AKTUELNOSTI<>
122006<><>

Magic: The Gathering

Uoči Svetskog prvenstva

O jednoj od najpopularnijih trading card igara današnjice (i začetniku ovog žanra igara), Magic: The Gatheringu, već smo detaljno pisali pre izvesnog vremena (SK 4/2003), a čak i oni koji nisu ljubitelji ovakvog tipa igara sigurno znaju za njega, ako ni po čemu drugom, onda po online igri sa istom tematikom. Čisto da vas malo podsetimo, i u stonoj i u digitalnoj verziji u pitanju je igra za dva ili više igrača u kojoj svaki učesnik sklapa svoj špil od kartica koje ima, a koje je prethodno prikupio kupujući deckove i boostere ili razmenom sa drugim igračima, pokušavajući da osmisli neku specifičnu strategiju, a potom se igrači međusobno sukobljavaju sa osnovnim ciljem da se broj protivnikovih života svede na nulu. Špil sadrži razna bića koja se bore „u ime” igrača i razne „pomoćne” kartice koje omogućavaju korišćenje tih stvorenja ili vam pomažu na razne druge načine.

Iako se Magic: The Gathering može igrati u raznim okruženjima (kod kuće sa društvom, u specijalizovanim klubovima ili prodavnicama i slično), najpopularniji vid okupljanja igrača ove igre jesu turniri koji se i kod nas održavaju u velikom broju. Postoje različite vrste turnira – na primer, Constructed na koje svaki igrač donosi svoj špil koji je unapred sastavio od kartica koje poseduje ili Limited gde učesnici dobijaju određeni broj neotvorenih pakovanja sa karticama od kojih moraju na načine špil na licu mesta. Od drugih zabavnih vrsta turnira možemo pomenuti Friday Night Magic, Junior Series, zatim razna prvenstva i kvalifikacije i tako dalje.

Magic: The Gathering turniri u svetu su odavno prerasli puka okupljanja ljubitelja iste igre radi druženja i postali gotovo biznis, događanja na kojima se okuplja ogroman broj ljudi i na kojima se vrte velike pare. Iako kod nas to još nije dostiglo tolike razmere, Magic: The Gathering turnirska scena sve više jača, sve je veći broj ozbiljnih igrača i, kao jedna od najpopularnijih društvenih igara, svakako zaslužuje našu pažnju.

Trenutno je u fokusu pažnje, kako u svetu tako i kod nas, predstojeće Svetsko prvenstvo koje će se održati u Parizu, od 29. novembra do 3. decembra. U pitanju je veliko takmičenje na kojem se sukobljavaju najbolji predstavnici država koje učestvuju, a naša zemlja imaće četiri takmičara koji će se okušati u pojedinačnim sukobima i tročlani tim koji će uzeti učešće u ekipnom takmičenju. Inače, učesnici su izabrani na državnom prvenstvu koje je održano 25. i 26. avgusta u okviru manifestacije „WCG” u centru „Sava”. Od 46 učesnika izabrani su najbolji, a našu zemlju u Parizu predstavljaće sledeći igrači, slobodno možemo reći najbolji među najboljima: Dragan Marošanin, Milutin Kecojević, Vladimir Belopavlović i Aleksandar Radin.

Pripreme za prvenstvo uveliko traju, a nama samo ostaje da poželimo ovim momcima sreću i da se nadamo da će se iz Pariza vratiti sa barem nekom medaljom, a ako ništa drugo, barem sa pozitivnim utiscima. Naši igrači i ranije su postizali uspehe na velikim takmičenjima te se nadamo da ni ovog puta neće izostati radost po povratku ovih momaka.

Jovana ERČIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Tenkići, Majušna ekipa, Knjiga senki: Izgubljene strane, AirStrike II: Gulf Thunder
Magic: The Gathering
Šta mislite o ovom tekstu?

 DOMAĆA SCENA
Ultra Tubes

 TEST JOY
Trust Predator GM-3500R
Ideazon Merc ZXP1000

 STARO ZA NOVO
GTA Srbija

 JA, IGRAČ
Sinhronizacija Slavko Tatić
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera