INTERNET<>
042007<><>

WWW vodič

PRO VOX

Interesantan i veoma koloritan Flash sajt jedne domaće marketing firme. Naravno, kao i sve slične firme, veoma su škrti na rečima i sopstvenoj promociji (pogledajte poznatu sekciju „O nama”), ali im se mora priznati da su makar imali ukusa kad je u pitanju dizajn sajta. Ukusno, kratko i jasno sročena, nešto zahtevnija za vašu konekciju s obzirom na to da je ipak u pitanju prezentacija novije produkcije... U svakom slučaju – pun pogodak. Posebno imajući u vidu sajtove domaćih firmi istog profila koje smo imali čast opisati pre dva broja.

Adresa: www.provoxmarketing.com

Heavyform

Portfolio tima odgovornog za kreaciju prethodnog sajta. Nismo bili lenji pa smo ih posetili i ostali u još većem zanosu. Nenad Bogar se bavi 3D umetnošću, Web dizajnom, izrađuje logoe i vizitkarte, fotografiše a radi i promo-filmove. Sve je to veoma kvalitetno, na tragu čuvenog trendsetera, sajta 2Advanced. Na sajtu su najavljeni novi projekti – između ostalih za ITM Centar u Beogradu i Medoprodukt. Interesantan podatak je to što je sajt predstavljen u jednom od čuvenih TASCHEN-ovih izdanja, „Web dizajn studija”.

Adresa: www.heavyform.com

CannonBall

Nemamo običaj da opisujemo forume i blog sajtove, posebno domaće, ali u svakom pravilu treba ponekad napraviti i izuzetak! CannonBall se smatra najvećim auto-forumom na Balkanu, a osnivač je „naš” čovek koji živi u Švedskoj. Tematika je isključivo vezana za automobile i mesto je okupljanja eksperata auto-zanata, ako je verovati samoj komuni. Postoji duže vreme, a postovano je preko dvesta hiljada tema. Ovde ćete naći zvanične forume i klubove obožavatelja audija, honde, opela, SAAB-a i drugih pa navalite.

Adresa: www.cannonballforums.se

Ukusno!

Ukusno! je interaktivni Web 2.0 servis koji sadrži linkove ka najzanimljivijim člancima, vestima, blogovima i Internet stranicama, sumnjivo sličan servisu Clipmarks (http://clipmarks.com). Ideja je da linkove ka člancima unose i uređuju korisnici tj. posetioci sajta koji rangiraju članke po važnosti i vrednosti svojim glasovima. Sajt ima sve one male, slatke čari Weba 2.0, od RSS feeda i sistema tagova do logoa i celokupnog interfejsa rađenog kao po knjizi „Kako napraviti Web 2.0 sajt”. Ali, hajde, daćemo mu šansu.

Adresa: http://ukusno.com

Vukajlija

Ma ko je (bre) taj Vukajlija? Izgleda kao krosover varijanta između Vujaklije i Leksikona YU mitologije. Pa još u online verziji. Ideja se zasniva na činjenici da se veliki broj reči koje se sada koriste u svakodnevnom govoru ne nalazi u rečnicima, to jest da je moderan sleng kategorija bez definicije. Ovde korisnici sa drugima dele svoje definicije izraza. Upozoravamo da ima dosta pogrdnih reči i izraza kao i da nije obraćeno mnogo pažnje na to, ali nema smisla ni cenzurisati – jer smo zaista takvi kako pišemo i kako opisujemo.

Adresa: www.vukajlija.com

Cveće na stolu

Ako ste kojim slučajem zaboravili da prošlog meseca obradujete devojku/majku/sestru ili nekog drugog ženskog člana vaše porodice cvećem, a ni sad nemate mnogo vremena ili ideju o tome gde i šta da kupite, možete se obratiti za pomoć ovoj online cvećari koja pruža i uslugu isporuke. Realizacija sajta nije sjajna i mnogi elementi interfejsa kvariće vam ugođaj, ali je ideja dobra i sistem online naručivanja radi – a to je najvažnije. Za prvu pomoć imate cvetni bonton, ponudu cvetnih aranžmana za različite prilike, kao i niz drugih informacija.

Adresa: www.teleflora.co.yu/cvet

JazzTube

Ovaj sajt je napravljen sa idejom da vam predstavi najbolje video-snimke koje su skupili ljubitelji džeza širom sveta i koje možete videti preko sajta YouTube. Da biste izbegli pretraživanje matičnog sajta, ovde je napravljen vodič za video-kolekciju: ona je poređana po imenima muzičara ili nazivu džez sastava, a interesantan detalj je i link ka Wikipedijinom unosu o izabranom muzičaru odnosno ka oficijelnom sajtu ukoliko postoji. Lepota ove kolekcije je što možete naći zaista retke snimke koji će vas oduševiti.

Adresa: www.jazztube.com

Eniaroyah

Domaća online zajednica književnih umetnika. Naziv ima više značenja – predstavlja tanku granicu između dva opredeljenja u umetnosti, između imitacije i inspiracije, to jest izabranu neopredeljenost. Možete da se pridružite književnoj zajednici Eniaroyah i objavite svoje delo na sajtu ili da pregledate izvode iz dela narodne književnosti i klasika svetske i nacionalne kulturne baštine. Nama su posebno interesantni bili stručni tekstovi u koje spadaju recenzije i kratki tekstovi iz oblasti istorije ili teorije književnosti.

Adresa: www.eniaroyah.com

TechCrunch

Ovaj popularni sajt se bavi novinama koje veliki Internet servisi pružaju svojim korisnicima. Te servise je ponekad teško pratiti, naročito zbog toga što se novi pojavljuju jako često. Takođe, spisak funcija koji pruža Google, Yahoo i slični se stalno dopunjuje pa je i sa te strane praktično informisati se o svim dešavanjima na jednom mestu. Ima i zanimljivih vesti – o fenomenima zavisnosti od socijalnih Internet sastajališta ili ograničavanju slobode govora koje je nametnuto u nekim zemljama.

Adresa: www.techcrunch.com

Twerq

TWERQ je još jedan u nizu Web 2.0 pretraživača koji u skladu s time nudi napredne funkcije za zahtevnije pretraživanje. Trenutno je u Beta fazi, a zasnovan je na Googleovom endžinu. Možete pretraživati po tabovima koje možete otvarati odvojeno ili pretražujući više termina odjedom, kao i RSS feedove, koje će TWERQ zapamtiti i koje ćete moći da koristite u budućim sesijama. Korisnici Firefoxa mogu skinuti i TWERQ plug-in za ovaj browser, a za sve nedoumice koristite video-prezentacija na samom sajtu.

Adresa: http://twerq.com

Prava reklama

Jurimo Netom nedeljama da bismo vam pokazali pravi primer Internet advertajzinga i napokon smo ga našli! Internet i hrana su stvari koje će neki od nas izjednačiti po važnosti, a ovaj sajt nam pokazuje vrhunski način kombinovanja ove dve nasušne potrebe. Radi se o prezentaciji specijalista za marketing restorana iz Velike Britanije. Interfejs sajta i veliki broj kvalitetnih fotografija jasno pokazuju kako prezentacija treba da izgleda, a negde sakriven postoji i besplatni vodič za uspeh u ovom poslu.

Adresa: www.marketingrestaurants.co.uk

Sky Map

Ako vas zanimaju velike užarene lopte od gasa izvan Sunčevog sistema, a ne želite da instalirate neki glomazan softver – evo sajta za vas! Glavna stvar su detaljne nebeske mape koje se mogu zumirati poput onih viđenih na servisu Google Maps i na kojima možete videti zvezde i udaljene galaksije. Pored mapa, mogu se skinuti fotografije traženih delova neba, kao i članci o nebeskim telima i formacijama, a o svemu možete popričati s drugim posetiocima na forumu. Sajt je višejezičan, mada ne podržava srpski jezik.

Adresa: http://sky-map.org

Leteća večera

Još jedan dokaz da se na Internetu sjajno može prezentovati bilo kakva ideja, čim pruža nešto jedinstveno i ranije neviđeno. Zašto organizovati običnu svečanu večeru kada možete sto sa svim gostima, hranom i pićem podići na visinu od pedeset metara iznad zemlje i uživati u odličnom pogledu tokom obroka? Po uzoru na Meri Popins, ovakav ručak se za sada organizuje samo u Belgiji, uz pomoć krana koji drži sto od 5 tona sa mestima za 22 osobe. Jedino nam nije jasno kako su se u celoj priči snašli kelneri...

Adresa: www.dinnerinthesky.com

Goldarths

Bacimo se malo u luksuz, iako ne možemo da ga priuštimo. Naišli smo na interesantan online magazin čije su teme isključivo vezane za luksuzna odredišta, automobile, satove, svakodnevne predmete – sve što jedna prosečna plata ne može da vam omogući. U čemu je poenta? Internet je oduvek bio prozor ka mestima koja nikada nismo posetili, stvarima koje nikada nismo videli, ljudima za koje nismo imali predstavu da postoje... Zašto ne bismo uživali u najluksuznijim lokacijama i kolima koja postoje, kada virtuelno to možemo da priuštimo?

Adresa: www.goldarths.com/0207

PD Photo

Stalno smo u potrazi za novim izvorištima kvalitetne fotografije na Internetu. Kada je u pitanju tzv. stock fotografija, sajtova ima malo i pristup njima se plaća ili je potrebna neka vrsta registracije ili donacije. Zato smo bili više nego zadovoljni kada smo otkrili PD Photo. Preko trideset kategorija i prilično kvalitetnih fotografija navešće vas da provedete sate na ovom sajtu. Upozoravamo da fotografije nisu profesionalne, ali je njihov kvalitet dovoljno dobar da mogu da posluže.

Adresa: http://pdphoto.org

CG Arena

Za sve zainteresovane za kompjutersku grafiku, sajt poznat po svom sjajnom, besplatnom online magazinu posvećenom 2D i 3D umetnosti. Sam sajt nudi galeriju radova, poslove u branši, vesti iz industrije i intervjue CG umetnika, kao i arhivu video-radova. Od besplatnih zezalica (pored mesečnog izdanja magazina) tu su još teksture i tutorijali, kao i 3D modeli objekata. Pogledajte i sjajnu galeriju radova koje možete postaviti i vi, nakon registracije na sajt. Posebno obratite pažnju na galeriju 3D likova!

Adresa: www.cgarena.com

Bascule Inc.

Najčudnija i najglomaznija prezentacija u ovomesečnom „Vodiču” učitava se iz Japana. Ogroman Flash prozor koji se skroluje gotovo beskonačno krcat je interaktivnim ilustracijama, ponekim video-fajlom i zanimljivim efektima. Iritirajuća muzika se ne može isključiti pa se spremite da brzo ugasite ili makar utišate zvučnike. Zanimljiv portfolio, lepa grafika, malo engleskog i mnogo japanskog pisma čine jedinstveno iskustvo koje pruža prezentacija ove agencije, uz to još jedan primer interesantnog online advertajzinga.

Adresa: www.bascule.co.jp

Za vodu...

U godini kada će se očigledno svi dušebrižnici i ljubitelji ove lepe zeleno-plave planete baciti na ublažavanje posledica globalnog zagrevanja, treba se podsetiti akcije koja se već decenijama sprovodi u svetu – očuvanja pijaće vode. Zvuči smešno, ali je činjenica da pijaće vode nema onoliko koliko se nama čini, a i mi se sa njom prilično bahato ponašamo. Tu ideju zastupa i ovaj sajt koji vas kratkim i jednostavnim informacijama savetuje kako da koristite vodu kada ste u kući odnosno negde u prirodi.

Adresa: www.wateruseitwisely.com/100ways/ne.shtml

Iris MILJKOVIĆ

 
.rs
WikiWikiMap
Web pretraživači
Socijalni fenomen Interneta
Trendovi na mreži
Nove tehnologije
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera