trenutne pozicije i drugih podataka o izabranom frejmu. Najveći, središnji deo programa rezervisan je za video, audio i opcije formata datoteke (kontejner) na levoj strani, i veći deo za prikaz video materijala na desnoj strani.

Rad sa video formatima zasnovan je na LavCodec biblioteci. Podržani video kodeci su raznovrsni, što podrazumeva podršku za XviD, h263, MPEG1 (VCD), MPEG2 (SVCD/DVD), MJPEG, MPEG4, HuffYUV, FFV1, kao i nekompresovani RAW format (YV12). Ponuđen je i bogat asortiman video filtera za obradu slike raspoređenih u grupe transform (crop, resize, rotate, flip, resample fps, reverse, fade), interlacing, colors (hue, contrast, chroma, luma), noise, sharpness, subtitles i misc (MPlayer delogo za uklanjanje logotipa maskiranjem i zamućivanjem izabrane površine i Animated menu za kreiranje animiranih DVD menija).

Od audio kodeka podržani su MP2, MP3, AAC, AC3 i Vorbis, dok se ponuđeni dijapazon audio filtera svodi na pomeranje audia u odnosu na video (A/V sync), promenu frekvencije zvuka, učestanosti slike (film/PAL), normalizaciju i mikser audio kanala.

Osim AVI kontejnera (standardnog, pakovani VOP i više audio strimova), Avidemux omogućava čitanje i pakovanje audio/video materijala u Ogg Media (OGM), MP4, MPEG-TS i MPEG-PS kontejnere (uključujući i VOB). Teoretski, podržan je i Matroska kontejner (MKV), ali nama nije pošlo za rukom da otvorimo i uređujemo Matroska datoteke.

Avidemux omogućava lepljenje podnapisa na video, bilo da je reč o tekstualnim SRT i ASS, ili binarnom VobSub formatu. Takođe omogućava paketsku obradu više projekata dodavanjem svakog projekta u Job list. Tu je i alatka za OCR-ovanje binarnih VobSub podnapisa (sub/idx par) u tekstualni SubRip (srt).

Avidemux je veoma korisna alatka, a lakoća pripreme materijala za obradu ogleda se u nizu klikova na razne opcije u programu. Mali, jednostavan i dovoljno moćan da na brzinu „recnete” video sa žurke i uklonite sebe u alkoholisanom stanju pre nego što se vaši roditelji dokopaju snimka. Ili možda i vi imate neki private video a ne želite da postanete celebrity?

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Avidemux 2.3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
FLVGET 1.5
PSI 0.10
Jubler 3.3.0
Twinkle 1.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL v2
Veličina:
4,54 MB RPM; 5,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
fixounet .free .fr /avidemux
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera