SK CASE CHASE<>
092007<><>

Kućište „Beogradska noć”

Singidunum by night

Ovoga puta odlučili smo se za profesionalno „biserno” farbanje i mnogo se više poigrali sa laserskim sečenjem i graviranjem pleksiglasa

Beograd i njegova noć dovoljno su originalna i unikatna tema da bismo izašli u susret Mladenu Petroviću i pokušali da ostvarimo njegove želje i zamisli. Ceo koncept kućišta po njegovom nacrtu (slika gore) trebalo je da se zasniva na tamnoplavoj boji i da dočarava Beograd noću.

Mladenov nacrt smo u startu morali da korigujemo zbog autorskog prava na siluetu grada Beograda koja je trebalo da bude prosečena na levoj stranici kućišta. Taj problem smo rešili novim dizajnom i sa puno entuzijazma prionuli na rad, ali i odmah naleteli na novu formalnu prepreku. Naime, za korišćenje grba grada Beograda u marketinške i druge komercijalne svrhe bila nam je potrebna dozvola gradske uprave, koju smo posle relativno kratke procedure i dobili.

Kada su rešeni pravni problemi, kao i svakoga puta, pozvali smo List Computers i uzeli kućište Chieftec BG-01 B-B-SL koje će ovog puta biti meta našeg terora.

Bez mnogo razmišljanja otišli smo u firmu Grad slova da ponovo iskoristimo njihove usluge, jer ko je jednom video njihovu moćnu mašinu koja laserom pravi od pleksiglasa umetnička dela, teško se odriče njenih usluga. Kao i prošloga puta, njeni gospodari su joj izdali precizna naređenja i mašina je iz svojih čeljusti izbacila vrhunske maske za kulere u vidu spomenika knezu Mihajlu i beogradskog „Pobednika”, kao i gravuru beogradske panorame koja će doći na prethodno prosečen otvor sa leve strane kućišta.

Ekipa iz Grada slova takođe nam je napravila besprekoran 3D grb grada Beograda, sačinjen od više slojeva pleksiglasa u pet boja.

Zatim smo pomoću PVC cevi prečnika 110 mm, čeone brusilice, malo šmirgle i gita napravili takozvanu „turbinu” na prednjoj masci. Takođe smo prosekli otvor na gornjoj strani kućišta za ventilator prečnika 80 mm.

Mladen je u svom predlogu izrazio želju da mu kućište bude ofarbano i mi smo mu tu želju i ispunili, ali ne bilo kako: farbanje kućišta poverili smo jednoj od najpoznatijih i najboljih auto-lakirerskih radnji u gradu. Sam naziv govori da sa njima nema šale. Matrix Tuning postoji od 1995. godine i, pored brojnih muzičkih spotova u kojima su se pojavljivali automobili koje su oni ofarbali, takođe može da se pohvali i farbanjem nekoliko najskupljih četvorotočkaša na našim prostorima.

Vlasnik firme Slobodan Bućan lično je odgovoran za novu boju kućišta. Proces farbanja je, naravno, izveden u profesionalnoj komori, vrhunskim alatima za farbanje.

Kako je pobednik ovomesečnog konkursa i želeo, boja sadrži atraktivne reflektivne ljuspice koje se presijavaju u različitim nijansama, zavisno od ugla gledanja (tzv. perla efekat).

Posle lepih, a pre svega edukativnih trenutaka sa ljudima iz navedenih firmi, prešli smo na proces sklapanja, koji je u ovom slučaju morao biti hirurški precizan i pažljiv.

Providni pleksiglas sa gravurom pričvrstili smo obostrano lepljivom trakom Heavy Duty. Hlađenje kućišta prepustili smo kulerima sa plavim LE-diodama, a njihovu pouzdanost poverili Chieftecovom Thermal Killeru i sve to začinili dvema plavim neonkama.

Marko DRLJEVIĆ






Priprema i kvalitetno farbanje u komori svih, pa i najsitnijih delova
Maska s prepoznatljivom konturom za ventilator na gornjoj stranici

Za sečenje pleksiglasa potrebno je pripremiti precizan crtež
„Turbina” je nastala
od komada kanalizacione cevi



Modul za kontrolu „zdravlja” sistema, uz dodatne priključke
Na prosečenoj stranici je providni pleksiglas
sa detaljnom gravurom kolaža beogradskih motiva
 
 AKTUELNOSTI
Slučaj OOXML

 NOVE TEHNOLOGIJE
Programi za višejezgarne procesore

 KOMPJUTERI I FILM
„Ratatouille”

 NA LICU MESTA
Otvaranje GameS prodavnice
„Imagine Cup 2007” finale, Koreja

 SK CASE CHASE
Kućište „Beogradska noć”
Šta mislite o ovom tekstu?

Atraktivno u širokom krugu
Opet je jedan srećnik došao, video šta ima da vidi, rekao nekoliko reči za televiziju i odneo kući vrhunsko kućište modifikovano po svojim zamislima. Za svoj novi hardver, Mladen Petrović iz Mladenovca sada ima ambalažu od koje sigurno u širokom krugu nema atraktivnije.
Na naše zadovoljstvo, SK Case Chase zaista postaje ozbiljna „trka za kućištima”, i ovoga meseca dobili smo još više vaših predloga. Što je najvažnije, među njima je bilo mnogih zaista dobrih, tako da je došlo da nešto većeg „tumbanja” na top-listi, koja sada izgleda ovako:
1. „Samurai Champloo”, Marko Mihajlović, Beograd
2. „Jimmy Page”, Ivan Čukić, Beograd
3. „Radio-stanica”, Milan Čabak, Podgorica
4. „Good@TRON/off”, Marijana Kitić, Beograd
5. „Lord of the Rings”, Branislav i Franciska, Beograd
6. „Predator”, Njegoslav Šapina, Beograd
7. „Halo”, Marijana Gajević, Vršac
8. „Crvena zvezda ’91” – Aleksandar Manjenčić, Beograd
9. „Beograd / Minas Tirith” – Nebojša Milić, Vršac
10. „Sunđer Bob” – Vladan Zulević, Smederevska Palanka.
Dakle, Marko je ovog meseca najsrećniji, jer smo mi ocenili da je najkreativniji, a u sledećem broju videćete šta je zamislio i kako smo mi te ideje sproveli u delo.
Kako sada stoje stvari, autori ostalih predloga sa naše top-liste NE MOGU da se nadaju svom kućištu u nekom od sledećih brojeva. Novi predlozi su sve bolji i bolji, pa starim učesnicima preporučujemo da na casechase@sk.co.yu pošalju nešto kvalitetnije. Šalu na stranu, konkurencija na vrhu je sada još jača, ali sve je moguće...
Podsećamo da smo pravila konkursa objavili u broju 6/2007.
Sponzori konkursa:
Svi koji su dosadašnja SK Case Chase kućišta videli i uživo slažu se da ona izgledaju mnogo bolje nego što se to može zaključiti sa ovih stranica. Zato vam skrećemo pažnju na neke dodatne izvore. Pre svega, u online verziji ovog teksta (OK, tu ste) mogu da se vide bolje (i veće) verzije fotografija. Zatim, u odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.co.yu/forum) postavljamo dodatne fotografije, a i Marko Drljević odgovara na pitanja članova foruma, koliko mu to druge obaveze dozvoljavaju. Uobičajeno, televizijsku reportažu možete da pogledate u emisiji „Game Over” koja se na televiziji Metropolis emituje subotom od 17 i utorkom od 14 časova.