LAKI PINGVINI<>
102007<><>

Kompozer 0.7.10

Ovo jeste WYSIWYG

Uprkos tome što smo u prošlom broju na pravi način dotakli temu web razvoja opisom Bluefisha, postoji mogućnost da ima onih kojima to nije dovoljno, pa u to ime ovog puta govorimo o „šta vidiš to i dobiješ” HTML editoru pod imenom Kompozer.

Istorija ovog programa veoma je poznata široj GNU/Linux javnosti budući da se radi o nezvaničnom „bug-fix” izdanju NVU-a, koji je, pak, derivat Mozilla Composera nastao nakon regrupisanja Mozillinih redova i prestanka inkorporiranja kôda NVU ekipe u Seamonkey. Stoga treba očekivati sličnu stvar, maltene istu.

Kompozer podržava HTML 4, te XHTML 1.0, kompatibilan je sa W3C standardima, pa čak u sebi poseduje i validator. CSS je takođe podržan, pa je na korisniku da izabere na koji će način formatirati sadržaj. Kada smo na ovom terenu, valja napomenuti da se podrazumeva HTML, dok je u podešavanjima programa moguće odabrati željeni DTD.

Mogućnosti Kompozera relativno su ograničene s obzirom na to da je moguće otvarati samo (X)HTML fajlove, što je u eri dinamičkog web sadržaja veliko ograničenje. Rad sa tabelama, paragrafima, DIV-ovima, formama, slikama, odnosno formatiranje teksta, akcije su koje će Kompozer obaviti sasvim korektno. Kôd koji ostaje za ovim programom takođe je prilično korektan.

Valja pohvaliti FTP menadžer koji omogućava rad direktno na serveru, bez ograničenja broja konekcija. CSS editor (KazCadeS) takođe je jedna od korisnijih alatki, sa zanimljivim interfejsom organizovanim u tabove, pa u velikoj meri olakšava rad sa stilovima koji se koriste za formatiranje sadržaja. Interfejs samog programa dobro je organizovan, važnije i češće korišćene opcije su pozicionirane u trakama sa alatima, dok je ostatak smešten u menije. Sidebar sa leve strane udaljene fajlove stavlja nadohvat ruke, pa generalno korisnički interfejs Kompozera može dobiti dobru ocenu. Kada je rad sa samim stranama u pitanju, valja napomenuti da meni koji se dobija desnim klikom na željene elemente sadrži opcije za njihovo dodatno podešavanje i formatiranje.

Sve u svemu, Kompozer se nije puno pomakao od Mozilla Composera pa ne treba očekivati revolucionarne novine, uz konstataciju da Kompozer nikako nije „killer app” u ovom segmentu. Nepostojeća podrška za išta drugo sem (X)HTML-a je najveća fleka u dosijeu ovog programa. Većina web sadržaja koji se danas pohranjuje na servere nije „čist” (X)HTML, što Kompozer stavlja u drugi plan. Igranje sa ekstenzijama je prošlo bezuspešno – nismo uspeli da instaliramo ni jednu jedinu.

U svakom slučaju, Kompozer može biti od koristi pre svega za učenje i shvatanje (X)HTML-a, to jest za poslove u kojima WYSIWYG okruženje zaista donosi povećanu produktivnost (velike tabele, recimo). Korisnici famoznog Dreamweavera ne bi trebalo da očekuju alternativu, mada smo o ovoj tematici govorili u prošlom broju. Kompozer bi svakako valjalo držati u podsvesti, zlu ne trebalo.

Ivan JELIĆ

 
Oslobođenje velikih igrača
Claws Mail 3.0.0
Kompozer 0.7.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Audacious 1.3.2

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
8,2 MB RPM, 31 MB na HD-u
Licenca:
MPL 1.1 / GPL 2.0 / LGPL 2.1
Cena:
program je besplatan
Adresa:
kompozer .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera