LAKI PINGVINI<>
032007<><>

Worker 2.14.2

Fajl menadžer na Amiga način

Nekadašnji korisnici Amiga računara sigurno pamte Directory Opus (DOpus) Džonatana Potera (Jonathan Potter) koji je vladao u svetu fajl menadžera do sredine devedesetih godina prošlog veka. Iako je najpoznatija verzija tog programa (v. 4.17 iz 1992. godine) izdata 2000. pod GNU GPL-om, izvorni kôd je pisan u asembleru i gotovo je nemoguće portovati ga na PC. Zato je bivši amigista Ralf Hofman (Ralf Hoffmann) 1999. godine objavio prvu verziju klona DOpusa pod nazivom Worker.

Za popularne distribucije paketi se mogu naći u repozitorijumima ili na sajtu Workera, a ukoliko nema paketa za distribuciju koju koristite, možete kompajlirati izvorni kôd. Aplikacija koristi X11 biblioteke, a ako želite mogućnost transparentnog pregleda arhiva, potrebno je još instalirati i biblioteku AVFS koja se može preuzeti sa sajta Workera.

Pri prvom, skoro trenutnom pokretanju programa nudi se mogućnost izbora jezika interfejsa (za sada ne postoji srpski). Interfejs se sastoji od donje linije (Clock bar) na kojoj su prikazani trenutni datum i vreme, kao i zauzetost memorije, posebnog panela sa dugmićima (Buttons) čijim se pritiskom izvršavaju određene komande, dva panela koja zauzimaju najveću površinu i u kojima je prikazan sadržaj direktorijuma i gornje statusne linije (State bar) u čijem uglu se nalaze dugmad „A” (about box) i „C” (configure). Klikom na Clock bar otvara se novi blok dugmadi (bank) za različite akcije.

Podrazumevano ima pet predefinisanih blokova, ali se oni mogu prilagoditi i dodati se novi. U prvoj koloni dugmadi na banku nalaze se prečice za najčešće korišćene direktorijume. Neka dugmad u gornjem desnom uglu ima simbol presavijenog lista što označava da se desnim klikom miša na to dugme dobija drugačija akcija nego kada se klikne levim tasterom. U prvom redu se nalaze komande najčešće korišćene u svakodnevnom radu (Copy, Edit, Delete i slične). Treba još pomenuti i pretposlednje dugme u drugom redu, Find file, koje služi za pretragu i predstavlja novinu u Workeru.

Rad sa panelima za pregled fajlova sličan je kao i kod ostalih fajl menadžera (npr. Krusader SK 8/2005). Podržan je drag’n’drop rad sa fajlovima, a akcija koja će se tada izvršiti zavisi od tipa fajla i može se posebno podesiti (npr. ako prevučemo arhivu sa jednog panela na drugi, ona će se otpakovati u direktorijum koji je aktivan u drugom panelu).

Stižemo do dela konfiguracije Workera, što je ujedno i njegova najjača strana. Klikom na pomenuto dugme „C” otvara se dijalog za podešavanje programa. U kategoriji User interface settings nudi se izbor jezika interfejsa (Language selection), menjanje palete boja (Palette), podešavanje boja korisničkog interfejsa (User interface colors), odabir fonta (Font settings), kao i mogućnost konfiguracije tastera miša (Mouse button configuration). Poslednja opcija nam omogućava da svakom tasteru miša dodelimo određenu akciju. Sledeća kategorija je Button settings, gde se može podesiti koliko redova i kolona dugmadi ima u jednom bloku, tj. koliko ih je vidljivo na ekranu. Opcijom Button configuration dobija se blok dugmadi koji je vidljiv na ekranu i izvršava se levim klikom miša, a ispod njega blok dugmadi za alternativne akcije tj. desni klik. Klikom na bilo koje prazno polje otvara se dijalog Edit button u kojem se podešavaju akcije dugmeta. Ovde se još može podesiti naziv dugmeta (title), boja, prečice na tastaturi koje pokreću akciju, kao i sama akcija koja će se izvršiti sa izabranim fajlovima. Moguće je uneti više komandi koje će se izvršavati jedna za drugom (pogodno za pisanje skripte). Unutar kategorije Button settings postoji i mogućnost podešavanja prečica za direktorijume koji se nalaze sa leve strane banka. Ovde treba izdvojiti mogućnost dodavanja prečica na tastaturi svakom direktorijumu. Sledeća kategorija služi za podešavanje tipova fajlova i komandi koje će Worker izvršiti zavisno od akcije koja se odigrala nad tim tipom fajla (dvoklik levim dugmetom miša, prevlačenje s jednog panela na drugi i drugo). Svaki tip fajla može da ima svoje podtipove (child type). Na ovaj način moguće je definisati npr. tip Audio fajlovi koji bi imao svoje podtipove Mp3, Ogg, Wav itd. Akcije koje se definišu za jedan tip fajla automatski se primenjuju na njegove podtipove, osim ako u podtipu ta akcija nije promenjena (podtip ima prioritet). Sledi kategorija Hotkeys gde se definišu prečice na tastaturi za interne komande Workera. Kategorija List view configuration omogućava konfigurisanje panela za pregled fajlova. Ovde je u potpunosti moguće podesiti izgled panela, od direktorijuma koji će biti aktivan pri podizanju Workera, preko konfigurisanja klizača, pa sve do odabira kolona koje će biti prikazane i kojim redosledom. Pretposlednja kategorija je Expert settings koja je namenjena malo iskusnijim korisnicima Workera. Preostala je još kategorija Import/Export u kojoj se može snimiti trenutna konfiguracija ili uvesti neka druga (npr. možete da snimite skripte koje ste pravili i da ih pošaljete poznaniku).

Pored svih prednosti, Worker ima i nekoliko mana. Najveća mana je oskudna dokumentacija koja se posebno preuzima sa sajta programa i datira još iz verzije 2.10. Trenutno je na sajtu otvorena Wiki stranica za proširivanje dokumentacije koja ima malo više sadržaja od zvanične. Pored dokumentacije, izgled Workera zaostaje za modernim fajl menadžerima kao što je Krusader i na prvi pogled može biti odbojan.

Ako se izuzmu izgled i oskudna dokumentacija, a u obzir uzme „Amigonostalgija”, Worker će svakako imati svoje fanove.

Nikola NOVAKOVIĆ

 
BSD, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD...
Dreamlinux 2.2 Multimedia Edition
Worker 2.14.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
0,6 MB source, 1,4 MB na HD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
http://www .boomerangsworld .de /worker
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera