TEST RUN<>
082006<><>

Paragon Partition Manager 7.0

C:, mke2fs -v, H:, /dev/hda7, swapon -a

Verujemo da su svi upoznati sa radom PowerQuest PartitionMagica (koji je sada u jakom zagrljaju kompanije Norton, a u tekstu PQPM) pa ćemo tu činjenicu uzeti kao aksiom. Shodno tome, logično je da svaki program ove vrste mora da prođe direktno poređenje sa Velikim učiteljem.

Pored neizbežne hardverske ekspertize i identifikovanja svakog modela čvrstog diska, podrška za fajl-sisteme je ovde esencijalna. Paragon Partition Manager prepoznaje sve, počevši od FAT i NTFS particija, preko EXT2, EXT3 i ReiserFS-a, do podrazumevanog SWAP prostora i HPFS-a (High Performance File System). U stanju je da updatuje MBR (Master Boot Record), menja poredak primarnih particija, pa i čita i zapisuje podatke u proizvoljne sektore hard diska.

Toolbar obuhvata uobičajene operacije nad particijama i celokupnim diskovima: kopiranje, promenu veličine, brisanje, formatiranje... Pored ovih, tu su i opcije za izvršavanje ili odustajanje od akcija koje ste izrekli, a koje su pre klika na Apply samo u memoriji računara, a ne na njegovim magnetnim pločama. Levi deo ekrana služi za prikaz strukture diskova u vidu drveta sa primarnim i logičkim particijama. Najveći deo prozora zauzima njihov grafički prikaz uz prateću statistiku tîpa, nastanjenog fajl-sistema, veličine i statusa. Iako su pravougaonici koji predstavljaju delove hard diskova nekako ružnjikavi, izbor jasnih boja je po našem mišljenju bolje rešenje nego kod PQPM-a, gde je teško vizuelno razlikovati Linux Swap, Ext2/3 i nealocirane bajtove.

Sad kad smo pomenuli starijeg brata, naglasimo da u Paragonovom ostvarenju nedostaju stvari kao što je Drive Mapper, BootMagic ili PQBoot, pa i odgovori na kreiranje backupa podataka i podrške za instaliranje novih operativnih sistema.

Samim particijama, u zavisnosti od fajl-sistema na kom su bazirane, moguće je promeniti veličinu klastera, mogu se mauntovati, defragmentirati, (de)aktivirati, može im se menjati struktura sistema te proveravati njegov integritet. Tu je još i normalna ili ekstremna provera „površina”, mogućnost konvertovanja primarnih particija u logičke i obratno, a njihova fizička lokacija i veličina mogu se menjati jednim klikom na grafičkom prikazu. Kompleksnije operacije su dostupne preko čarobnjaka, a primer su raspodela slobodnog prostora ili povratak obrisanih podataka.

Reči hvale padaju u vodu kada se naleti na ograničenje demo verzije. Sve „zadatke” program adekvatno proračunava i solidno „drlja” po hardu, ali, kao što smo već naglasili, oni ipak ostaju prilično virtuelni. Da bi izmene postale stvarne, potrebno je izdvojiti sumu koja ne odskače mnogo od cene novog diska. Iako deluje skupo, treba imati na umu da je Partition Manager čak četrdeset odsto povoljniji od PQPM-a te ga definitivno treba razmotriti kao mogućnost.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
Microsoft Windows Vista (Beta 2)
MemoriesOnTV 3.0.3 Pro Edition
iZotope Ozone 3
SnagIt 8
Soft4Science SciWriter 2.0.20
DeskShare Video Edit Magic 4.17
A-book 3.1
Paragon Partition Manager 7.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Offline Explorer 4.3 Pro
FlashSpring Pro 1.5
TaoNotes 2006 Pro 3.2

Potrebno:
Windows 9x/ME/NT/2000/XP
Veličina:
6,97 MB, 10,0 MB na HD
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .partition -manager .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera