CeDeTEKA<>
042007<><>

ESSE

Englesko-srpski i srpsko-engleski rečnik

Institut za strane jezike u Beogradu odavno je poznat kao odlična škola stranih jezika u kojoj su mnogi napravili svoje prve korake u upoznavanju engleskog, francuskog, nemačkog i mnogih drugih jezika. Pored organizovanja raznih vrsta kurseva (početnički, standardni, intenzivni, specijalizovani itd.), jedna od bitnih delatnosti instituta jeste i izdavaštvo. Naime, od početka rada institut je izdavao svoje udžbenike i druge nastavne materijale, posebno prilagođene našim korisnicima. U ta izdanja svakako spadaju i rečnici, a izdanje koje vam danas predstavljamo nosi naziv ESSE (englesko-srpski i srpsko-engleski rečnik).

U pitanju je posebno izdanje rečnika ESSE na kojem je radio tim od sedam stručnjaka instituta, dvojezični priručnik koji sadrži preko 80.000 odrednica u oba pravca. Interfejs rečnika je manje-više standardan za izdanja ovog tipa tako da će se svi korisnici lako snaći. Prilično lep dizajn sa dobro izabranim bojama prija očima, a ne odvlači previše pažnju od bitnih stvari. Na početku rada potrebno je izabrati jezik (da li vas zanima prevod sa srpskog na engleski ili u drugom smeru), a pretraživanje se može obavljati po odrednicama ili tekstu rečnika ili, pak, po delovima reči. Sve reči koje se prikažu u levom oknu, ispod polja u kojem kucate zahtev, predstavljaju hiperveze tako da jednostavnim klikom na bilo koju od njih u središnjem, glavnom oknu dobijate prevod i objašnjenja. Pri tom je moguće izabrati da se sve hiperveze otvaraju u posebnom prozoru. Što se tiče definicija i objašnjenja koja se prikazuju kada izaberete željenu reč, moramo pohvaliti tvorce rečnika. Pored objašnjenja osnovnog značenja reči i primera fraza u kojima se ona može pojavljivati, data su i mogućna kolokvijalna značenja, kao i upotreba u slengu. Posebna pogodnost je i to što je za sve engleske reči mogućno i čuti pravilan izgovor putem jednog klika. Takođe, lako možete da se vratite na reči koje ste ranije pretraživali jer se sa desne strane u posebnom oknu prikazuje lista istorije u kojoj je takođe dovoljno jednom kliknuti na reč da bi se prikazalo njeno objašnjenje. Pored svega toga, valja napomenuti da je bazu reči mogućno i povremeno osvežavati sa Web stranice instituta – www.isj.co.yu.

Pored CD verzije, korisnici koji imaju pristup Internetu ESSE rečnik mogu koristiti i direktno na Webu. Omogućeno je besplatno korišćenje u trajanju od 15 dana ili 50 pristupa nakon čega je neophodna pretplata (10 evra u trajanju od 365 dana). Takođe, postoji i serverska verzija rečnika (softver se može koristiti na bilo kom računaru u mreži, a minimalan broj licenci je 5).

ESSE rečnik jeste pravi primer toga kako bi trebalo da izgleda jedan moderan digitalni rečnik. Sa lepo uobličenim, jednostavnim interfejsom, velikom bazom koja se može ažurirati i odličnim objašnjenjima i mogućnošću preslušavanja zvučnog zapisa izgovora reči, poslužiće kao odlična alatka svima koji se bave engleskim jezikom, bilo da je u pitanju učenje, prevođenje ili neka druga aktivnost za koju je potrebna upotreba rečnika.

Jovana ERČIĆ

 
ESSE
Šta mislite o ovom tekstu?
Baystate Medical Center: The Basics for Interns
Avantura Cooltura
Interactive Spine

Potrebno:
Windows XP/2000/2003, Internet Explorer 6.0 ili noviji
Veličina:
1 CD, 103 MB na HD
Cena:
1200 dinara (direktno od Instituta 960 dinara)
Adresa:
www .isj .co .yu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera