PD KUTAK<>
012007<><>

HTML Guard 2.33

Višestruka HTML zaštita

Ovaj interesantan program namenjen je za zaštitu HTML fajlova. Poznato je da su HTML dokumenti u osnovi tekstualni fajlovi koji se, kada se jednom otvori Web stranica, mogu snimiti i iskoristiti za druge Web projekte. Postoje Web dizajneri koji svoje HTML fajlove ne žele da podele sa ostalim korisnicima Interneta. U ovom tekstu bavićemo se alatom koji obezbeđuje zaštitu HTML fajlova od kopiranja i dalje upotrebe. HTML Guard treba da dozvoli otvaranje Web stranica, ali istovremeno i da onemogući neovlašćeno kopiranje HTML fajlova. Autori su pred sebe postavili kontradiktoran zadatak...

Odmah ćemo pomenuti da zbog pomenute kontradiktornosti ne postoji stopostotni način zaštite, ali moramo pohvaliti autore koji su ovom poslu prišli krajnje profesionalno. Oni su iskoristili različite metode zaštite koje kombinovanjem znatno otežavaju proces kopiranja i „krađe” HTML koda. Pokušaćemo ukratko da vam objasnimo koje su sve metode zaštite ovde iskorišćene i koje su njihove prednosti i mane.

Verovatno najuočljiviji metod zaštite jeste kodiranje izvornog koda. Kriptovanjem se umesto smislenog toka HTML komandi i teksta koji sačinjava sadržaj stranice dobija potpuno nečitljiv dokument koji na prvi pogled liči na izvršni program čiji je sadržaj izlistan u tekst editoru. Ovako kodirani dokument postaje nečitljiv kako za ljudsko oko tako i za HTML editore. Pretpostavljamo da ste se ovde zapitali kako onda Web browser može da pročita takav fajl. Odgovor je jednostavan. U kodiran dokument se dodaje JavaScript kôd koji služi za dekodiranje dokumenta. Loša strana ovog načina zaštite jeste to što svako ko poznaje JavaScript može da dekodira dokument. Ipak, sigurni smo da barem 99 procenata korisnika Interneta ne poznaje ovaj jezik tako da su dokumenti u najvećem broju slučajeva dobro zaštićeni.

Drugi način zaštite jeste „sabijanje” programskog koda. Pisci HTML koda obično vrše „nazubljivanje” HTML dokumenata jer se tako olakšavaju čitanje i vizuelna pretraga. Zamislite sada situaciju kada se jedan dobro strukturiran dokument prepakuje da izgleda kao klasičan tekstualni dokument (recimo, kao ovaj tekst). Iako su sve informacije unutar takvog HTML fajla nadohvat ruke, njihova vizuelna reprezentacija postaje iritantna i teška za snalaženje. Mana je što ovakva zaštita nije delotvorna kod HTML editora jer će oni pročitati sabijene dokumente bez ikakvih problema.

Dodavanje gomile praznih linija na početku HTML dokumenata može da prevari „kradljivce” tako da oni pomisle da unutar dokumenta ne postoji nikakav HTML kôd. Ovakav efekat može se pojačati dodavanjem linije sa tekstom tipa „Source code not available” na početku dokumenta. Jasno je da ovakav tip zaštite može da prevari samo neiskusne korisnike jer se prostim skrolovanjem može doći do sadržaja dokumenta. Naravno, možete staviti i više stotina praznih linija na početku dokumenta u nadi da će se uporni korisnici umoriti od skrolovanja, mada preporučujemo da se ne bakćete takvim stvarima.

Nešto kvalitetniji način zaštite jeste zabrana prikaza menija koji se poziva desnim klikom miša. Ovako ćete zabraniti prikaz svih opcija koje postoje u tom meniju, uključujući i opciju za kopiranje. Ova metoda je fleksibilna pa možete dozvoliti pozivanje kontekstnog menija nad tekstom, a zabraniti nad slikama i slično. Mana je što ovaj metod funkcioniše samo u Internet Exploreru tako da ukoliko ste korisnik nekog od alternativnih Web čitača (a to je bar 15 procenata korisnika Interneta), bez problema ćete moći da pristupite kontekstnom meniju u svom browseru.

U tesnoj vezi s prethodnim sistemom zaštite je i zabrana selekcije teksta. Ukoliko je uključite, korisnici neće moći da obeleže tekst na HTML stranici koji bi želeli da kopiraju. Opet, korisnici alternativnih browsera ne moraju da razmišljaju o ovoj zaštiti jer ona funkcioniše samo kod Internet Explorera i Netscapea.

HTML Guard može da preko zaštićene HTML stranice „isključi” Clipboard. U određenim vremenskim intervalima izvršiće kompletno brisanje njegovog sadržaja tako da se tu neće sačuvati ništa što je korisnik poslao putem komande ’CTRL+C’. Između ostalog, na ovaj način se onemogućava i Print Screen komanda koja pravi sliku ekrana. Problem kod ove zaštite jeste to što funkcioniše i izvan Web čitača. Kada se ona aktivira, blokiraće svu razmenu podataka između programa preko Clipboarda, što definitivno predstavlja značajnu restrikciju u funkcionalnosti operativnog sistema.

Deaktiviranjem opcije štampanja, svaki pokušaj poziva ove funkcije dovešće do odbijanja Web čitača da izvrši naredbu (Internet Explorer) ili će odštampati praznu stranicu (Netscape, Opera, Firefox). U stvari, bilo koji CSS 2.0 kompatibilan browser će aktivirati ovu zaštitu, ali najverovatnije neće dati nikakvu povratnu informaciju o neispunjenju zahteva za štampom, što korisnika može da navede na to da posumnja na ispravnost softvera ili štampača.

Konačno, HTML Guard može da isključi keširanje slika u browseru. To znači da se slike neće snimati u keš folderu, već će se svaki put učitavati sa Interneta. Pošto se ovo ne može obaviti jednostavnom modifikacijom izvornog koda, HTML Guard koristi PHP skript koji obavlja posao brisanja učitanih fotografija sa lokalnog diska. Mana je očigledna. Ovakva zaštita će raditi samo na HTML stranicama koje se nalaze na serverima sa PHP podrškom, a ne treba zaboraviti ni znatno produženje vremena učitavanja takvih stranica.

Iz priloženog se vidi da HTML Guard ne predstavlja univerzalno rešenje za zaštitu jer, kako smo na početku teksta naveli, takvo rešenje ni ne postoji. Ipak, veliki broj metoda zaštite i broj njihovih kombinacija omogućavaju visok stepen zaštite HTML stranica.

Branislav BUBANJA

 
Ekstenzije koje razvoj znače
Total Movie Converter
Auto Gordian Knot 2.37b
Okoker Mp3 Splitter 1.2
Business Card Designer Pro 4.2
TUGZip 3.4
MusiCat 1.03
HTML Guard 2.33
Šta mislite o ovom tekstu?
PiXPO 3.0.2.4
Gigaget
IceChat 7.0
Error Doctor 2007 1.4
FastStone MaxView 1.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,08 MB (demo), 1,06 MB na HD
Cena:
15 dolara
Adresa:
www .aw -soft .com /htmlguard .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera