PD KUTAK<>
022007<><>

KeyText 3.04

Jedan za sve

Na prvi pogled, KeyText (u daljem tekstu KT) deluje kao jednostavan makro program koji služi da zameni nekoliko klikova mišem. Međutim, ispod naizgled jednostavnog interfejsa pronašli smo ceo jedan programski jezik „u malom” koji omogućava automatizaciju niza skoro svih zamislivih akcija koje preduzimate u Windowsu.

KT koristi makroe ili skripte koje naziva Itemima, dok ćemo se mi zadržati na kod nas prihvaćenijem terminu makro (u ovom tekstu taj pojam shvatite malo šire). Njih program drži u listi pod, ako se tako može reći, rednim slovima engleskog alfabeta i startuje ih na više načina, u zavisnosti od vaših potreba. Makrou je moguće dodati proizvoljan podnaslov radi lakšeg snalaženja (kada njihov broj poraste). Program dolazi sa dvadesetak implementiranih makroa koji u slučaju neregistrovane verzije mogu poslužiti kao odličan prikaz njegovih mogućnosti (registracijom dobijate još sto gotovih makroa). Postojeće makroe možete menjati ili praviti nove. Jedan skup makroa se može snimiti u set, mada će i osnovni dugo biti sasvim dovoljan.

Na prisutnim primerima se jasno vidi potencijal programa. Jednostavniji makro će otvoriti Notepad i u njega upisati zadati tekst i trenutni datum (odjednom ili poput pisaće mašine) ili će izbaciti pano sa porukom „želimo vam prijatan dan”, uz „puštanje” muzičkog i/ili grafičkog fajla. Jedan makro će na osnovu unetog datuma izračunati o kom se danu u nedelji radi. Opet, makroe možete koristi tako da „pamte” unose tj. da se program ponaša kao Windowsov Clipboard, samo sa više polja za privremeno čuvanje podataka.

Prava vrednost KT-a je u tome što se novi makro i skup komandi unutar njega mogu izuzetno lako kreirati. Sve se vrši u jednoj vrsti tekst editora, s tim što komande nećete sami pisati, već će umesto vas posao obaviti ugrađeni Wizard (uz programersko iskustvo, malo proučavanja koda i helpa, možete naučiti sintaksu KT-a i direkto pisati algoritme). Svaka od komandi se sekvencijalno izvršava jedna za drugom i na taj način formira niz akcija koje će se odigrati nakon pritiska na jedno jedino dugme. Wizard je srce programa, ali bi prikazivanje svih njegovih mogućnosti zauzelo previše prostora. Wizard može da prepozna koji je prozor aktivan i da u njemu pritisne dugme ili upiše tekst u polje, može da ponovi neku akciju u petlji više puta, može da povezuje zadate komande u zavisnosti od if-then-else uslova i da čuva vrednosti u lokalnim i globalnim promenljivima. Može da pomeri miš na neko mesto na ekranu i klikne umesto vas. Mogućnosti su zaista velike.

Najjednostavniji način pozivanja makroa jeste iz menija KT-a koji se poziva klikom na ikonicu u systrayu. Taj način je dobar jer lista spisak svih makroa. Na sreću, ovaj proces možete bitno ubrzati kombinacijom nekog tastera i desnog klika koji, umesto standardnog Windowsovog, poziva ovu listu na mestu na kom se nalazi pokazivač (prevazilazi potrebu premeštanja miša do systraya i kliktanja). Drugi način je pokrenuti makro odgovarajućim stringom tj. nakon odgovarajuće kombinacije karaktera. Na primer, u tekstu koji pišete, svaki put kada otkucate „sk”, umesto njega će se pojaviti niz karaktera „Svet kompjutera”. Takozvani smart algoritam može da prepozna vrstu izabranog teksta i da otvori njemu namenjen program: selektujte hiperlink i otvoriće se Internet pretraživač sa odgovarajućom stranicom, selektujte nečiju adresu i pokrenuće se e-mail klijent sa popunjenim poljem adrese. Neizbežni Scheduler, to jest rokovnik, služi za automatsko izvršavanje akcija i može se definisati na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou sa, pogodićete, velikim brojem dodatnih podešavanja.

Nažalost, program ima jednu veliku manu, a to je nedostatak poznate a veoma korisne funkcije iz sličnih programa. Radi se o postupku snimanja (praćenja) vaših radnji na računaru i njihovog pretvaranja u makro. Ova opcija se još uvek razmatra iz sigurnosnih razloga i možda će se pojaviti u sledećoj verziji (moguća zloupotreba je, recimo, pamćenje tastera prilikom unosa šifre).

Pokušali smo otprilike da objasnimo kako se veliki broj radnji može brzo reprodukovati uz pomoć KT-a, što je naročito korisno kod onih koje često ponavljate. Za ono što omogućava, cena KT-a deluje čak simbolično (postigli smo neke efekte za koje bismo inače platili posebne programe). Treba se zapitati da li ćete, ukoliko ste početnik u svetu računara, moći da iskoristite njegove potencijale ili uspeti da pravilno povežete komplikovanije radnje. Probna verzija je i više nego dovoljna da se uverite u njegove sposobnosti. Za nove ideje poželjno je obići sajt proizvođača jer sa KT-om možete biti veoma kreativni i postići neke efekte koji vam nikada ne bi pali na pamet.

Ognjen POPOVIĆ

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
Šta mislite o ovom tekstu?
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,66 MB (trial), 2,19 MB na HD
Cena:
30 dolara, proba 30 dana.
Adresa:
www .keytext .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera