PSPlay<>
022007<><>

Lumines II

Izgleda šašavo, ali jedan od najbolje prodavanih naslova za PSP jeste logička igra pod imenom Lumines (vidi, SK 5/2006)! Ako se u obzir uzme činjenica da konzola ima izuzetne tehničke mogućnosti (pogotovu na 3D polju) koje je svrstavaju na pola puta između PlayStationa i PlayStationa 2, stvar je još neverovatnija. Međutim, Lumines sadrži sve ono što masi do sada objavljenih igara za PSP nedostaje – jednostavnu ideju, izuzetan gameplay i odlične tehničke karakteristike.

Svesni ogromne popularnosti svog čeda među običnom rajom, odgovorni ljudi u Q Entertainmentu, sasvim logično, odlučili su da za veoma kratko vreme na tržište izađu sa zvaničnim nastavkom igre. Na prvi pogled, Lumines II ne donosi puno toga novog, a to će vam pogotovu biti jasno ako ste imali prilike da odigrate bar jedan nivo u prvom delu. Ipak, još jednom je reč o izuzetnom ostvarenju koje nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko ste vlasnik Sonyjeve džepne konzole.

Kao i u prvom delu, cilj igrača je da od padajućih kockica (mogu se sastojati od dve različite boje) oformi istobojne kvadratno-pravougaone nizove i na taj način ih počisti sa ekrana. Uklanjanje oblika sa igračkog polja obavlja se nakon prolaska famozne horizontalno-skrolujuće vremenske linije, baš kao što je to bio slučaj i u prvom delu. Svi prethodno viđeni igrački režimi našli su svoje mesto i u Luminesu II, mada ima i novih kao što je simpatični Mission mod koji se sastoji od 50 nivoa. Uspešnim savladavanjem nivoa vrši se „otključavanje” dodatnih skinova koji se kasnije mogu proizvoljnim redosledom koristiti u takozvanom Endless modu igranja (teren čistite „ukrug”, dokle god vam ne ponestane mesta na ekranu).

 
Iako je i originalna igra imala mnogo toga da ponudi sa stanovišta audio-vizuelne prezentacije, autorski tim je uložio dosta truda na ovom polju. Tako postoji čitavih 60 skinova koji ne samo što donose kockice različitih boja i tekstura već i drugačije animirane pozadine i zvučnu pratnju. Zvučna pratnja je u potpunosti komercijalizovana pa se među izvođačima nalaze i takva imena kao što su Black Eyed Peas, Chemical Brothers, Beck, Fatboy Slim, Gwen Stefani i drugi, a ostalo je i nekoliko najupečatljivijih numera iz prethodnog dela. Ni to nije sve! Animirane pozadine na pojedinim nivoima zamenjene su originalnim video-spotovima. Iako njihovo „odmotavanje” u pozadini deluje više nego upečatljivo (pogotovu za nekog ko akciju na ekranu prati „sa strane”), brzina smenjivanja šarenih sličica zna i te kako da utiče na pad koncentracije i nezaustavljivo generisanja grešaka. Barem dok se ne naviknete.

Lumines II je izuzetno teška igra, naročito u pojedinim igračkim režimima (Missionu, recimo). Challenge mod je iz tog razloga podeljen na tri težinske oblasti, ali sve dok ne postanete ekspert, teško da ćete uvideti neku bitniju razliku (čitaj: sve će biti podjednako teško). Zanimljivo je što autori nisu učinili ništa povodom implementiranja bonusa koji bi igraču koliko-toliko pomogli da uspešnije izvrši čišćenje ekrana. Postoji samo jedno pomagalo (uklanja sve međusobno povezane kockice jedne boje) koje se pri tome vrlo retko dobija, a još teže koristi u praksi.

Adresa: www.lumines2thegame.com, kontakt: www.extremecc.co.yu

Vladimir PISODOROV

 
Lumines II
Šta mislite o ovom tekstu?
Need For Speed Carbon: Own The City
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera