TEST DRIVE<>
092006<><>

Media-Tech Visitor Optical, Traveler Optical, i Perfection Office

Inventivci i plagijat

Najčešća pretpostavka jeste da inventivne stvari dolaze iz velikih, svima već poznatih firmi. Međutim, često se dešava da upravo mali proizvođači na tržište izbacuju inovativne i praktične proizvode. Takav je slučaj i sa firmom Media-Tech čija smo tri miša isprobali u ovom broju.

Media-Tech Visitor Optical
Media-Tech Visitor Optical 
Prvi u nizu je Visitor Optical miš. Njegove dimenzije odgovaraju njegovoj osnovnoj nameni, a to je pre svega izuzetno laka mobilnost. Cena toga je to što korisnicima sa većim šakama dugotrajan rad može biti naporan. Dodatni tasteri su zbog dimenzija izostavljeni. Osnovni tasteri i scroll točkić funkcionišu fantastično i rad čine izuzetno prijatnim. Srce ovog miša je optički senzor standardne rezolucije od 800 tpi koji funkcioniše odlično. Kursor na ekranu tečno prati pokrete miša i na tom polju nismo mogli naći nijednu zamerku. Što se spoljašnjosti tiče, postoje dve opcije. Jedna je crna sa metalik sivom trakom sa strane, dok je druga izrađena u kombinaciji metalik sive i crne boje, gde siva preovlađuje i nalazi se sa gornje strane. Crna varijanta je izrađena od matirane plastike tako da miš ne klizi. Kod sive verzije gornji deo je po dužini teksturisan i, iako materijal podseća na metal, on sprečava proklizavanje. Kod svih „kablovskih” miševa namenjenih notebook korisnicima najveći problem predstavlja kabl koji je pri transportu velika smetnja. Zbog rešenja ovog problema ovaj miš zaslužuje epitet inovativnog proizvoda. Naime, sa donje strane miša postoji mali poklopac ispod kojeg se kriju USB konektor i kabl. Kabl se odmotava sa osovine, a mehanizam ga zaključava u željenom položaju. Posledica ove akrobacije jeste izuzetno tanak kabl koji ne uliva poverenje. Tanak kabl je, inače, i jedina zamerka koju možemo uputiti ovom mišu.

Media-Tech Traveler Optical
Media-Tech Traveler Optical
Drugi mali miš jeste Traveler Optical. I ovaj miš, zbog malih dimenzija, nema dodatnih tastera. Osnovni tasteri, kao i skrolovanje funkcionišu dobro, međutim, srednji klik je nešto tvrđi. Za detektovanje pokreta na Traveller Optical mišu zadužen je optički senzor rezolucije 800 tpi. Za razliku senzora na Visitor Optical mišu, kod Travellera se dešavalo da kursor na ekranu ponekad „preskoči”. Miš je ergonomski oblikovan, ali samo za male šake. Proizvođač nudi šest boja koje se kombinuju sa crnom bojom, pa će se za svakoga naći nešto. Plastika sa strane je blago gumirana, dok je veći deo miša izrađen od veoma glatke plastike, zbog koje miš može da beži iz ruke. I kod ovog miša se USB kabl „pakuje” prilikom transporta. Na kablu se nalazi kućište u koje se kabl namotava, a mehanizam ga zaključava u željenom položaju. Kabl je deblji i čvršći nego kod Visitora, ali i on deluje slabašno.

Media-Tech Perfection Office
Media-Tech Perfection Office 
Treći miš iz firme Media-Tech koji je bio kod nas na testu jeste Perfection Office. Moramo priznati da ovaj bežični miš spoljašnjim izgledom neodoljivo podseća na Logitechov MediaPlay (SK 3/2005). Crni deo kojim je miš uokviren sa gornje strane izrađen je od plastike koja je gumirana, pa miš ne klizi iz ruke. Perfection Office ima deset tastera i scroll točkić. Iako je miš simetričan i proizvođač ga deklariše kao miš koji je podoban i za levoruke i za desnoruke, levoruki korisnici će se namučiti dok se ne naviknu (ako se uopšte naviknu) na back i forward tastere koji se nalaze sa strane. Iznad njih je taster koji služi za gašenje aplikacija. Simetrično sa njim, na desnoj strani, nalazi se taster kojim se poziva My Computer. Oba tastera nisu ispupčena tako da ih je nemoguće greškom pritisnuti, što bi u slučaju prvog moglo biti kobno. Između njih je taster koji ima „alt-tab” funkciju i izuzetno je koristan. Scroll točkić je izrađen od gume tako da ne proklizava, ali je srednji klik previše tvrd. Iznad i ispod točkića je po jedan cruise control taster koji je gotovo nemoguće pritisnuti. Korisnici sa širim prstima će ne mali broj puta sa njim pritisnuti levi ili desni taster. U kompletu dolazi i opšti softver koji ne iskorišćava potencijal ovog miša. Instalacija pita da li se instalira miš sa tri ili pet tastera, a jasno je da Perfection Office ne potpada ni u jednu od ove dve opcije. U softveru postoji mogućnost za reprogramiranje osnovnih tastera i tastera sa strane (ukupno pet), dok je ostalim tasterima sudbina zapečaćena. Miš je sa računarom povezan radio-vezom na frekvenciji od 27 MHz. Bazna stanica se sa računarom povezuje preko USB porta, a pored prijemnika ima ulogu punjača. Za napajanje miš koristi dve AA Ni-MH baterije. Baza ima gumene nožice i ne klizi po stolu te je jako stabilna čak i kada je miš na njoj. I Perfection Office ima optički senzor rezolucije 800 tpi. On je zadovoljavajućeg kvaliteta i na njega nemamo zamerki.

Glavni adut Media-Tech proizvoda jeste njihova niska cena pa će oni, zahvaljujući solidnom kvalitetu i karakteristikama, sigurno naći put do kupaca. Cena Traveller Optical miša je ispod 10 evra, Visitor Optical je malo skuplji od pet evra, a za Perfection Office treba izdvojiti nešto više od 15 evra.

Nebojša BOŽIĆ

 
AMD vs Intel
Gigabyte GA-965P-DQ6
ATI Radeon X1950XTX
Asus Extreme N7300GT SILENT/HTD/256M, Gainward BLISS 7300GT PCX 256MB TV-DVI, Gigabyte GV-NX73T256P, Microstar NX7300GT-TD256EH
Apple MacBook
Samsung SyncMaster 931BF
Logitech MX Revolution
Samsung SCX 4200
Gigabyte GC-PTV-TAF Digital Theater Hybrid TV Card
Logitech mm28 Portable Speakers, Logitech V20 Notebook Speakers, Genius SP-i350
Microstar Mega Player P610
Benq DC C800, Premier DS-8330
Leadertone LT-F100 PMP
Canyon USB 2.0 Rubber Flash Drive
Media-Tech Visitor Optical, Traveler Optical, i Perfection Office
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius PenSketch 6x8
Altec Lansing VS2321 i FX4021
Canyon CN-VP1 VoIP Pack
Xwave S-08, S-09 i BT YJ-531

Visitor Optical
Rezolucija:
800 tpi
Ostalo:
optički senzor, USB konekcija, male dimenzije, tri tastera, kabl na izvlačenje iz kućišta miša
Proizvođač:
Media-Tech
Kontakt:
Spark Technology

Traveler Optical
Rezolucija:
800 tpi
Ostalo:
optički senzor, USB konekcija, male dimenzije, tri tastera, kabl promenljive dužine
Proizvođač:
Media-Tech
Kontakt:
Spark Technology

Perfection Office
Rezolucija:
800 tpi
Ostalo:
optički senzor, USB konekcija, ergonomski oblik, bežična radio veza, 10 dodatnih tastera, dve punjive AA baterije
Proizvođač:
Media-Tech
Kontakt:
Spark Technology
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera