NA LICU MESTA<>
122006<><>

Ležerno i prijateljski

Job Fair 2006, 6-7. novembar

Kao što smo u prošlom broju najavili, održan je drugi po redu sajam zapošljavanja nazvan Job Fair 2006. Sajam je organizovan od strane studentskih organizacija EESTEK (http://eestec.etf.bg.ac.yu) i BEST (http://www.best.org.yu). Osnovni motiv organizacije ovog tipa, bio sprečavanje odliva „mozgova” iz naše zemlje pomoću ostvarivanja sto boljih kontakata između poslodavaca i studenata.

Sam sajam je trajao dva dana i okupio je oko 20 značajnih firmi naše privrede, kao što su Microsoft, Ericsson, Telekom Srbije... Broj slobodnih radnih mesta je bio oko 50 i očekuje se da će sva biti popunjena. Pojedine firme su držale i prezentacije na kojima je bilo reči o njihovom poslovanju i ciljevima istih. Osnovni cilj bio je bolje upoznavanje sa studentima.

Za vreme trajanja sajma, svoj CV (Curriculum Vitae) u elektronskoj formi ostavilo je oko 1100 studenata, a tačan broj CV-jeva predatih firmama u papirnom obliku se ne zna.

Ono što je od posebnog značaja jeste to da se posao sajma ne završava nakon ova dva dana. Naime, baza podataka u kojoj se nalaze svi CV-jevi je konstantno dostupna poslodavcima koji mogu naknadno kontaktirati kandidate. Takvih slučajeva je bilo i prošle godine, kada su neki kontakti između firmi i kandidata ostvareni baš na taj način. Organizatori su najavili i izradu CD-ova na kojima će se nalaziti pomenute baze.

Što se tiče prošlogodišnjeg „skora” sajma Job Fair 2005, ne možemo da ne spomenemo firmu E-Smart koja je zaposlila čak 9 inženjera. Ove godine, E-Smart se opet pojavio sa novim ponudama za posao. Za razliku od prošle, ove godine, Microsoft nije tražio kadrove, ali se pojavio sa dve svoje „prijateljske” firme kojima su kadrovi potrebni.

Ako se uzme u obzir da su se firme koje su i prošle godine učestvovale na sajmu i ove godine pojavile, jasno je da s njega nose dobre utiske. Kakvu korist sami studenati, odnosno budući inženjeri, imaju od ovog sajma, nema potrebe isticati. Job Fair je odlično organizovan i još bolje zamišljen. Organizatori su bili na visini zadatka i uvek su bili dostupni kako za studente tako i za novinare. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste potpuno ležerna i prijateljska atmosfera kao i potpuno odsustvo pokušaja reklamnog nadmetanja firmi. Sigurni smo da će iz godine u godinu, sve veći broj firmi shvatiti njegov značaj i priključiti se.

Nebojša BOŽIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Microsoft i Novell

 PRIMENA
Građevine budućnosti

 NA LICU MESTA
Linux Install Day, Novi Sad
F-secure konferencija
Hewlett-Packard konferencija
ATi konferencija
Job Fair 2006
Šta mislite o ovom tekstu?
KONTEH 2006, Novi Sad (najava)

 SERVIS
Napajanja Plugged-in (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera