SERVIS<>
122006<><>

Napajanja Plugged-in (2)

Svom snagom

Napajanja spadaju u deo računarske opreme koja je često zapostavljena kada su u pitanju testovi i recenzije. Ovo je uglavnom opravdano time što na polju proizvodnje napajanja gotovo da nema tehnoloških pomaka koji su od preteranog značaja za krajnje korisnike. Međutim, kada se uzme u obzir da kvalitet napajanja koja se mogu kupiti na našem tržištu izrazito varira od proizvođača do proizvođača, kao i da kvalitet napajanja može znatno uticati kako na pouzdanost tako i na performanse računara, odlučili smo da se pozabavimo i tom temom.

U prethodnom broju smo načeli temu ispitivanja kvaliteta napajanja, iskoristili smo priliku da razmotrimo probleme vezane za testiranje ove kategorije računarskih komponenti, objasnimo postupak ispitivanja, kao i da odredimo kriterijume po kojima ćemo ubuduće ocenjivati napajanja. Konačno posao privodimo kraju, prva tura napajanja je preživela test i rezultati su spremni.

Pre svega, da se na brzinu podsetimo samog testa. Napajanja smo ispitivali na dva opterećenja. Prvo je odgovaralo snazi prosečne mašine koja se prodaje na tržištu, dok je drugo dimenzionisano tako da izvlači maksimum iz svakog napajanja ponaosob. Merili smo jačinu struja koje napajanje daje, visinu i oblik napona na izlazima od +3,3 V, +5 V i +12 V, kao i to da li napajanje može da izdrži nagle promene opterećenja. Ostali izlazi (+5 VSB, –12 V...) mnogo su manje opterećeni i učestvuju u ukupnoj snazi sa beznačajnim procentom, pa ih nismo ni uzimali u obzir. Testove smo obustavljali kada primetimo padove napona veće od 5% nazivne vrednosti.

Za prvi test smo izabrali ukupno deset modela napajanja koja proizvode Chieftec, Cooler Master i Antec. No-name napajanja koja, nažalost, često predstavljaju kompromis između želja i mogućnosti kupca su izostala, ali nadamo se da ćemo i njih staviti „pod lupu” u nekom od narednih brojeva.

Chieftec

Chieftec je jedan od popularnijih proizvođača napajanja na našem tržištu. Popularnost je stekao tokom perioda kada je domaće tržište bilo preplavljeno nekvalitetnim napajanjima koja su neretko bila uzrok pregorevanja matičnih ploča, hard diskova i drugih komponenti računara. Chieftecova napajanja su tada stekla veliko poverenje korisnika pošto su po pristojnoj ceni nudila mnogo veću pouzdanost.

Trenutno Chieftec napajanja po ceni spadaju u skuplja, ali je njihov kvalitet prilično diskutabilan. Kako bismo to proverili, za test smo uzeli tri modela ovog proizvođača: GPS-400AA, GPS-450AA i GPS-550AA.

Nakon povezivanja i merenja primetili smo da je zaostala naizmenična komponenta napona („ripple”) koju ova napajanja daju uglavnom zamaskirana šumom. Ovo se sasvim uklapa u rasprostranjeno mišljenje da su Chieftec napajanja zamišljena kao budžetska rešenja tako da se štedelo na samom dizajnu napajanja.

Pored relativno velikog šuma, zajedničko za sva tri modela je i to što nisu uspela da ostvare maksimalnu deklarisanu snagu. Dok su modeli GPS-400AA i GPS-450AA imali preterane padove napona već na snazi za oko 60 W manjoj od deklarisane, GPS-550AA je napon od +5 V spustio za više od 5% već pri opterećenju duplo manjem od nominalnog. Ovo ukazuje na to da Chieftec u svojim deklaracijama navodi tzv. peak opterećenja, to jest struje koje je napajanje u stanju da dâ samo u kratkim vremenskim intervalima.

Cooler Master

Poput Chiefteca, ime Cooler Master je već dugo prisutno na našem tržištu. Ovaj proizvođač ime je izgradio pre svega zahvaljujući kvalitetnim kulerima za procesore. Vremenom je ponudu proširio na kućišta i opremu za popularno „modovanje” što je obuhvatilo i širok dijapazon uređaja za napajanje, počev od uobičajenih „vulgaris” napajanja pa do našminkanih uređaja namenjenih računarima sa prozirnim kućištima i korisnicima koji žele da poboljšaju vizuelni izgled svog elektronskog mezimca.

Uzevši u obzir da Cooler Master proizvodi pre svega računarsku konfekciju, kao i da su njegova napajanja znatno jeftinija od Chieftecovih, bili smo znatiželjni da ispitamo kako će se ona ponašati na testu pa smo zbog toga izabrali tri modela ovog proizvođača: model RS-430 iz serije Extreme Power i modele RS-450 i RS-550 iz serije Real Power.

Rezultati merenja i slike sa osciloskopa pokazuju da je kod modela RS-430 i RS-450 šum znatno manji nego kod Chieftecovih napajanja, što ukazuje na bolje dizajnirane štampane ploče napajanja, a možda i kvalitetniju elektroniku. S druge strane, model RS-550 je imao nešto izraženiji šum, ali on ipak nije bio toliki da potpuno zamaskira naizmeničnu komponentu.

Kada su u pitanju Cooler Master napajanja, rezultati su raznovrsni. Model RS-450 je počeo da obara napone na snazi manjoj od deklarisane, ali je, za razliku od Chieftecovih napajanja, razlika između ostvarene i deklarisane snage bila upola manja. Model RS-550 je takođe posustao, ali sa nešto većom razlikom u odnosu na deklarisanu snagu, što ga uz bolji dizajn svrstava tek nešto iznad Chieftecovog modela iste deklarisane snage.

Model RS-430 nažalost nismo uspeli da istestiramo u potpunosti. Prilikom testiranja pod velikim opterećenjem, primetili smo da je napajanje prvo počelo da zuji, a potom i da varniči, pa smo testove obustavili kako ga ne bismo spalili. Ovo ne bismo okarakterisali kao nizak kvalitet samog napajanja, već se najverovatnije radilo o lošem primerku. Usled vremenskog ograničenja nismo uspeli da nabavimo istovetno napajanje kako bismo ponovili test.

Antec

 
U odnosu na prethodna dva proizvođača, Antec na našem tržištu predstavlja donekle novu pojavu. Po svom proizvodnom programu, Antec je prilično sličan Cooler Masteru – na tržište plasira kućišta, napajanja, sisteme za hlađenje i opremu za „modovanje”. Napajanja ovog proizvođača već su stekla dobru reputaciju u svetu, kako među korisnicima tako i u malobrojnim testovima napajanja.

U odnosu na uređaje prethodna dva proizvođača, Antecova napajanja su nešto skuplja pa smo bili znatiželjni da utvrdimo da li su i bolja. Za potrebe testa izabrali smo takođe tri modela deklarisane snage između 400 i 550 W. U pitanju su SP-400P i SP-500P iz serije Smart Power 2.0 i NeoHE 550 iz serije Neo HE koju odlikuje pre svega visok stepen iskorišćenja.

Prvo što se može primetiti kod ovih napajanja jeste neuporedivo manji šum u odnosu na ostala testirana napajanja, što znači da je Antec posvetio veliku pažnju dizajnu vodova na štampanoj ploči kako bi smanjio ovu pojavu, kao i da je za izradu koristio kvalitetne komponente. I naizmenična komponenta napona (ripple) dobro je filtrirana, ali se na slikama jasnije vidi jer nije maskirana šumom i zato što smo namerno odabrali veću razmeru za napone.

Kada se posmatra ostvarena snaga, od svih testiranih napajanja se izdvojio model SP-400P iz kojeg smo uspeli da izvučemo veću snagu od deklarisane, što je samo po sebi najbolja slika o kvalitetu uređaja. Druga dva modela nisu uspela da ostvare maksimalnu deklarisanu snagu. Razlika između ostvarene i deklarisane snage kod ova dva modela je u rangu sa napajanjima druga dva proizvođača.

Kad se nema snage...

Iskjučenje napajanja zbog zaštite od preopterećenja
Iskjučenje napajanja zbog zaštite od preopterećenja 
Šta se dešava kada napajanje nije dovoljno snažno da izdrži opterećenje koje je na njega priključeno? Najverovatnije se neće desiti ništa strašno. Sva napajanja trebalo bi da imaju ugrađenu zaštitu od preopterećenja koja ujedno štiti i komponente kompjutera. Ova zaštita obično je projektovana tako da reaguje u roku od 10–20 milisekundi tako što obori sve izlazne napone na nulu.

Ovakva situacija desila nam se nekoliko puta na testu i na osciloskopu smo snimili kako zaštita deluje. Pogledajte priloženu sliku – uočava se trenutak kada je priključeno (preveliko) opterećenje na granu +12 V i trenutak kada je zaštita proradila i oborila izlazne napone.

• • •

Na osnovu rezultata testova i utisaka koje smo stekli u radu, može se reći da je od ova tri proizvođača napajanja najkvalitetniji Antec. Cooler Master je zauzeo drugo mesto, dok je Chieftec na poslednjem mestu. Kada se posmatra odnos cene i kvaliteta, favorit je Cooler Master pošto su njegova napajanja nešto jeftinija u odnosu na Antec i znatno kvalitetnija u odnosu na Chieftec. Iako smatramo da je cena Antec napajanja opravdana njihovim kvalitetom, po ovom kriterijumu ih svrstavamo na drugo mesto zato što postoje jeftinija napajanja koja su dovoljno pouzdana.

Chieftec je i po odnosu cene i kvaliteta na trećem mestu jer smatramo da cena ovih napajanja nema pokriće u kvalitetu izrade i snazi koju napajanje realno nudi. Po ceni jačeg Chieftecovog napajanja može se kupiti nešto slabije Antecovo napajanje koje bi, realno gledano, radilo mnogo bolje i pouzdanije.

Svesni smo da smo na testu imali relativno mali deo ponude napajanja na našem tržištu. Nadamo se da ćemo imati prilike da ovakav test ponovimo sa još nekim modelima iz trenutne ponude, uključujući i neke modele manje poznatih proizvođača, za koje vlada veliko interesovanje među vlasnicima računara.

Bojan ŽIVKOVIĆ, Vojislav MIHAILOVIĆ

Chieftec napajanja

GPS-400: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

GPS-450: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 33 KB)

GPS-550: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

GPS-400: 3,3V ripple; 0,0025 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 65 KB)

GPS-450: 3,3V ripple; 0,005 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 54 KB)

GPS-550: 3,3V ripple; 0,0025 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 65 KB)

GPS-400: 5V ripple; 0,0025 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 67 KB)

GPS-450: 5V ripple; 0,005 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 52 KB)

GPS-550: 5V ripple; 0,0025 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 60 KB)

GPS-400: 12V ripple; 0,0025 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 53 KB)

GPS-450: 12V ripple; 0,001 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 49 KB)

GPS-550: 12V ripple; 0,0025 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 50 KB)

Cooler Master napajanja

RS-430: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

RS-450: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

RS-550: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

RS-430: 3,3V ripple; 0,0025 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 48 KB)

RS-450: 3,3V ripple; 0,01 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 53 KB)

RS-550: 3,3V ripple; 0,01 s/pod, 0,01 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 58 KB)

RS-430: 5V ripple; 0,0025 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 49 KB)

RS-450: 5V ripple; 0,01 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 61 KB)

RS-550: 5V ripple; 0,01 s/pod, 0,01 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 83 KB)

RS-430: 12V ripple; 0,0025 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 35 KB)

RS-450: 12V ripple; 0,001 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 54 KB)

RS-550: 12V ripple; 0,01 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 50 KB)

Antec napajanja

SP-400P: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

SP-500P: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 32 KB)

NeoHE 550: uključenje 12V; 0,000005 s/pod, 5 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 31 KB)

SP-400P: 3,3V ripple; 0,005 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 54 KB)

SP-500P: 3,3V ripple; 0,005 s/pod, 0,01 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 57 KB)

NeoHE 550: 3,3V ripple; 0,005 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 43 KB)

SP-400P: 5V ripple; 0,005 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 51 KB)

SP-500P: 5V ripple; 0,005 s/pod, 0,01 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 61 KB)

NeoHE 550: 5V ripple; 0,005 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 52 KB)

SP-400P: 12V ripple; 0,005 s/pod, 0,02 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 42 KB)

SP-500P: 12V ripple; 0,005 s/pod, 0,01 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 49 KB)

NeoHE 550: 12V ripple; 0,005 s/pod, 0,05 V/pod
(klik za uvećanje: GIF, 43 KB)

ProizvođačAntecChieftecCooler Master
ModelSP400PSP500PNeoHE 550GPS-400AAGPS-450AAGPS-550ABRS-430RS-450RS-550
De­kla­ri­sa­na sna­gaUkupnoP [W]400500550400450550430450550
3,3VI [A]303224283028302020
5VI [A]282520262826282525
12VI1 [A]141718141418141212
I2 [A]151918151518151012
I3 [A]186
Ukupno293654292936292230
No­mi­nal­no op­te­re­će­nje3,3 VI [A]303220283028302020
5 VI [A]283524262826282525
12 VI1 [A]141718141818151212
I2 [A]151918151818151012
I3 [A]186
Stan­dar­dno op­te­re­će­nje3,3 VI [A]5,65,55,75,65,75,64,74,65,5
U [V]3,2183,2333,1863,2573,2783,2593,2393,2573,259
Ur [mV]4,963,003,300,000,000,001,131,052,46
5 VI [A]15,615,415,615,415,415,314,013,714,9
U [V]4,6854,6366,6324,6774,6404,5754,5474,4424,616
Ur [mV]4,003,353,070,150,560,000,000,961,52
12 VI [A]13,813,613,013,513,413,814,414,513,3
U [V]12,22912,09311,73211,99211,91512,05811,95711,94311,956
Ur [mV]7,504,663,6410,8711,236,770,778,505,93
Max. po­sti­gnu­to op­te­re­će­nje3,3 VI [A]19,318,218,018,418,618,019,618,518,2
U [V]2,9322,9002,6222,8702,9202,9092,9762,861
5VI [A]20,020,817,717,817,914,918,020,721,9
U [V]4,2384,2004,4984,4924,4904,5294,1424,410
12 VI [A]26,425,029,317,817,629,623,024,329,5
U [V]12,11311,88411,36812,03811,97711,72510,75011,61111,656
Os­tva­re­na sna­ga3,3V + 5VP [W]142141127133135120141149
12 VP [W]320298334215211348283344
UkupnoP [W]462439461348346468424493
 
 AKTUELNOSTI
Microsoft i Novell

 PRIMENA
Građevine budućnosti

 NA LICU MESTA
Linux Install Day, Novi Sad
F-secure konferencija
Hewlett-Packard konferencija
ATi konferencija
Job Fair 2006
KONTEH 2006, Novi Sad (najava)

 SERVIS
Napajanja Plugged-in (2)
Šta mislite o ovom tekstu?

Popravka faktora snage (PFC)
Kod korisnika veliku nedoumicu izaziva podatak da neko napajanje ima „PFC” ili „Dynamic (Active) PFC”. Oni znatiželjniji možda su našli i podatak da skraćenica PFC znači Power Factor Correction, ali većini i dalje nije jasno šta je to i kakve veze ima sa kvalitetom napajanja.
Faktor snage je veličina koja ima veze s potrošačima priključenim na naizmeničnu struju. U našem slučaju, potrošač je napajanje sa svim komponentama priključenim na njega, a izvor naizmenične struje je električna mreža napona 220 volti. Kada biste grafički prikazali napon i struju na priključcima potrošača, videli biste da su oba grafika približno oblika talasaste linije – sinusoide. Zavisno od vrste potrošača, ti talasi mogu da se poklapaju po horizontali (u fazi su) ili jedan može da prednjači ili kasni u odnosu na drugi (postoji fazna razlika). To prednjačenje ili kašnjenje može se matematički prikazati i na drugi način, kao ugao. Kosinus (matematička funkcija) tog ugla predstavlja faktor snage, a to je broj između nula i jedan. Laički rečeno, ako je faktor snage jednak jedinici, potrošač može korisno da upotrebi najveći deo energije koju dobija iz mreže (ne računajući ostale gubitke – zbog zagrevanja i slično), a ako je manji od jedan, deo energije ne može se korisno upotrebiti i predstavlja gubitak (tzv. reaktivna energija). Međutim, to je gubitak samo sa stanovišta električne mreže! Naš kompjuter će i dalje dobijati svoju „dozu” energije, ali će električna mreža trpeti nešto veće opterećenje.
Postoje načini da se faktor snage potrošača popravi, to jest približi jedinici. Veliki kondenzatori koje ste možda primetili kod „neonskih” cevi služe upravo za to. Nažalost, faktor snage se menja u zavisnosti od opterećenja. Zato neka napajanja imaju dinamičku (aktivnu) korekciju koja uzima u obzir i opterećenje.
Da li je PFC bitan parametar sa stanovišta korisnika? Nije! Kao što smo rekli, to je bitno samo za elektrodistribuciju i od značaja je tek u slučaju da je veliki broj računara priključen na istu mrežu – recimo u nekoj projektantskoj ili razvojnoj firmi. Ako je računar samo jedan manji potrošač u stanu ili manjoj firmi, njegov uticaj se može zanemariti. Proizvođači navode podatak da njihovo napajanje poseduje ovakav ili onakav PFC uglavnom zato što su u Evropskoj Uniji na snazi strogi propisi u pogledu štednje energije koji zahtevaju da sva kompjuterska napajanja imaju dinamičku (aktivnu) korekciju faktora snage.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera