TEST DRIVE<>
112006<><>

Genius SW-HF5.1 5000

Ozbiljan i praktičan

Genius SW-HF5.1 5000
Genius SW-HF5.1 5000
Pred nama je jedan od najozbiljnijih modela 5.1 surround zvučnika firme Genius. U broju 8/2005 bilo je reči o zvučnim sistemima iz iste serije ovog proizvođača, ali su u pitanju bili stariji i slabiji modeli, Genius SW-HF5.1 1200 i Genius SW-HF5.1 3000.

Na prvi pogled ovaj model uliva poverenje, prvenstveno zbog gabarita zvučnika u sistemu, kao i zbog materijala od kojeg su napravljeni. Naime, svi zvučnici i subwoofer su izrađeni od drveta u braon boji sa crnim zaštitnim mrežicama. Na sajtu proizvođača saznali smo da se ovaj model zvučnika proizvodi u dve nijanse – svetlijoj i tamnijoj braon boji. Na poleđini subwoofera nalaze se crni aluminijumski hladnjak, prekidač za uključivanje, osigurač od 2 A, kabl za struju i, naravno, priključci za zvučne izvore, kojih u ovom slučaju može biti više. Prvi ulaz je 5.1 ulaz, izveden u vidu šest činčeva. Drugi 5.1 ulaz je u vidu kružnog konektora koji podseća na PS/2 konektor. U njega se priključuje odgovarajući kabl koji je u stvari predviđen za povezivanje na zvučnu kartu računara jer na drugoj strani ima tri mala muška stereo-priključka. Na ovaj način i DVD plejer i računar mogu biti povezani na isti zvučni sistem istovremeno, ali ovo nije kraj. Postoje još tri ulaza, u vidu stereo-činčeva, koje je proizvođač nazvao TV, GAME i CD/MP3, na koje je moguće priključiti još tri stereo zvučna izvora.

Izlazi za zvučnike su izvedeni kao na standardnim muzičkim stubovima i u njih se guraju gole žice koje se pričvršćuju plastičnom štipaljkicom, a na isti način se kablovi priključuju i na zvučnik. Kablovi su prilično dugački tako da ćete bez problema moći da sistem pozicionirate kako vam odgovara.

Na prednjoj strani subwoofera nalazi se Stand By dugme, rotacioni regulatori za jačinu zvuka, jačinu woofera kao i za jačinu centralnog zvučnika, dugmići za izbor moda odnosno ulaza (DVD, CD/MP3, TV i GAME), kao i indikator funkcije Mute. Veoma nam se dopada odluka proizvođača da u ovaj sistem uvrsti samo ono što je stvarno potrebno za svakodnevno uživanje u dobrom zvuku, bez nepotrebnih funkcija, jeftinih (nekvalitetnih) ekvilajzera i slično.

Uz ovaj sistem se dobija i daljinski upravljač koji sadrži sve funkcije koje postoje i na subwooferu, uz dodatak tastera Mute. U paketu ovog sistema nalazi se i dosta različitih kablova i konektora koji omogućavaju da se ovaj sistem poveže na bilo koji uređaj sa mogućnošću da proizvede zvuk, a nešto što je naročito interesantno jeste kabl kojim je proizvođač želeo da omogući potpunu kontrolu nad jačinama zvuka. Naime, ako prilikom priključivanja 5.1 sistema jačina centralnog zvučnika i subwoofera nije dovoljna, ovaj kabl služi za dvostruko napajanje ovih ulaza sa zvučnog izvora. On signal prosledi na prvi ulaz, a onda taj isti ulazni signal kroz dodatni kabl prosledi na drugi 5.1 ulaz na center i sub priključak, tako da ovo dovodi do duplo veće jačine ovih kanala. Ovo je nešto što nismo ranije viđali, ali može se u određenim situacijama pokazati kao korisno.

Što se tiče zvuka, moramo da kažemo da se nema šta zameriti ovom 5.1 sistemu. Za razliku od slabijih modela iz klase, on ostvaruje izuzetan zvučni utisak, a jačina zvuka sistema je na veoma visokom nivou. Za model 3000 moglo bi se reći da je woofer nešto slabiji nego što bi trebalo, ali kod ovog sistema je sve to rešeno povećanjem njegove snage sa 45 na 75 W. Visoki i srednji spektar je pitak i bogat, bez jeftinog zujanja koje često prati računarske zvučne sisteme. Smatramo da je sistem pogodan i za manje kućne žurke jer i pri većim jačinama zvuka ne pokazuje znake slabosti. Povećanje zapremine satelita je odigralo ključnu ulogu jer je sada zvuk ovog sistema ravnomerniji i upeglaniji nego kod slabijih modela.

Svesni smo činjenice da je danas jako teško odabrati pravi zvučni sistem jer ih pre svega ima mnogo, a i skoro svaki ima po neku manu (nekada je to samo visoka cena). Smatramo da je ovaj sistem za oko 130 evra idealno rešenje za svakog korisnika koji traži „sve u jednom” rešenje za svoje zvučne potrebe.

Bojan DRAGOJEVIĆ

 
ATI Radeon X1950Pro, nVidia GeForce 7900GS i 7950GT
Asus EN7900GS TOP/2DHT/256M, Gainward BLISS 7900GS TV DD Golden Sample, Gigabyte GV-NX79G256DP-RH
Optiarc AD-5170 i AD-7170
Chieftec GX-01B Giga Case
Dell XPS M1210 i XPS M1710
Sony SDM-E76D i SDM-E96D
Benq FP92W
BenQ DC X720, Canon Ixus 850 IS
Matrox RT.X2
Canyon X Sports MP3 Player CN-MP8XSE i Diamond MP3 Player CN-MP9FF
Epson Stylus DX5050
Chicony KU-0148
Genius SW-HF5.1 5000
Šta mislite o ovom tekstu?
ST Lab STM60
NEC VT48 i LT25
Patriot Xporter XT 1GB

Realna snaga:
75 W subwoofer, 5 x 15 W sateliti
Ostalo:
drvene kutije, daljinski upravljač, dva 5.1 ulaza, tri stereo-ulaza
Proizvođač:
Genius
Kontakt:
Computer Dream
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera