INTERNET<>
122006<><>

.rs

3G pred vratima

Cene dole, ADSL svima • Halo+ • Treća licenca i 3G

Kao što smo prošlog meseca i najavili cene ADSL pristupa kod jednog broja provajdera su snižene. Pred pretnjom zvanom Telekom ADSL, koji je u međuvremenu zaživeo, svi provajderi koji žele da ostanu konkurentni moraju da snize cene. Pored već pomenutog pojeftinjenja kod SezamProa, cene su spustili BeotelNet i Neobee a EUnet je najavio nove usluge od prvog decembra u okviru kojih će verovatno doći do pojeftinjenja ADSL pristupa. Dodatne pogodnosti provajderi nude kroz nižu cenu ukoliko se servis zakupi na više meseci.

No, sada kada je predstavio svoj ADSL servis krajnjim korisnicima, Telekom ubrzano radi na instalaciji ADSL kapaciteta na većini centrala u Srbiji. Prema najavama iz Telekoma koje su date provajderima, u periodu od sredine decembra 2006. godine do kraja marta 2007. godine ADSL će biti moguć širom Srbije.

Kada smo već kod ADSL servisa, pomenimo da je T-Com (bivši Telekom Crne Gore), najavio da će svakoj školi u Crnoj Gori koja ima tehničke mogućnosti u narednih pet godina besplatno davati „superbrzi” ADSL.

Telekom Srbije je od prvog novembra, prema ranijoj najavi, izjednačio cenu pretplate za telefonske priključke za fizička i pravna lica i ujedno ju je podigao na 74,75 dinara bez PDV-a. Takođe, zvanično je pušten VoIP servis Halo+ o kojem smo pisali u prošlom broju.

Posle Strategije razvoja informacionog društva, Vlada Srbije je na sednici od 26. oktobra 2006. godine usvojila Strategiju razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji od 2006. do 2010. godine (Strategija: www.ratel.org.yu/docs/Strategija%20razvoja%20telekomunikacija%202006–2010.pdf Akcioni plan: www.ratel.org.yu/docs/Akcioni%20plan%20za%20Strategiju.pdf).

Vlada Srbije (www.srbija.sr.gov.yu) izdvojila je iz budžeta 42,8 miliona evra za projekat elektronske uprave, kao jedan od najvažnijih među sedamnaest u oblasti informatike, izjavio je ministar nauke i zaštite životne sredine (www.mntr.sr.gov.yu) Aleksandar Popović. On je istakao da će taj projekat najznačajniju primenu imati u oblasti javnih nabavki, gde će se postići velika ušteda i transparentnost. Takođe, ministar se založio za formiranje posebnog ministarstva za informaciono društvo ukazujući da je u ovom trenutku nadležnost za ove poslove podeljena između više organa uprave.

RATEL se ovoga meseca bavio trećom licencom za mobilne operatere. Prema očekivanjima, s obzirom da je bio jedini zainteresovani, dobio ju je austrijski Mobilkom za 320.000.001 evra. Prema nekim analizama, država je dobro prošla jer je u većini okolnih zemalja treća licenca koštala neuporedivo manje.

MTS i Telenor su najavili početak 3G servisa a MTS je precizirao da će to biti odmah posle Nove godine. 3G signal će se prvo uvesti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu a tokom naredne dve godine u svim većim mestima.

Prema rečima direktora Direkcije za mobilnu telefoniju „Telekoma” Vladimira Lučića, treća generacija će korisnicima pružiti brojne napredne servise, a među prvim uslugama koje će biti ponuđene naći će se video-telefonija, video „striming” koji omogućava gledanje TV spotova, filmova, pa i nekih televizija preko mobilnog telefona i brzi Internet. „Koristićemo tzv. HSDPA tehnologiju koja dopušta Internet brzine do 2 Mbita/s, što okvirno odgovara fiksnom ADSL pristupu. Verujemo da će ovim doći do eksplozije u korišćenju mobilnog Interneta kod nas jer ćemo ponuditi i vrlo popularnu cenu”.

On je rekao i da zbog nove konkurencije neće biti snižene cene usluga mobilnog telefoniranja i dodao da dolazak Mobilkoma neće uticati na smanjenje cena usluga MTS-a, koje su za 30% niže u odnosu na usluge Telenora i Mobilkoma u Crnoj Gori, odnosno Hrvatskoj. „Prema iskustvu evropskih mobilnih operatera, kada na jedno tržište dođe treći operater, prvi koji je na tom tržištu prisutan zadržava 50% tržišta, drugi između 35 i 40%. Trećem operateru ostaje od 10 do 15% tržišta.” Potencijal srpskog trzišta je veliki s obzirom na to da prema nekim podacima mobilni telefon u ovom trenutku koristi 70% građana.

Na Telforu 2006, MTS je predstavio i projekat pod nazivom „Broadband tehnologije i servisi u mreži mobilne telefonije Telekom Srbija – osnova budućih konvergentnih mreža” (ovaj izraz se upotrebljava za servise koji se baziraju na interkonekcijama fiksnih i mobilnih mreža).

Predstavljen je i novi servis koji omogućava da se uživo prati stanje na najvažnijim saobraćajnicama i raskrsnicama preko mobilnog 3G telefona. Za sada je u Beogradu postavljeno pet kamera, dok će u narednom periodu tim sistemom biti pokrivene sve ključne beogradske saobraćajnice. Plan je da bude obuhvaćena i cela teritorija Srbije, odnosno granični prelazi, naplatne rampe, uključenja na auto-putu i saobraćajnice unutar većih gradova.

3G stiže. Spremite se!

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Još malo o Internetu u Srbiji
Komercijalna strana Weba
Web logovi
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera