STARO ZA NOVO<>
122006<><>

GTA Srbija

Akciono-avanturistički serijal Grand Theft Auto kompanije Rockstar North jedna je od najpopularnijih franšiza moderne igračke industrije. Avanturistički scenario smešten u okruženje američkog geta, akcioni karakter misija i velika sloboda u izboru načina i dinamike kojima se rešavaju postavljeni zadaci jesu osobine kojima GTA duguje planetarnu popularnost. Visokom rejtingu doprineli su i neki kontroverzni sadržaji koji su uzburkali čak i političare – zbog tobožnje glorifikacije nasilja mnogi „čistunci” požurili su da zabodu svoju strelicu u San Andreas, treći i najpopularniji deo nove GTA sage. Iz čitave frke jedino je Rockstar izvukao realnu korist – igra se prodavala kao alva.

San Andreas je zagrizao dobar deo kolača popularnosti i na našem igračkom tržištu. Jedan od najigranijih naslova tokom prošle godine nedavno je upotpunjen zanimljivom ekspanzijom domaćeg autora, modifikacijom koja u grafičko okruženje instalira motive iz našeg neposrednog okruženja. GTA Srbija autora Gorana Gvozdena (www.gta_srbija.co.sr) igru „lokalizuje” na nekoliko nivoa: postojeća vozila menja modelima koji krstare srpskim ulicama (Lada 2107, Zastava 750LE – popularni „Fića”, Dacia Logan, VW Buba, Fiat Panda, Zastava 101 – „Stojadin”, autobus GSP i još nekoliko desetina putničkih i sportskih modela, kombinovanih vozila, motora, džipova i letelica), umesto dolara uvodi dinar kao valutu, menja grafite na fasadama i natpise na Si Džejevoj majci, aplikacije na policijskim vozilima, bilborde i panoe, objekte, ikonice i sijaset sitnijih izmena (detaljan spisak nalazi se na zvaničnoj Internet lokaciji). Instalacija ekspanzije je jednostavna. Kompletan sadržaj DVD-a kopira se u odgovarajući direktorijum igre (npr. C:/Program Files/Rockstar Games/GTA San Andreas), pri čemu dolazi do proste zamene datoteka, bez zauzimanja dodatnog prostora na disku. Kao važnu napomenu autor ističe potrebu da se, pre instalacije i ukoliko postoje sačuvane pozicije, sva postojeća vozila isparkiraju iz garaža.

Obim modifikacija je impozantan, kao i njihov kvalitet. Osim u nekoliko slučajeva, grafičke izmene se lepo uklapaju u ambijent igre i praktično se ne razlikuju od originalnih „delova”. Utisak bi bio potpuniji i cena paketa razumnija da su izmenama obuhvaćeni zvučni efekti i skinovi, možda i još poneki model automobila (na ulicama nismo primetili „Jugića”). U svakom slučaju, San Andreas u „made in Serbia” pakovanju oživljava interesovanje za ovu igru i baca novo svetlo na ulice kalifornijske pseudometropole.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Tenkići, Majušna ekipa, Knjiga senki: Izgubljene strane, AirStrike II: Gulf Thunder
Magic: The Gathering

 DOMAĆA SCENA
Ultra Tubes

 TEST JOY
Trust Predator GM-3500R
Ideazon Merc ZXP1000

 STARO ZA NOVO
GTA Srbija
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Sinhronizacija Slavko Tatić

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 3 / 1 GHz, 256 MB RAM, D3D 64 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4 / 1,7 GHz, 512 MB RAM, D3D 128 MB VRAM
Veličina:
1 CD
Cena:
300 dinara
Adresa:
www .gta _srbija .co .sr
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera