SERVIS<>
022007<><>

Povezivanje kompjutera i mobilnog telefona

Korisna simbioza

Možda vam je dovoljno to što možete da prebacite slike sa telefona na kompjuter ili muziku sa kompjutera na telefon, ali to je samo delić onoga što možete da uradite...

Već više od dve godine u okviru rubrike „PHONE ZONE” bavimo se programima i igrama za mobilne telefone. Gotovo isto toliko dugo i korisnici u Srbiji uživaju u raznoraznim dodacima, melodijama, pozadinskim slikama i MP3 numerama na svojim prenosnim uređajima. Razlog svakako treba tražiti u činjenici da je upravo u tom periodu došlo do velike ekspanzije novijih mobilnih telefona sa brojnim savremenim funkcijama. Međutim, čini se da većina ljudi još uvek nije dovoljno upoznata sa prednostima „zajedničkog života” mobilnih telefona i računara, to jest koristi povezivanja ova dva uređaja.

Lista funkcija i opcija je pozamašna i mi ćemo u okviru ovog teksta moći da pomenemo tek poneke. Ipak, i to će biti dovoljno da saznate „širinu” mogućnosti koje na ovaj način dobijate i da se zapitate kako ste do sada mogli bez svih tih korisnih opcija.

Fizičko povezivanje

Povezivanje mobilnog telefona i računara u najvećem broju slučajeva obavlja se na jedan od sledećih načina: putem tzv. data kabla, infracrvenog porta, Bluetootha, a u poslednje vreme, na telefonima koji podržavaju takvu opciju, i putem bežične (Wi-Fi) mreže.

Povezivanje putem kabla najstariji je vid konektovanja dva uređaja koji su tema ovog teksta. U vremenu koje sada izgleda kao davno prošlo, povezivanje se vršilo putem posebno napravljenih kablova za specijalne konektore na telefonima koji su se, na drugom kraju, kačili na serijski ili paralelni port na računaru. Ovakav vid povezivanja je, naravno, zahtevao (i zahteva i dalje) instalaciju zasebnih drajvera, a korisniku je u najvećem broju slučajeva omogućavao kontrolu ograničenog broja funkcija, kao što je ubacivanje novih logoa, melodija ili ponekog programa. I pored „zastarele tehnologije”, ako se to tako može nazvati, ovaj vid često obezbeđuje dosta dobru brzinu prenosa podataka.

Nove tehnologije dovele su do toga da se savremeniji mobilni telefoni na računar kače putem USB porta, što je donelo još veće brzine transfera, a pravo olakšanje svima stiglo je u trenutku kad su proizvođači odlučili da koriste jedan od poznatih i priznatih standarda za USB konekciju na samom telefonu. Ovaj vid povezivanja je na aktuelnim modelima mobilnih telefona najviše zastupljen i omogućava brzo prebacivanje fajlova bilo kojeg tipa. Njegov nedostatak jeste upravo to što telefon morate povezati kablom, ali je pozitivna strana što dobar deo modela na tržištu na ovaj način istovremeno i puni bateriju, baš kao da ste ih priključili na električnu mrežu. To često može da bude pravi spas, u slučaju da ste, recimo, zaboravili da na posao ponesete punjač.

Uz USB konekciju za koju nisu potrebni drajveri stigla je i mogućnost korisnika da memorijskom prostoru mobilnog telefona pristupe bez potrebe za ikakvim dodatnim instalacijama te se prenosni uređaj „javlja” kao standardni flash disk. U najvećem broju slučajeva ovaj način pristupa je sasvim dovoljan. Međutim, neki modeli telefona ne dozvoljavaju da se na ovaj način pristupa njihovim specijalnim lokacijama za, recimo, smeštaj dodatnih sličica ili melodija, već samo opštem delu memorije u kojem se pohranjuju razni podaci, a odakle se već pomenute sličice i melodije ne mogu „povući”. Ovo je ipak prava retkost i ne bi trebalo da predstavlja barijeru da telefon povezujete na ovaj način. U svakom slučaju, uz odgovarajući softver (onaj koji dobijete uz telefon ili neki od nezavisnih autora), i takvi „budžaci” memorije telefona postaju dostupni.

Svetlosna veza

Drugi vid konekcije jeste infracrveni port. Na mobilnim telefonima se pojavio nešto nakon povezivanja kablom i omogućio je tada neverovatne i lagodne mogućnosti bežičnog povezivanja. Ipak, ova tehnologija nije bez mana. Pre svega, telefon i prijemnik (kompjuter) moraju se fizički „videti” kako bi se konekcija ostvarila, a brzina prenosa je prilično skromna pa prebacivanje podataka traje nekoliko puta sporije nego kroz USB. Druga mana povezivanja infracrvenom vezom jeste to što na strani računara, a naročito onih običnih stonih, infracrveni port predstavlja retkost i zahteva (malu) dodatnu investiciju. Zato je konekcija kablom o(p)stala kao najlakša i tako se zapravo i održala.

Plavi zub

Trenutno najpopularniji vid konektovanja (prvenstveno zbog najveće rasprostranjenosti na uređajima) jeste Bluetooth tehnologija. Ovaj vid konekcije ne samo što omogućava prebacivanje bežičnim putem već se računar i telefon ne moraju „gledati” jer se koristi radio-veza, pa čak ne moraju biti ni u istoj sobi. Širenjem ove tehnologije i razvojem pripadajućih standarda i protokola, veza „plavog zuba” omogućava ne samo prebacivanje fajlova već i povezivanje na Internet, sinhronizaciju podataka i još mnogo toga drugog.

Softver na strani računara

U najvećem broju slučajeva, za osnovne funkcije biće vam dovoljan menadžer fajlova koji je stigao uz vaš mobilni telefon kao što je, na primer u slučaju Nokia telefona, PC Suite (www.nokia.com/pcsuite). Ipak, mogu vam se više dopasti programi čiji autori nemaju veze sa proizvođačima telefona i u tom slučaju preporučujemo Oxygen (www.oxygensoftware.com) za manipulaciju Nokia i/ili Symbian telefonima, Mobtime (www.mobtime.com) za praktično sve tipove i marke telefona na tržištu (Nokia, Sony Ericsson, LG, Samsung, Siemens...), kao i Wammu, jedan od jednostavnijih ali funkcionalnih menadžera (www.cihar.com/gammu/wammu).

Sastavni deo svih programa je sinhronizacija – izuzetno važna stavka, posebno za poslovne ljude. Ona omogućava da sa računara na telefon, i obrnuto, prebacite sve kontakte, e-mail adrese, poruke, sastanke i obaveze drugog tipa i slično. Ne samo što ćete na ovaj način napraviti svojevrsan bekap u slučaju da vam se nešto desi sa računarom ili telefonom, već ćete uvek pri ruci imati i sve podatke koji su vam potrebni. Uz prisustvo novih tehnologija mobilni telefoni sada mogu i sami da preuzimaju e-mailove sa globalne svetske mreže pa je pohvalno to što sinhronizacija radi i u obrnutom smeru i kao takva omogućava korisniku da sa telefona svoje nove e-mail poruke prebaci na računar.

Funkcionalnost

Kada ste uspeli da povežete mobilni telefon i računar, sada je pravo vreme da otkrijete kakve pogodnosti na taj način možete ostvariti. Najočiglednije je to što ova tehnologija pomaže da s računara na mobilni telefon prebacujete raznorazne fajlove i obrnuto. To je ono što svi znaju i bez čega se ne može, naročito ako imate telefon sa kamericom koji, uz to, može da pušta MP3 audio-zapis. Zavisno od programa, manipulacija fajlovima ostvaruje se ili prebacivanjem poput bilo kojeg drugog diska na računaru ili kroz sekciju „File transfer” programa za manipulaciju.

Uzgred, za lakše baratanje fajlovima na samom mobilnom uređaju preporučujemo korišćenje programa kao što su Extended File Manager (www.psiloc.com), FEexplorer ili MobiExplorer (www.bermin.net). Iznenadićete se kada vidite koliko svaki od ovih programa podseća na menadžere fajlova na PC-u pa ćete tako sve fajlove moći da kopirate, brišete, preimenujete, otvarate u editoru itd. Mogućnosti su znatno brojnije. Tako, na primer, pored sličica i melodija u svoj mobilni možete ubaciti i najnovije numere u MP3 formatu, pa čak i video-fajlove. Za puštanje nekih formata, ako ih vaš telefon ne poseduje, preporučujemo CrystalPlayer (www.crystalplayer.com), UltraMP3 (www.lonelycatgames.com) ili PVplayer (www.packetvideo.com).

Baratanje fajlovima

Mogućnost prebacivanja MP3 numera, igara ili melodija višestruko je korisna i zbog visokih cena GPRS usluga u našoj zemlji. Kao što znate, dobar deo melodija i igara može se nabaviti upravo na WAP stranicama ili slanjem posebnih SMS poruka sa kodovima. Cena GPRS-a je oko 0,05 dinara po kilobajtu, što znači da, na primer, za igru od 500 KB treba da izdvojite 25 dinara samo za prenos podataka. Kao što vidite, to nije nimalo jeftino pa je potrebno pronaći alternativu. Ono što se javlja kao jedno od rešenja jeste da sve igre preuzmete putem računara i kasnije ih samo prebacite na mobilni telefon. Ovaj proces je znatno brži i lagodniji, a pri tom i mnogostruko isplativiji jer plaćate sada već umerenu cenu običnog Internet pristupa. Na ovaj način možete preuzeti i melodije, sličice i ostale „zanimacije”, a jedini nedostatak je u tome što vam ovaj vid downloada nije dostupan dok ste u prevozu ili šetate gradom.

Sistem kratkih poruka

Druga važna funkcija povezivanja računara i mobilnog telefona koju će sigurno znati da cene svi oni koji često kuckaju poruke jeste mogućnost pisanja SMS-ova putem tastature vašeg računara. Za ovo je idealan program SMSTray (www.wildpalm.co.uk) koji omogućava da mobilni povezan Bluetoothom dostavlja informacije računaru kada vam stigne SMS, a ovaj s druge strane tu informaciju prenosi vama. Vi zatim, klikom na jedno dugme, ulazite u meni za kucanje poruke i kao u najobičnijem tekst editoru ubacujete željeni sadržaj. Sve se to prosleđuje na mobilni koji poruku šalje dalje, i to bez ikakve intervencije na samom telefonu. Kao što primećujete, to je znatno lakše nego da za kucanje koristite samo 10 tastera na vašem mobilnom telefonu.

Internet veza

Kada govorimo o povezivanju na Internet, računar i mobilni su tu u dvojakoj sprezi. S jedne strane, koristeći GSM mrežu odnosno GPRS ili EDGE, mobilni telefoni mogu biti „modem” za računar, što naročito ima smisla kod prenosnih računara. Brzine naprednih tehnologija (EDGE, 3G) prilično su konkurentne cenama trenutnih ADSL paketa (vidi tekst na stranama 48-49), ali je cena ipak nešto viša. S druge strane, mobilni može „pokupiti” Internet konekciju s računara i na taj način pristupati globalnoj svetskoj mreži, što takođe ima smisla u nekim slučajevima. U svakom slučaju, mobilni telefon kao modem ili kao krajnji klijent u poslednje vreme sposoban je da obradi sve nove Internet tehnologije i donese korisniku sve što mu je potrebno u datom trenutku. Pored važnih informacija, na ovaj način se mogu pratiti i televizijski programi, možete primati i odgovarati na e-mailove itd. U slučaju da telefon služi kao modem, on se instalira kao i bilo koji drugi koristeći specijalne drajvere, a kasniji rad je isti kao i sa „pravim” modemom. U slučaju da ipak preko mobilnog idete na Internet (nevezano za računar), ne zaboravite nekoliko osnovnih programa – OperaMini ili OperaSymbian (www.opera.com), zatim ICQ (www.icq.com), YFTP (www.yellow.de), AgileMessenger (www.agilemobile.com) i MailX (www.bitween.com).

Izuzetno korisna opcija za one koji vole da gledaju, recimo, film iz fotelje jeste mogućnost daljinskog upravljanja računarom, i to ne samo tako što ćete pritiskati dugmiće na tastaturi telefona, već ćete biti u prilici i da kontrolišete miš na desktopu koji je za ovu priliku prenet na ekran vašeg mobilnog telefona. Kontrola se naravno može obavljati putem Bluetooth ili infracrvenog porta, ali je posebna mogućnost to što računarom možete upravljati i sa neke udaljene lokacije koristeći GPRS sistem. Za ovo vam mogu koristiti Bluetooth Remote Control (www.bluetoothshareware.com/bluetooth_remote_control.asp) ili na primer WirelessControl (www.stefanorussello.tk).

• • •

Navodi u ovom tekstu odnose se na mobilne telefone uopšte. Nije ciljana nijedna posebna grupa telefona, već smo se trudili da obuhvatimo sve. Upravo iz tog razloga uputstva su globalna i u najvećem broju slučajeva mogu se primeniti i na telefon koji vi posedujete, ali postoji mogućnost da povezivanje s vašim modelom telefona neće biti moguće ili da je potrebno još neko dodatno podešavanje pored onog opisanog.

Mogućnosti povezivanja mobilnog telefona i računara zaista su velike. Na ovom ograničenom prostoru nismo bili u prilici da vam prenesemo ni delić svega onoga što kombinacija mobilnog telefona i kompjutera može da postigne. U to nas iz meseca u mesec uveravaju novi programi koji se pojavljuju za „pametne telefone”, a koji donose i potpuno nove mogućnosti koje nam nikada ne bi ni pale na pamet. Očigledno je tržište programa i podrške za mobilne telefone sve jače i jače, što znači da nas u budućnosti očekuje još puno rešenja koja će doprineti kontroli računara putem mobilnog, njihovoj međusobnoj interakciji i lagodnijem životu za vlasnike.

Milan ĐUKIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Apple iPhone

 NOVE TEHNOLOGIJE
Interaktivni roboti

 TRŽIŠTE
Procesori sa više jezgara

 KOMPJUTERI I FILM
Shrek the Third
The Transformers
Alien vs Predator: Survival of the Fittest
Pirates of the Caribbean: At World’s End

 SERVIS
Povezivanje kompjutera i mobilnog telefona
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera