INTERNET<>
052007<><>

.rs

Početak e-uprave

Zasad samo e-informacija • planovi RATEL-a • ADSL se širi

Krajem marta sa radom je počela lokacija www.euprava.gov.yu. U pitanju je portal e-uprave Republike Srbije namenjen građanima, privrednim subjektima i državnoj upravi. Sajt je napravljen prema preporukama EU i građanima nudi informacije o vađenju ličnih dokumenata, izvoda, građevinskih dozvola, kao i registraciji vozila, prijavi poreza, pronalaženju posla... Privrednim subjektima namenjen je deo portala koji pruža informacije i usluge koje se tiču registrovanja nove firme, PDV-a, pribavljanja dozvola vezanih za životnu sredinu, prijave poreza na dobit, carinskih deklaracija, prijave statističkih podataka i slično. Deo portala namenjen državnoj upravi sadrži kontakte institucija državne uprave, lokalne samouprave i javnih agencija. Taj deo takođe uključuje e-učionicu koja informiše o oblasti Interneta i informaciono-komunikacionih tehnologija. Zaposlenima u državnoj upravi namenjen je interaktivni modul za proveru osnovne informatičke pismenosti baziran na ECDL standardu.

Sajt je izradio Zavod za informatiku i Internet Srbije. U planu su proširenja e-usluga, ali jedan od razloga njihove nedovoljne implementacije je veoma spora primena Zakona o elektronskom potpisu, kao i problem bezbednosti i zaštite podataka. Proširenja će se raditi u saradnji sa ministarstvima, lokalnim samoupravama i drugim državnim institucijama.

Zaista je sjajno što je ovakav portal zaživeo u Srbiji, ali on predstavlja tek početni korak e-napora naših državnih organa. Kroz najavljena stalna poboljšanja ovaj sajt treba da preraste iz informativnog portala u portal na kojem će zaista moći da se obavi deo administrativnih poslova online.

U sklopu cele problematike, ovih dana u javnosti se ponovo podseća na veliku potrebu da Srbija dobije ministarstvo za informaciono društvo. Iako se mnogi politički subjekti slažu oko tog pitanja, ono ostaje po strani sve dok se ne formira Vlada Srbije...

Republička agencija za telekomunikacije predstavila je novi sajt i ujedno dokument „Okvir plana rada RATEL-a u 2007. godini” (www.ratel.org.yu/editor_files/File/Plan_rada_za_2007.pdf) i Godišnji izveštaj za 2006. godinu (www.ratel.org.yu/editor_files/File/RATEL_IZVESTAJ_2006.pdf). Plan Agencije za telekomunikacije Crne Gore nalazi se na adresi www.agentel.cg.yu/clanci/Program%20rada%202007.pdf.

RNIDS je 27. marta podneo zahtev za dodelu domena .rs i zahtev za redelegaciju za domen .yu ICANN-u. Ta dva procesa trajaće sledećih meseci. U međuvremenu RNIDS mora da propiše proceduru za rešavanje sporova oko domena i instalira opremu, usvoji nedostajuća dokumenta, da definiše proceduru za arbitražu u vezi s imenom domena, napravi spisak rezervisanih domena... Dotle je u Crnoj Gori završena online javna rasprava o Predlogu pravilnika o registraciji i korišćenju domena .me.

Sredinom aprila u Beogradu je održana druga Broadband konferencija za Jugoistočnu Evropu: SEE Broadband 2007.

Dostupnost ADSL usluge i dalje se širi. Prethodnog meseca Telekom Srbija je instalirao novu i dodatnu ADSL opremu u više od četrdeset telefonskih centrala. Za spisak svih centrala i dalje preporučujemo www.beotel.net/adslsrbija.php.

Od aktivnosti provajdera izdvojićemo prolećni popust EUneta za ADSL Download pakete kao i za dial-up pakete, i SCneta za dial-up pakete. Beotel je snizio cenu flat dial-up paketa na 500 dinara. Telenor je predstavio portal za prepaid korisnike sa olakšanim planiranjem i kontrolom troškova i aktivnosti, uključujući i „kalkulator uštede”.

Aktuelna dešavanja u regionu kada su u pitanju telekomunikacije ne prestaju da izazivaju pažnju. Tako je Crna Gora počela da koristi telefonski pozivni broj 382, ali je od Srbije zatražila produženje važenja starog koda za četiri godine, dok srpska strana insistira da se prelazni period okonča krajem septembra... Telekom Slovenija ulazi u privatizaciju državnog dela povodom koje je gotovo postignut dogovor da se taj deo proda BH Telekomu ali da zauzvrat slovenački Telekom uđe u vlasništvo BH Telekoma. Kažu da se to zove unakrsno vlasništvo...

Spomenućemo tri zanimljive informacije van našeg regiona. Yahoo Mail, povodom desetogodišnjice postojanja, počeće besplatno da daje neograničen prostor za smeštanje e-mail poruka. Polovina Britanaca poseduje širokopojasni Internet kod kuće, a već tokom 2008. godine Internet će istisnuti radio sa četvrtog mesta oglašivačkih medija.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Online enciklopedije
Intelektualna svojina i Internet
Internet pretraživači
Religija i Internet
Google AdSense API
Bezbednost komunikacija
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera