TEST RUN<>
082006<><>

Offline Explorer 4.3 Pro

Surfovanje „na suvom”

Prvi susret sa programom Offline Explorer 4.3 Pro može biti pomalo zastrašujući: bezbrojne opcije podešavanja, gotovo neograničene mogućnosti, „višak” prozora na osnovnom ekranu... Pored svega navedenog, ukoliko ste ponosni korisnik neke brže Internet konekcije, možete se, s pravom, zapitati: „A šta će to meni?” Ipak, krenimo redom.

Istina je da ovaj program vizuelno ostavlja ozbiljan i profesionalan utisak, možda i više od mnogih drugih s kojima deli oznaku „Pro(fessional)”. Posle kratkog perioda upoznavanja sa ponuđenim mogućnostima, jasno je da je sve što je prosečnom korisniku potrebno da „svuče” neki sajt na svoj kompjuter sadržano u okviru wizarda za pokretanje downloada. Pomenuti wizard sastoji se od pet koraka. U prvom zadajemo URL za download, kao i interni naziv projekta. Drugi služi za određivanje „dubine” do koje želimo da Offline Explorer ide, a moguće je i isključivanje te opcije pa će u tom slučaju kompletan Web sajt biti downloadovan. Zatim sledi odabir fajlova „za izbegavanje” (audio, video...), kao i omogućavanje programu da sadržaj sajta skida sa bilo koje ponuđene lokacije. Završni prozor pruža mogućnost ponovne provere i izmene svih zadatih parametara i filtera, kao i napredne opcije u vidu odlaganja downloada (scheduler) ili unošenja lozinke za zaštićene lokacije. Posle samo nekoliko korišćenja opisana procedura se svodi na tridesetak sekundi i nastupa vrlo precizno definisan download željenog sajta. Direktan uvid u tok downloada se pokazao kao veoma koristan jer omogućava promenu zadatih parametara „u hodu”.

U ovoj fazi već mogu nastupiti teškoće potpuno druge vrste. Naime, ukoliko pripadate još uvek (nažalost) većinskoj populaciji koja svoju vezu sa Internetom ostvaruje preko dial-up konekcije, skidanje svakog iole ozbiljnijeg Web sajta može predstavljati nepremostiv problem. U tom slučaju savetujemo sledeće: „prišljamčite” se najboljem ortaku (koji, naravno, ima neku pristojnu konekciju) i za jedno veče poskidajte tih bednih nekoliko stotina megabajta početnog materijala, iskopirajte ih u download folder Offline Explorera na vašem računaru i „surfovanje na suvom” može da počne! Sada bez šale – vredi se pomučiti i poskidati omiljene sajtove jer nam u tom slučaju preostaje samo povremeni i neuporedivo kraći update (manuelni ili automatski, uz određivanje rasporeda na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou). Bez želje da ovom prilikom ulazimo u problematiku dial-up konekcije, opuštajući efekat koji trenutna dostupnost voljenih nam sajtova izaziva jednostavno nema cenu, i to je zapravo stvar na koju se najviše treba navikavati. Još je lepše to što ovaj program podržava sve popularnije Web formate (Java i VB script, CSS, Flash, XML/XSL, TOC, M3U, AAM, PDF, MOV...), kao i FTP, HTTPS i streaming forme (MMS, PNM, RTSP) pa tako skinuti sajtovi izgledaju potpuno identično kao kada su online. Treba reći i da su svi sajtovi podložni naknadnim izmenama poput dodavanja strana za koje smo prvobitno mislili da nam neće biti potrebne i slično.

Ukoliko pripadate srećnicima sa nekim bržim pristupom Internetu, tvrdnja da je ovaj program na vašem računaru suvišan nije u potpunosti tačna. Naime, za ostvarivanje saobraćaja na Internetu potrebne su dve strane, a Offline Explorer potpuno eliminiše mogućnost da vam željeni sajt trenutno nije dostupan zbog problema na serveru (kome se to nije dogodilo?). Takođe, poslovni ljudi su u mogućnosti da sve neophodne sajtove „spakuju” u laptop (i to u originalnoj formi) i prestanu da brinu da li će na nekoj drugoj lokaciji (na poslovnom putovanju, recimo) imati zadovoljavajući pristup Internetu.

Ukupno gledano, Offline Explorer 4.3 Pro predstavlja izuzetno koristan program koji omogućava, ali ne zahteva detaljno konfigurisanje kako bi svoju namenu ispunjavao bez zamerke. Posle dužeg perioda korišćenja, prednosti ovakvog „tretmana” Internet sadržaja postaju sve očiglednije i potpuno opravdavaju novac potreban za kupovinu ovog programa.

Bojan JOVIĆ

 
Microsoft Windows Vista (Beta 2)
MemoriesOnTV 3.0.3 Pro Edition
iZotope Ozone 3
SnagIt 8
Soft4Science SciWriter 2.0.20
DeskShare Video Edit Magic 4.17
A-book 3.1
Paragon Partition Manager 7.0
Offline Explorer 4.3 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
FlashSpring Pro 1.5
TaoNotes 2006 Pro 3.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,94 MB (trial), 4,12 MB na HD
Cena:
70 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .metaproducts .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera