TEST DRIVE<>
112006<><>

Sony SDM-E76D i SDM-E96D

Sonyjev oproštaj

Sony SDM-E76D
Sony SDM-E76D
Sony, svetski gigant u industriji elektronike, video-igara, konzola, komunikacija, videa i informacionih tehnologija, najavio je svoje povlačenje iz segmenta proizvodnje TFT monitora. Ovaj potez je obrazložen niskim stopama zarade i sve većim pritiskom konkurencije te oni ne mogu održati svoj kvalitet i renome. Podsetićemo vas da je Sony prvi proizvođač monitora koji je napustio proizvodnju klasičnih CRT (Cathode Ray Tube) monitora i preorijentisao kompletnu proizvodnju na TFT (Thin Film Transistor) monitore. Ovoga puta nema alternative i Sony monitore više nećemo viđati uz računare.

Dva modela koja ćemo danas pogledati, E76D od 17” i E96D od 19”, pripadaju E klasi (E od economy) i predstavljaju niži segment ponude Sonyjevih monitora. Interesantno je što specifikaciju E96D nismo uspeli da nađemo na Sonyjevom sajtu pa smo se obratili našem prijatelju Googleu (kako bi rekao moj urednik kad god ga pitam neku glupost: E, a što si vuna, use google, google is your friend – prim. aut.) kako bismo našli njegove specifikacije.

Oba modela se odlikuju korišćenjem TN panela, DVI i VGA ulazima, svetlinom od 300 cd/m2, vremenom odziva od 8 ms, rezolucijom 1280 x 1024 i uglovima gledanja od 160 stepeni horizontalno i vertikalno. Jedina razlika je u tome što manji model ima kontrast od 550:1, dok veći ima 700:1.

Iako su ovi monitori u donjem segmentu ponude, Sony je Sony pa je obezbedio i DVI konektore na oba modela, kao i potrebne kablove (većina proizvođača daje samo VGA kabl i onaj za napajanje).

Sony SDM-E96D
Sony SDM-E96D
Monitori svojim izgledom definitivno skreću pažnju jer su daleko od dizajna na koji su nas navikli ostali proizvođači. Postolje im je iz dva dela, prvi čini sastavni deo prednje maske, a drugi je pridodat kao mesto za lepljenje „sticky notes” poruka. Neko će se zapitati koja je svrha ovoga, ali obiđite nekoliko kancelarija i sigurno ćete videti cele monitore izlepljene raznoraznim papirićima. Veoma zgodan dodatak koji znatno podiže funkcionalnost. Čak i rupa na prednjoj maski ima svrhu, ona se tu nalazi da biste provukli kablove od tastature i miša, a Sony je tu zgodno postavio i tastere za kontrolu.

Prednja maska nije tankih ivica te monitor izgleda više robusno nego elegantno. Drugi deo postolja se ogleda u metalnom osloncu koji se nalazi sa zadnje strane i čijim pomeranjem podešavate nagib pod kojim monitor stoji. On takođe ima rupu, ali u ovom slučaju ona služi da smanji i organizuje šumu kablova koja se nalazi iza monitora. Sama izrada monitora je vrhunska, nema puckanja, škripanja ili bilo čega drugog što može ukazati na štednju. Dugmići za navigaciju kroz meni imaju kratak hod i po pritisku odmah reaguju, ne ostavljajući vas da se pitate da li ste pritisnuli taster ili ne.

Meni nudi solidan broj opcija za podešavanje (brightness, contrast, gamma, color, sharpness) i opciju pod nazivom „backlight” koja služi da se smanji pozadinsko osvetljenje. Navigacija je malo konfuzna na početku, ali je moguće brzo se navići.

Na prvi pogled slika se činila manje-više korektnom, ali što smo je više zagledali, pronalazili smo više mana. Pomenuta opcija „backlight” u početku nam je zadavala probleme dok nismo našli odgovarajuću kombinaciju njene vrednosti i podešavanja game (tri predefinisane vrednosti).

Razlike u slici između monitora povezanog na VGA u odnosu na DVI skoro da nema, što nam govori da Sony nije štedeo ni na elektronici kod ovih modela. Interesantno je što su gorenavedeni problemi, ako ih tako možemo nazvati, manje izraženi na modelu E76D. Verovatno je to vezano za veličinu monitora.

Utisci u radu standardni su za 8 ms monitor s TN panelom. Blago probijanje svetla po ivicama ekrana i crna koja to nije jesu stvari koje ni Sony ne može da izbegne ukoliko se koristi TN panel.

Vrhunska izrada ovih monitora, naročito za klasu u kojoj se nalaze, kao i dodatna oprema (cena DVI kabla nije niska) koja dolazi uz ove monitore daju im jedan veliki plus, a minus je što je sliku neophodno podešavati i tek sa malo više „fajn-tjuninga” prikaz dolazi na dobar nivo.

Ako vam ne smeta da se malo pomučite oko podešavanja slike, ovi monitori su se pokazali veoma dobro, posebno za kancelarijske prilike, za šta ih je Sony i namenio.

Vojislav VUJANIĆ

 
ATI Radeon X1950Pro, nVidia GeForce 7900GS i 7950GT
Asus EN7900GS TOP/2DHT/256M, Gainward BLISS 7900GS TV DD Golden Sample, Gigabyte GV-NX79G256DP-RH
Optiarc AD-5170 i AD-7170
Chieftec GX-01B Giga Case
Dell XPS M1210 i XPS M1710
Sony SDM-E76D i SDM-E96D
Šta mislite o ovom tekstu?
Benq FP92W
BenQ DC X720, Canon Ixus 850 IS
Matrox RT.X2
Canyon X Sports MP3 Player CN-MP8XSE i Diamond MP3 Player CN-MP9FF
Epson Stylus DX5050
Chicony KU-0148
Genius SW-HF5.1 5000
ST Lab STM60
NEC VT48 i LT25
Patriot Xporter XT 1GB

Sony SDM-E76D
Osnovno:
17”, TN, 1280 x 1024
Ostalo:
VGA, DVI, 300 cd/m2, 550:1, 8 ms, 160/160 (H/V)
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
ICT Solytron

Sony SDM-E96D
Osnovno:
19”, TN, 1280 x 1024
Ostalo:
VGA, DVI, 300 cd/m2, 700:1, 8 ms, 160/160 (H/V)
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
ICT Solytron
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera